✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Ficus benjamina verzorgen | Hoe doe je dat?

Op zoek naar een leuk boompje voor binnen? Probeer eens een klassieker: Ficus benjamina, ook wel de treurvijg genoemd. Deze leuke kamerplant met z’n kleine, puntige blaadjes kan een beetje dramatisch zijn, maar met de juiste verzorging kan hij jarenlang leven en aardig groot worden.

Hieronder lees je alles wat je moet weten over Ficus benjamina en hoe je jouw treurvijg verzorgt!

NaamFicus benjamina, treurvijg, waringin
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
LichtIndirect of direct
WaterLichtvochtig houden
PotgrondKamerplantengrond met wat perliet

Waar komt Ficus benjamina vandaan?

Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië (waar hij te vinden is in landen als Thailand, de Filipijnen, Vietnam, en meer), alsmede noordelijk en oostelijk Australië. In het wild kan een Ficus benjamina tot wel 30 meter hoog worden!

De soort groeit van nature in het tropisch regenwoud, maar is in warme klimaten ook populair voor in tuinen en parken. Op sommige plaatsen, zoals in Florida, zijn “ontsnapte” Ficussen genaturaliseerd en vormen nu onderdeel van de wilde plantenpopulatie, wat problematisch kan zijn voor lokale plantensoorten.

De Rode Lijst beschouwt Ficus benjamina in het wild als een soort die niet in gevaar is. De populatiegrootte is aangemerkt als stabiel.

Wist je dat? Ficussen zijn vijgenbomen (onze bekende eetbare vijg heet Ficus carica). Elke soort onderhoudt een complexe symbiotische relatie met (een) bepaalde wespensoort(en). Alleen deze wesp(en) kan of kunnen de bloemen bevruchten. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat deze wespensoorten geïntroduceerd worden buiten het natuurlijke habitat van F. benjamina (zoals in Florida): dan zou de plant zich explosief kunnen gaan verspreiden.

Licht & temperatuur voor Ficus benjamina

Licht

Hoewel Ficus benjamina geen bergen licht nodig heeft, doet je boompje het wel echt het beste als je ‘m naast een raam zet. Indirect licht is prima, al zegt een treurvijg ook geen nee tegen een beetje directe zon (acclimatiseer ‘m wel in de loop van een paar weken als de zon heel fel is).

Deze Ficus vindt het trouwens écht niet leuk om verplaatst te worden. Zorg dus dat je een lekker licht plekje uitkiest waar hij de komende jaren rustig kan staan, anders kun je erop rekenen dat je plant elke keer als je ‘m ergens anders neerzet de helft van z’n bladeren laat vallen.

Temperatuur

Dit is een tropische plant die niet van de kou houdt. Onder de 10 °C kan hij het moeilijk krijgen, dus hou ‘m weg bij de airco of tochtige ramen. Als jij je comfortabel voelt in huis (bij kamertemperatuur) dan geldt dit ook voor je Ficus benjamina.

Het is trouwens ook belangrijk om deze Ficus niet te dicht bij de verwarming of kachel te zetten. Hoewel hij niet al te lastig is wat betreft luchtvochtigheid, kan de droge lucht naast de verwarming wat te heftig zijn. Dit kan dorre blaadjes veroorzaken.

Ficus benjamina kamerplant met bont blad.
Een perfect plekje voor een Ficus benjamina.

Ficus benjamina potgrond & oppotten

Potgrond

Eén van de fijne dingen aan deze plant, die in andere opzichten soms een beetje een drama queen kan zijn, is dat hij niet kieskeurig is wat betreft potgrond. Een normale grond van hoge kwaliteit voor kamerplanten is prima, al is het wel een goed idee om er een handje perliet bij te mengen voor betere drainage.

Wil je je Ficus benjamina écht verwennen? Voeg dan ook een beetje compost of wormenmest toe. Dan hoef je het eerste jaar ook geen plantenvoeding te geven.

Oppotten

Het soort pot dat je gebruikt voor je Ficus maakt in principe niet uit, zolang er maar een gat in de onderkant zit zodat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien. Verpotten hoeft meestal niet al te vaak, want deze plant vindt het niet erg om een beetje krap in z’n pot te staan. Om de 2-3 jaar is over het algemeen prima.

Hergebruik de potgrond bij het verpotten niet. Je plant kan na een paar jaar wel wat lekker verse grond gebruiken!

Ficus benjamina water geven

Je houdt de grond van je Ficus het liefst lichtvochtig. Als je de potgrond volledig laat uitdrogen, dan kan je plant z’n blaadjes laten vallen; als de grond consequent te nat is, dan ligt juist dodelijke wortelrot op de loer. Je kunt het best een vinger in de pot steken om het vochtniveau te beoordelen in plaats van blindelings elke week water te geven.

Onthou dat de hoeveelheid water die een plant nodig heeft afhangt van verschillende factoren, vooral het seizoen. Als het donker en wat frisser is, dan groeien kamerplanten niet zo snel en kan het een stuk langer duren voordat je boompje dorst heeft.

Plantenvoeding voor Ficus benjamina

De treurvijg is geen ultrasnelle groeier, maar kan in het groeiseizoen (lente en zomer) wel een beetje plantenvoeding waarderen. Je hoeft geen ingewikkeld of duur product aan te schaffen: een normale gebalanceerde voeding voor kamerplanten is prima. Je kunt deze maandelijks aanbrengen zoals beschreven op de verpakking, meestal bij het water geven.

Geef geen plantenvoeding als je Ficus niet goed groeit (bijvoorbeeld in de winter) of ziek is. Daarnaast is het niet nodig om te bemesten als je je plant net verpot hebt in een grondmengsel met toegevoegde voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld compost.

