&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Ficus elastica | Rubberplant verzorging & info

Op zoek naar een mooie boom voor binnen? Dan is Ficus elastica misschien wat voor jou. Deze Ficus staat ook wel bekend als de rubberplant vanwege z’n witte, latexachtige sap, en is een echte klassieker onder de kamerplanten.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Ficus elastica verzorgen in huis!

NaamRubberplant, rubberboom, Ficus ‘Elastica’
MoeilijkheidsgraadMedium
LichtIndirect tot zonnig
WaterLichtvochtig houden
PotgrondMet goede drainage

Ficus elastica natuurlijk habitat

Deze kamerplant komt van nature voor in delen van Zuid- en Zuidoost-Azië, al wordt de soort vooral geassocieerd met India. Tegenwoordig kun je ‘m echter wereldwijd in de tropen vinden, aangezien het een decoratieve keus is voor tuinen en parken.

In het wild kan een rubberboom tot wel 30 meter hoog worden. Binnen blijft-ie natuurlijk wat kleiner, maar met goede verzorging kan de jouwe alsnog uitgroeien tot een flinke boom.

Ficus elastica | Rubberplant verzorging & info

Ficus elastica licht & temperatuur

Licht

Je Ficus elastica ontvangt graag lekker veel licht. Dit is geen plant om in het donker te zetten: hij heeft een plekje voor het raam nodig. Indirect licht is prima, maar directe zon is ook absoluut geen probleem, mits je ‘m goed acclimatiseert.

Zoals veel andere kamerplanten neigt de rubberboom ernaar om richting het licht te groeien. Draai daarom de pot elke maand om, anders kan je Ficus uiteindelijk zo ver één kant op gaan leunen dat-ie omvalt.

Temperatuur

Wat betreft temperatuur is Ficus elastica niet al te lastig, zolang het niet té koud wordt. Kamertemperatuur is prima, en aangezien deze soort uit de tropen komt, zijn hogere temperaturen zijn ook geen probleem.

Frisser dan 12-15 °C is niet ideaal, aangezien de plant dan stopt met groeien en in sommige gevallen zelfs z’n bladeren kan laten vallen. Zet ‘m dan ook niet naast de airco of (in de winter) een tochtig raam.

Ficus elastica potgrond & oppotten

Potgrond

Het is belangrijk om een potgrond te gebruiken die overtollig water goed laat wegvloeien. Je Ficus elastica houdt namelijk niet van langdurig natte voeten: dit kan leiden tot wortelrot, één van de meest voorkomende doodsoorzaken van kamerplanten. Een luchtig mengsel zorgt voor adequate drainage en laat lekker veel zuurstof bij de wortels.

Het is niet moeilijk om zelf een luchtig potgrondmengsel te maken dat voor allerlei kamerplanten geschikt is. Meng ongeveer 70% normale potgrond voor kamerplanten met ca. 15% perliet en 15% orchideeëngrond. Voilà! Je kunt ook een voorgemixte cactusgrond gebruiken. De beste keus hangt af van jouw gewoonten wat betreft water geven, dus het kan zijn dat je een beetje moet experimenteren.

Oppotten

Als je Ficus lekker doorgroeit, kun je ‘m één keer per jaar in de lente verpotten. Een teken dat het tijd is voor een grotere pot is bijvoorbeeld als de grond te snel uitdroogt of als de wortels uit het gat in de onderkant beginnen te groeien.

Het is belangrijk dat de pot altijd een gat in de onderkant heeft. Drainage, drainage, drainage!

Ficus elastica 'Tineke' kamerplant (rubberplant)
Kweekvorm genaamd Ficus elastica ‘Tineke’.

Ficus elastica water geven & luchtvochtigheid

In de zomer houd je je Ficus elastica het liefst lichtvochtig, maar nooit nat! Geef water wanneer de bovenkant van de potgrond (ongeveer een vingerlengte) droog aanvoelt. Dit is met goede belichting meestal na ongeveer een week.

In de winter kun je de grond ongeveer voor de helft laten uitdrogen. Dit kan soms twee weken duren, of zelfs meer als je Ficus wat te donker staat. Het is beter om te weinig te geven dan teveel: als de bladeren zacht en geel worden en losraken, dan zit je in de gevarenzone voor wortelrot.

Wat betreft luchtvochtigheid is Ficus elastica niet al te veeleisend, al kan-ie het moeilijk krijgen als je huis in de winter erg aan de droge kant is (<35%). In dat geval is het misschien handig om een luchtbevochtiger te gebruiken, ook voor je eigen welzijn.

Ficus elastica stekken

Share the love! Als je aan één rubberboom niet genoeg hebt, is het gelukkig niet moeilijk om deze plant te vermeerderen. Ficus elastica stekken is vooral gemakkelijk met behulp van luchtafleggen/marcotteren.

