✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Calathea roseopicta (gebedsplant) verzorgen | Hoe doe je dat?

Als je op zoek bent naar een blikvanger voor in huis, probeer dan eens een mooie kamerplant. Het geslacht Calathea, de gebedsplanten, bevat een groot aantal prachtige soorten met spectaculaire bladeren, maar onze favoriet is deze: Calathea roseopicta. Niet de gemakkelijkste in de verzorging, maar hij is het waard.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Calathea roseopicta en hoe je deze groene diva verzorgt.

NaamGebedsplant, Goeppertia roseopicta*
MoeilijkheidsgraadMoeilijk
LichtIndirect
WaterLichtvochtig houden
PotgrondMet goede drainage
*Na een herziening zijn de meeste planten in het geslacht Calathea verplaatst naar het geslacht Goeppertia. Echter worden ze meestal nog steeds bij hun oude naam genoemd, in dit geval Calathea roseopicta.

Calathea roseopicta uiterlijk & natuurlijk habitat

Uiterlijk

Gebedsplanten kunnen bloeien, maar staan niet bekend om hun spectaculaire bloemen. De bladeren zijn een ander verhaal! Het ovale blad van Calathea roseopicta kan groter worden dan je hand en groeit aan het uiteinde van een dunne stengel.

Van nature zijn de bladeren donkergroen met een lichtgroen patroon en een paarsige onderkant, maar er zijn inmiddels allerlei prachtige kweekvormen met verschillende kleuren (zie de volgende paragraaf).

Een Calathea roseopicta kan met de juiste verzorging meer dan een meter hoog worden.

Soorten Calathea roseopicta

Met behulp van selectieve kweek zijn plantenkwekers erin geslaagd om diverse mooie varianten van Calathea roseopicta te creëren. De wildvorm is tegenwoordig zelfs vrij moeilijk te vinden.

Er bestaan te veel kweekvormen om op te noemen, maar hier zijn een aantal van de populairste:

  • Calathea ‘Medallion’: Sierlijk bladpatroon dat doet denken aan zilveren penseelstreken op een donkergroene ondergrond.
  • Calathea ‘Dottie’: Zie de omslagfoto. Dramatische zwarte bladeren met roze penseelstreken.
  • Calathea ‘Eclipse’: Lijkt op ‘Medallion’, maar met een hint van roze.
  • Calathea ‘Rosy’: Wauw! Donkergroene bladrand, gevuld met felroze.
  • Calathea ‘Corona’: Lijkt op ‘Rosy’, maar met zilvergroene vulling. Soms een hint van roze.

Natuurlijk habitat

Gebedsplanten zijn van nature te vinden in de regenwouden van Zuid-Amerika, waar ze deel uitmaken van de onderbegroeiing.

Afbeelding van kamerplant met tekst eronder: Calathea roseopicta verzorgen | Hoe doe je dat?
Calathea ‘Medallion’

Calathea roseopicta licht & temperatuur

Licht

Er wordt soms gezegd dat gebedsplanten zoals Calathea roseopicta bijna geen licht nodig hebben. Dit is (helaas!) niet waar. Het is echter wel zo dat deze planten niet goed tegen te veel zon kunnen: in het regenwoud worden de felle tropische zonnestralen van nature namelijk deels geblokkeerd door hogere bomen.

Voor de beste resultaten zet je je Calathea voor een raam, of in ieder geval dicht bij een raam. Doe je dit niet, dan kan je plant niet goed groeien en wordt hij gevoeliger voor ziektes of beestjes. Varianten met donkere bladeren, zoals Calathea roseopicta ‘Dottie’, kunnen hun mooie donkere kleur verliezen als ze niet genoeg licht krijgen.

Temperatuur

Dit is een typische tropische plant die absoluut niet tegen de kou kan. Zet je Calathea daarom niet naast een tochtig raam of te dicht bij de airco! Gebedsplanten stoppen met groeien rond de 15 °C en krijgen het moeilijk onder de 10 °C.

Kamertemperatuur is prima voor je plant: als jij je comfortabel voelt in huis, dan geldt dit ook voor je Calathea. Hogere temperaturen zijn geen probleem zolang de plant niet wordt blootgesteld aan felle zon, wat kan leiden tot verbrande bladeren.

