Op zoek naar een mooie boom voor binnen maar voel je je een beetje geïntimideerd door de wat lastigere rubberboom en andere populaire opties? Geen zorgen, wij hebben de oplossing: Dracaena marginata, ook wel bekend als de drakenbloedboom. Een grote Dracaena ziet eruit als een echte boom maar is een stuk makkelijker te verzorgen. Perfect dus voor beginners.
Lees verder voor alles wat je moet weten over Dracaena marginata verzorgen.
Naam | Drakenbloedboom, Dracaea marginata |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk |
Belichting | Indirect |
Water | Potgrond 50% laten drogen |
Potgrond | Met goede drainage |
Dracaena marginata natuurlijk habitat
Dracaena marginata (drakenbloedboom) is één van de 120 soorten in het geslacht Dracaena. Deze komen van nature voor in Madagascar en Mauritius, waar ze meters hoog kunnen worden.
Op deze tropische Afrikaanse eilanden zijn de temperaturen altijd lekker stabiel, maar kunnen droogte en overstromingen een probleem vormen. Misschien verklaart dat waarom Dracaena marginata zo’n bestendige kamerplant is!
Dracaena marginata verzorging: Licht & temperatuur
Licht
Drakenbloedbomen zijn enorm populair. Je vindt ze niet alleen in huis, maar ook in kantoren en winkelcentra. Dit vanwege de decoratieve look, maar zeker ook omdat Dracaena marginata niet zoveel licht nodig heeft. Handig!
Zolang je Dracaena wat licht ontvangt van een raam zit je goed. Als-ie te ver van de lichtbron af staat of als je ‘m in de schaduw zet overleeft de plant meestal ook wel, maar hij groeit dan niet goed. Nieuwe bladeren zijn dan vaak bleekjes en de mooie gekleurde strepen ontbreken. Geef ‘m dus genoeg licht om er echt van de kunnen genieten.
Temperatuur
Je Dracaena marginata doet ‘t goed tussen 15-26 °C. Kamertemperatuur is prima, dus als jij je comfortabel voelt in huis, dan geldt dit ook voor je plant. Zorg dat-ie niet wordt blootgesteld aan tocht of te dicht bij de airco of verwarming staat.
Wat betreft luchtvochtigheid kan de drakenbloedboom wel wat hebben. Dit is verrassend gezien z’n tropische natuurlijke habitat, maar wel handig, want onze huizen kunnen in de winter nog wel eens aan de droge kant zijn. De groei bij lage luchtvochtigheid wel wat langzamer zijn en je hoeft ook niet te rekenen op bloemen. Gelukkig is de bloei van Dracaena toch niet al te spectaculair!
Dracaena marginata verzorging: Potgrond & oppotten
Potgrond
De drakenbloedboom houdt van een losse potgrond die overtollig water goed laat wegvloeien. Je kunt een normale potgrond voor kamerplanten gebruiken en deze mengen met 20% perliet en/of fijne orchideeëngrond om de drainage te bevorderen.
Als je geen zin hebt om zelf met potgrond aan de slag te gaan, werkt een mix voor cactussen of vetplanten van het tuincentrum ook prima.
Oppotten
Dit is niet de snelste groeier en je Dracaena marginata heeft ook niet veel ruimte nodig. Soms staan we er versteld van hoe groot deze planten kunnen worden terwijl de wortels in een piepkleine pot gepropt staan! Zorg wel dat de pot altijd een gat in de onderkant heeft.
Zelfs als je drakenbloedboom goed doorgroeit, hoef je meestal maar eens in de 2-3 jaar te verpotten. Zorg dan wel dat je de potgrond elke paar maanden ‘belucht’ door er voorzichtig in te prikken met een stokje. Zo voorkom je dat deze te compact wordt en geen water meer doorlaat.
Dracaena marginata verzorging: Water geven
Dracaena is goed aangepast op periodes van droogte en houdt niet van natte voeten. Teveel water is de #1 doodsoorzaak voor deze kamerplant, vooral als je ‘m wat verder van het raam af hebt staan. Planten die minder licht krijgen drogen namelijk ook minder snel uit en zijn daarom gevoeliger voor wortelrot en stamrot.
