✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Chinees lantaarnplantje verzorgen

Ceropegia woodii, beter bekend als het Chinees lantaarnplantje, is een leuk hangend kamerplantje met hartvormige blaadjes. De perfecte keus voor een hangende pot en het Chinees lantaarnplantje verzorgen is gelukkig niet al te lastig.

Lees verder voor alles wat je moet weten over het Chinees lantaarnplantje verzorgen.

MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
LichtZonnig
WaterLaat uitdrogen
PotgrondCactusgrond

Chinees lantaarnplantje: Natuurlijk habitat

Hoewel het geen échte vetplant is, heeft het Chinees lantaarnplantje het vermogen om water op te slaan in zijn stengels en blaadjes. Van nature komt deze soort voor in de zuidelijke delen van Zuid-Afrika, waar het vaak bijna verticaal groeit op heuvels en hellingen.

Dit geeft ons een idee van de verzorging van dit plantje. Het belangrijkste is dat je ‘m het best als een soort vetplant kunt behandelen.

Dit betekent: een luchtige potgrond, de grond laten uitdrogen alvorens water te geven en liefst vooral lekker veel zon.

Chinees lantaarnplantje | Ceropegia woodi verzorging

Chinees lantaarnplantje: Licht & temperatuur

Licht

In het natuurlijke habitat van het Chinees lantaarnplantje is er bar weinig beschutting van hogere bomen en andere planten. De soort kan de felle Afrikaanse zon echter prima weerstaan.

In huis krijgt het Chinees lantaarnplantje ook graag veel licht, dus zet de jouwe op een plekje waar hij lekker veel zon kan vangen.

Zonder voldoende licht gaat een Chinees lantaarnplantje er vaak snel op achteruit: de stengels worden steeds langer en de blaadjes groeien verder uit elkaar, waardoor het de mooie, volle look verliest.

Temperatuur

Het Chinees lantaarnplantje doet het prima op kamertemperatuur. Aangezien de soort van nature in warme gebieden voorkomt, houdt deze plant niet van de kou.

Bescherm je plantje tegen koude tocht en houd ‘m weg van ijzige ramen tijdens de winter.

Chinees lantaarnplantje: Potgrond & oppotten

Omdat het Chinees lantaarnplantje niet tegen natte voeten kan, kun je het best een luchtige potgrond gebruiken die overtollig water laat wegvloeien. Als de potgrond te lang nat blijft, kan dit namelijk ervoor zorgen dat je plantje wegrot.

Een mix voor vetplanten of cactussen werkt prima. Deze kun je in het tuincentrum kopen of zelf maken door normale potgrond te mengen met perliet.

Gebruik altijd een pot met een gat in de onderkant. Een terracotta pot is handig, aangezien het poreuze materiaal waterverdamping toestaat.

Chinees lantaarnplantje | Ceropegia woodi verzorging
© Mercy op Adobe Stock.

Chinees lantaarnplantje: Water geven

Hoewel het Chinees lantaarnplantje wat meer water nodig heeft dan ‘echte’ vetplanten, is het nog steeds belangrijk om ‘m niet te nat te houden. De wortels zijn gewoon niet gewend aan staand water en kunnen makkelijk wegrotten.

Gedurende het groeiseizoen, wanneer je Chinees lantaarnplantje hopelijk lekker veel nieuwe blaadjes en misschien zelfs bloemetjes produceert, kun je ‘m water geven wanneer de grond bijna droog is. Hoe vaak dit is hangt af van de omstandigheden, maar het zal ongeveer één keer per week zijn.

In de winter is het Chinees lantaarnplantje meestal inactief en heeft daarom ook veel minder water nodig. Geef een beeetje water wanneer de grond droog is.

Chinees lantaarnplantje: Voeding

Als je Chinees lantaarnplantje goed groeit, kun je één keer per maand een beetje verdunde voeding voor kamerplanten gebruiken.

Tijdens de wintermaanden hoef je geen voeding te gebruiken. Als er geen nieuwe blaadjes geproduceerd worden, dan kan de plant niets met deze voeding, en het teveel kan de wortels beschadigen.

Chinees lantaarnplantje: Stekken

Aan een gezond Chinees lantaarnplantje groeien vanzelf kleine aardappelachtige knolletjes. In het wild zorgt dit ervoor dat het plantje zich kan verspreiden door wortels aan te maken als het knolletje de grond raakt. Thuis kun je de knolletje gebruiken om je plantje te stekken!

Maak een knolletje los en maak, als je wilt, een nieuw potje klaar. Leg het knolletje op de potgrond en geef regelmatig water. Wortels en blaadjes verschijnen vanzelf!

Je kunt ook stengelstekken gebruiken. Verwijder stukjes stengel met een paar blaadjes elk en zet ze in lichtvochtige potgrond. Je kunt ze ook in dezelfde pot terugzetten om de moederplant een vollere look te geven.

Je vindt meer informatie in het artikel over Chinees lantaarnplantje stekken.

Is het Chinees lantaarnplantje giftig?

Hoewel het Chinees lantaarnplantje niet giftig is, is het wel handig om voorzichtig te zijn, vooral als je katten hebt.

Die lange, bungelende stengels zouden namelijk wel eens onweerstaanbaar kunnen blijken en het is niet zo handig als je plantje onceremonieus van de vensterbank getrokken wordt.


Als je nog meer vragen hebt over het Chinees lantaarnplantje verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze leuke kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter. ?

Wij ♥ jullie

Laat je email adres achter om kans te maken op een droogboeket naar keuze t.w.v. €17,95.

Ook ontvang je 10% korting op je volgende bestelling en blijf je op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results