Marcotteren is een techniek die wordt toegepast om lastige planten te stekken, bijvoorbeeld soorten zoals deze met een houtachtige bast die niet zo gemakkelijk wortelen met behulp van een normale stek. Dit werkt ongeveer zo:

 • Maak een ringvormige wond in de stam op de gewenste plek.
 • Breng een beetje stekpoeder aan op de wond.
 • Bedek de wond met lichtvochtig veenmos en sluit deze af met bijvoorbeeld plasticfolie.
 • Houd het mos lichtvochtig.

Met deze techniek houd je je rubberboom voor de gek. De cellen die verantwoordelijk zijn voor wortelgroei denken dat ze in de grond zijn gezet en worden geactiveerd, wat leidt tot de ontwikkeling van een wortelsysteem uit de wond. Soms komen er zelfs hele nieuwe babyplanten uit. Als je vervolgens de top net onder deze wortels afknipt, heb je eigenlijk een geheel nieuwe Ficus, klaar om op te potten!

Je kunt ook een topstek nemen, vooral van relatief jonge stammen, maar wij hebben persoonlijk niet altijd succes met het wortelen van deze stekken in water of potgrond. Waar je ook voor gaat, maak je geen zorgen om de onthoofde moederplant: zij kan gewoon verder groeien via een ander groeipunt.

'Belize' rubberplant, een populaire kamerplant.
Kweekvorm genaamd Ficus elastica ‘Belize’

Plantenvoeding voor Ficus elastica

Je rubberboom heeft niet al teveel plantenvoeding nodig, maar stelt wat extra voedingsstoffen wel op prijs als-ie lekker doorgroeit tijdens de zomermaanden. Je kunt een verdunde normale plantenvoeding voor kamerplanten gebruiken, bijvoorbeeld één of twee keer per maand.

Geef geen plantenvoeding als je Ficus elastica niet goed groeit, en ook niet in de winter. Dan zijn tropische kamerplanten namelijk inactief.

Kweekvormen

Selectieve kweek heeft ertoe geleid dat je in je lokale plantenwinkel of tuincentrum waarschijnlijk allerlei verschillende varianten van Ficus elastica aantreft. Een paar van de populairste kweekvormen in Nederland zijn oa.:

 • Ficus elastica ‘Robusta’: Glanzende, smaragdgroene bladeren waarvan de bladnerf aan de onderkant oranje is.
 • Ficus elastica ‘Tineke’: Bonte variant, bladeren zijn licht- en donkergroen met crème.
 • Ficus elastica ‘Belize’: Hetzelfde als ‘Tineke’, maar dan met oranje-roze in plaats van crème!
 • Ficus elastica ‘Abidjan’: Zeer donkergroene, bijna zwarte bladeren met rode bladnerven aan de onderkant.
 • Ficus elastica ‘Ruby’: Hetzelfde als ‘Belize’, maar dan met donkerroze in plaats van oranje-roze.

Er zijn ook verschillende dwergvarianten van de rubberboom verkrijgbaar. Deze kunnen alsnog erg groot worden, maar hebben veel kleinere bladeren.

Is Ficus elastica giftig voor katten en honden?

Deze soort wordt beschouwd als licht giftig voor katten en honden. Je viervoeter zal niet dood neervallen na een hapje, maar het sap van de rubberboom kan maagproblemen geven. Dit manifesteert zich bijvoorbeeld in irritatie van de slijmvliezen, kwijlen, diarree en braken.


Als je nog meer vragen hebt over de rubberplant of als je je eigen ervaringen met deze leuke boom voor in huis wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

2 gedachten over “Ficus elastica | Rubberplant verzorging & info”

 1. Tnx voor de uitgebreide info! Vraag: onze donkergroene ficus doet het goed en scheut lekker door, echter vraag ik me af wat het in kan houden als een random blad gaten gaat vertonen en dat tergend langzaam vordert, maar vooral of we dat blad er niet het best af kunnen halen? Tnx again!

  Beantwoorden
  • Hey! Dus er zitten echt gaten in, geen plekjes met rot of iets dergelijks? Dat is gek. Je hebt niet toevallig een kat, hond of kind in huis? Als je vermoedt dat de gaten veroorzaakt worden door een schimmel of rot, dan kun je ‘m er inderdaad het beste af halen. Als je denkt dat het ‘mechanische’ schade is, dan kan-ie eraan blijven zitten. Check ook even de onderkant van de bladeren voor het geval dat beestjes het probleem zijn.

   Sorry dat ik je niet meer kan vertellen, het is altijd lastig om planten op afstand te diagnosticeren. Succes 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results