Voor een blije Dracaena marginata laat je de potgrond ongeveer voor de helft uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. In de zomermaanden, wanneer de plant actief groeit, heeft-ie wat meer water nodig. In de winter meestal significant minder, soms maar één keer per 2-3 weken.
Als je niet zeker weet of het al tijd is, controleer dan de potgrond. Als de bovenste laag goed droog voelt is het tijd om deze te doordrenken en daarna weer met rust te laten.
Plantenvoeding voor Dracaena marginata
Je drakenbloedboom heeft niet veel plantenvoeding nodig. Je kunt bijvoorbeeld twee keer per jaar bemesten, één keer in de lente en één keer in de zomer. In de winter gebruik je liefst geen plantenvoeding.
Je kunt een normale vloeibare voeding voor kamerplanten gebruiken aan de hand van de instructies op de fles.
Problemen met Dracaena marginata
Hoewel dit één van de gemakkelijkste kamerplanten is, kun je altijd tegen problemen aanlopen met je Dracaena marginata. Voorbeelden hiervan zijn:
- Dracaena met beestjes: De usual suspects zoals wolluis en spint kunnen een drakenbloedboom infecteren. Check je plant regelmatig, vooral als je ‘m nog niet zo lang hebt.
- Dracaena met wortelrot of stamrot: Zoals gezegd geven veel mensen hun Dracaena marginata teveel water. Als de plant te lang in natte grond staat, kunnen de wortels of zelfs de stam gaan rotten. Zachte, zompige, bruin-zwarte wortels of stam zijn een teken dat je zo snel mogelijk de geïnfecteerde zone moet weghalen. Zorg altijd voor goede drainage en geef niet te snel water.
- Dracaena met bruine bladpunten: Een veel voorkomend probleem met dit geslacht! Dracaena’s zijn gevoelig voor de mineralen zoals fluoride in kraanwater. Als deze mineralen opbouwen in de potgrond, kunnen de bladpunten afsterven. Je kunt dit voorkomen door de plant elke paar maanden in de badkuip te zetten en de potgrond diep te spoelen met gedestilleerd water (dit koop je gewoon in de supermarkt).
Dracaena marginata stekken
Dracaena’s zijn één van onze favorite plantensoorten om te stekken. Het is gewoon zó makkelijk! Je kunt je drakenbloedboom onthoofden en de toppen in water of potgrond zetten. Ze wortelen vanzelf, terwijl de oude ‘hoofdloze’ plant nieuwe zijscheuten aanmaakt en verder groeit.
Je kunt zelfs nog verder gaan en de stam in kleine stukjes van ca. 10 centimeter hakken. Zolang de stukken een oog (groeipunt) hebben kunnen ze wortelen en nieuwe bladeren aanmaken.
We hebben een speciale gids over het vermeerderen van deze plant, dus neem een kijkje naar Hoe stek je Dracaena? als je meer wilt weten.
Soorten Dracaena marginata
Zoals bij bijna alle kamerplanten bestaan er verschillende varianten van Dracaena marginata. Dit zijn kweekvormen die tot stand zijn gekomen door selectieve kweek. In je tuincentrum of plantenwinkel kun je oa. de volgende marginata’s tegenkomen:
- Dracaena marginata ‘Tricolor’: Bladeren met lichtgroen, donkergroen en roze.
- Dracaena marginata ‘Bicolor’: Bladeren met groen en roze.
- Dracaena marginata ‘Tarzan’: Volledig groene bladeren.
- Dracaena marginata ‘Colorama’: Bijna volledig roze bladeren.
Is Dracaena marginata giftig voor katten en honden?
Helaas wordt de drakenbloedboom beschouwd als giftig voor katten en honden. Tekenen dat je huisdier een hapje teveel heeft genomen zijn kwijlen, hoge hartslag, braken, inactiviteit en gewichtsverlies.
Gek genoeg is de plant voor mensen schijnbaar niet giftig.
Als je nog meer vragen hebt over Dracaena marginata verzorging of als je je eigen ervaringen met deze klassieke kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!