Calico kat naast een treurvijg kamerplant.
Ficus benjamina kan irritatie in de maag en aan de slijmvliezen veroorzaken. Schaf er dus géén aan als je huisdier de neiging heeft om van je kamerplanten te snoepen.

Ficus benjamina stekken

Van één Ficus twee (of tien) Ficussen maken zónder een cent uit te geven: het lijkt net magie! Een Ficus benjamina stekken kan gemakkelijk met behulp van stengelstekjes. Als je dus je plant wilt snoeien, gooi dan de afgeknipte takjes niet weg.

Zo stek je deze kamerplant:

  • Gebruik een schone (snoei)schaar om één of meerdere jonge takjes, liefst van minstens 15 centimeter lang, met een aantal blaadjes af te knippen.
  • In water: verwijder de blaadjes van de onderkant van de takjes. Zet de stekjes in een glaasje water en plaats het geheel op een warme en lichte plek.
  • In potgrond: bereid een potje met Ficusgrond voor. Dip de onderkant van de takjes in stekpoeder en steek ze in het mengsel. Plaats het geheel op een warme en lichte plek.
  • En dan: geduld! Vooral in de winter kan het een tijd duren voordat een stekje aanslaat.

Bij stekken in water kun je je nieuwe plantjes oppotten als de wortels ongeveer 5 centimeter lang zijn. Bij stekken in potgrond is het lastiger om te zien of een stekje aanslaat. Je kunt de takjes regelmatig voorzichtig op en neer wiebelen: als je weerstand voelt, dan betekent dit dat de wortels goed gegroeid zijn.

Als je graag een dikkere, hardere tak van een Ficus benjamina wilt gebruiken om te stekken, dan kan luchtafleggen een goede optie zijn. Deze techniek zorgt ervoor dat een tak wortels vormt vóór je ‘m afknipt en is ideaal voor oudere takken die normaal niet zo gemakkelijk zouden wortelen in water of potgrond.

Ficus benjamina kopen

Zoals vermeld is dit echt een klassieker onder de kamerplanten. Zelfs als je totaal geen interesse hebt in planten, dan heb je ‘m vast wel eens bij iemand thuis gezien. Ficus benjamina is ook populair voor openbare ruimten, zoals kantoren en winkelcentra.

Als je graag een treurvijg wilt aanschaffen, dan heb je geluk: ze zijn bij elk tuincentrum en elke plantenwinkel wel te vinden.

Je kunt zelfs kiezen uit allerlei verschillende (kweek)vormen. De “originele” Ficus benjamina heeft groene blaadjes, maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan voor:

  • Ficus benjamina bonsai: geen specifieke kweekvorm, maar wel erg populair. Deze minivorm wordt expres klein gehouden zodat hij op de vensterbank past en is dus ideaal als je niet zoveel plek hebt.
  • Gevlochten Ficus benjamina: ook geen kweekvorm, maar meerdere stammen in een pot die samen worden gevlochten als ze nog jong en soepel zijn. Je kunt ‘m thuis verder vlechten naarmate hij groter wordt.
  • Ficus benjamina ‘Exotica’: een oude kweekvorm die de basis heeft gevormd voor veel andere treurvijgvarianten. Het blad kan groen of bont zijn en de stam wordt vaak gevlochten.
  • Ficus benjamina ‘Kinky’: een bonte kweekvorm met gekrulde bladeren en een compacte groeivorm. Er is ook een groene versie, de in 2010 in Nederland gepatenteerde “Green Kinky”.
  • Ficus benjamina ‘Anastasia’: een bonte kweekvorm met bladeren in twee tinten groen. Wordt vaak verkocht als grote plant.
  • Ficus benjamina ‘Starlight’: een prachtige bonte variant met erg veel wit op de bladeren.
  • Ficus benjamina ‘Barok’: een héél gekke benjamina met extreem gekruld blad.
  • Ficus benjamina ‘Twilight’: heeft wat weg van ‘Starlight’, maar met minder wit.
  • Ficus benjamina ‘Danielle’: met extra donker gekleurde en glanzende bladeren.

Op zoek naar andere leuke boompjes voor in huis? We bespreken allerlei soorten in de categorie “bomen voor binnen“.

Is Ficus benjamina giftig voor huisdieren?

Hoewel je viervoeter niet dood gaat neervallen na een hapje uit je Ficus, kan het sap wel irritatie en buikpijn veroorzaken. Als je kat of hond overgeeft of diarree krijgt, geef dan veel water om uitdroging te voorkomen. Bel eventueel de dierenarts om te vragen wat je het beste kunt doen.

De ficine in het sap van deze Ficus kan ook irritatie veroorzaken als je ‘m zelf aanraakt. Als je gevoelig bent voor latex, dan kun je het best handschoenen dragen bij het verpotten van je treurvijg.

Sommige mensen zijn overigens ook echt allergisch voor deze plant. Als je ineens last krijgt van jeukerige ogen en ademhalingsklachten, dan is het misschien een beter idee om ‘m cadeau te doen aan iemand die hier geen last van heeft.


Bircher, A. J., Langauer, S., Levy, F., & Wahl, R. (1995). The allergen of Ficus benjamina in house dust. Clinical & Experimental Allergy25(3), 228-233.

Díez-Gómez, M. L., Quirce, S., Aragoneses, E., & Cuevas, M. (1998). Asthma caused by Ficus benjamina latex: evidence of cross-reactivity with fig fruit and papain. Annals of Allergy, Asthma & Immunology80(1), 24-30.

Starr, F., Starr, K., & Loope, L. (2003). Ficus benjamina. United States Geological Survey-Biological Resources Division. Haleakala Field Station, Maui, Hawaii.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results