Calathea roseopicta potgrond & oppotten

Bij het oppotten van een Calathea roseopicta is het belangrijk om in gedachten te houden dat deze planten van vocht houden, maar niet tegen natte voeten kunnen. Klinkt gek, maar het betekent dat ze een grondmengsel nodig hebben dat overtollig water snel afvoert, maar óók een kleine hoeveelheid vasthoudt zodat de wortels niet uitdrogen.

Je kunt gemakkelijk zelf een geschikt grondmengsel samenstellen:

  • 3 delen potgrond van hoge kwaliteit voor kamerplanten
  • 1 deel perliet (voor drainage)
  • 1 deel kokosvezel, turf, of veenmos (om vocht vast te houden)

Het soort pot dat je gebruikt is niet zo belangrijk als de potgrond. Mits er een gat in de onderkant zit zodat overtollig water kan wegvloeien, zit je goed! Een plastic of geglazuurde pot houdt water langer vast dan een ongeglazuurd exemplaar van terracotta.

Calathea roseopicta, een populaire kamerplant.

Calathea roseopicta water geven

Zoals gezegd houdt Calathea roseopicta enorm van water, maar kan de soort niet tegen zompige grond. Te veel water in combinatie met een gebrek aan drainage kan leiden tot wortelrot, één van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kamerplanten.

We kunnen je niet vertellen hoe vaak je Calathea water nodig heeft, want dit hangt af van factoren zoals het seizoen (licht, luchtvochtigheid, temperatuur) en hoe snel de potgrond uitdroogt. Het is beter om het vochtniveau van de grond te controleren voordat je water geeft. Dit doe je gemakkelijk door een vinger in de pot te steken.

In de lente en zomer, wanneer je plant als het goed is lekker snel groeit, kun je water geven zodra de bovenste 5 cm van de grond droog aanvoelen (meestal 2x per week). In de winter zijn onze kamerplanten meestal niet zo actief en laat je de grond liefst half uitdrogen (meestal 1x per week, soms minder).

Hou trouwens ook de luchtvochtigheid in de gaten; Calathea’s houden écht niet van droge lucht. Een luchtvochtigheid van 90% of meer zou ideaal zijn, maar dat is helaas niet echt realistisch tenzij je de jouwe in een terrarium hebt staan. Als het percentage regelmatig onder de 50% zakt, dan moet je misschien een luchtbevochtiger overwegen, anders kunnen Calathea’s en andere tropische planten het moeilijk krijgen.

Tip: Deze (en veel andere) planten zijn gevoelig voor de mineralen in kraanwater. Als het water in je gemeente aan de harde kant is, dan is het een goed idee om de potgrond elke 2-3 maanden goed door te spoelen met gedestilleerd water. Voeg daarna een beetje plantenvoeding toe. Dit helpt bruine bladpunten te voorkomen.

Calathea roseopicta stekken

Eén van de leukste dingen aan kamerplanten is dat je in de meeste gevallen supermakkelijk van één plant meerdere planten kunt maken. Gratis en voor niks! Calathea’s zijn wat lastiger te vermeerderen omdat je geen stengelstekken kunt nemen, maar je kunt een gebedsplant wel prima opdelen.

Een Calathea stekken doe je het liefst wanneer je ‘m toch al ging oppotten. Weet je niet zeker hoe? Neem dan een kijkje naar onze Calathea stekgids.

Plantenvoeding voor Calathea roseopicta

Mits je plant gezond is en regelmatig nieuwe bladeren produceert, dan kan hij tijdens het groeiseizoen (lente, zomer, en vroege herfst) wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld één keer per maand een verdunde vloeibare plantenvoeding voor kamerplanten.

Als je Calathea niet goed groeit of inactief is tijdens de wintermaanden, geef je liever geen voeding. De wortels kunnen de voedingsstoffen dan namelijk niet goed opnemen en kunnen er juist door beschadigd raken.

Is Calathea roseopicta giftig voor katten en honden?

Nee! Eén van de redenen dat we hier bij Second Green zo gek zijn op Calathea’s, is dat ze niet giftig zijn.

Natuurlijk is het altijd beter om je gebedsplant uit het bereik van katten of honden te houden (ook voor de veiligheid van de plant), maar mocht je viervoeter er toch in slagen om een hapje te nemen, dan hoef je je geen zorgen te maken.


Als je nog meer vragen hebt over Calathea roseopicta of als je je eigen ervaringen met deze spectaculaire kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results