✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Olifantspoot (Beaucarnea recurvata) | Verzorging & info

Beaucarnea recurvata is een kamerplant die ook wel bekend staat als Nolina recurvata of olifantspoot. Jongere versies van deze ietwat gek uitziende soort lijken nog het meest op een ui, terwijl oudere exemplaren een dikke bruine stam hebben waar grassige bladeren uit groeien.

Dit is één van onze favoriete supermakkelijke kamerplanten. Lees verder voor alles wat je moet weten over olifantspoot verzorgen!

NaamOlifantspoot, Beaucarnea, Nolina, Beaucarnea recurvata
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
LichtLekker veel zon
WaterWanneer de grond droog is
PotgrondMet goede drainage

Olifantspoot natuurlijk habitat

Zoals bij alle kamerplanten, kun je veel leren over hoe je een olifantspoot het best verzorgt door een kijkje te nemen naar het natuurlijke habitat. Hoewel de soort in het Engels bekend staat als ‘ponytail palm’, is het eigenlijk helemaal geen palm. Beaucarnea recurvata is een vetplant en nauwer verwant aan Yucca’s.

Olifantspoten komen van nature voor in droge gebieden in Mexico met een rotsachtige bodem, zoals kliffen en heuvels. Om te overleven gebruiken de planten hun stevige knol en stam om water op te slaan. Dit werkt blijkbaar: in het wild kunnen ze honderden jaren oud worden.

Olifantspoot (Beaucarnea recurvata) | Verzorging & info

Olifantspoot licht & temperatuur

Licht

In het wild komt de olifantspoot voor in gebieden die enorm veel directe zon krijgen. In huis stelt de plant dus lekker veel licht op prijs! Je Beaucarnea zal ook overleven met minder zon, maar de groei kan achterblijven en je plant zal het minder goed doen. Als je geen zonnige vensterbank ter beschikking hebt, zou je een extra groeilampje kunnen overwegen.

Tijdens de zomermaanden kun je een olifantspoot buiten zetten. Op die manier kan-ie lekker veel licht absorberen, terwijl je gedurende de winter wel gewoon nog kan genieten van wat groen in huis.

Temperatuur

Wat betreft temperatuur is de olifantspoot de moeilijkste niet. De soort kan lagere temperaturen aan dan de meeste kamerplanten (die komen namelijk vaak uit de tropische jungle).

Mits je je olifantspoot niet blootstelt aan vorst en stopt met water geven als het koeler wordt, kan deze overleven op koudere plekken zoals een garage, zolang er maar licht is. De soort is daarom ook een goede kandidaat voor de wat tochtigere plekjes die koud worden in de winter, bijvoorbeeld bij een raam met enkel glas.

Beaucarnea recurvata stek

€2,25

Olifantspoot potgrond & planten

Potgrond

Zoals eerder vermeld, komt deze plant van nature voor in droge gebieden en gebruikt zijn dikke stam om water op te slaan. Dit betekent dat een olifantspoot niet goed tegen staand water kan en een grond met goede drainage nodig heeft. Natte voeten kunnen zorgen voor een rottende olifantspoot.

Je kunt een cactusmix kopen voor je Beaucarnea recurvata, maar je kunt ook gemakkelijk je eigen grondmengsel maken. Mix 50% normale potgrond voor kamerplanten met bijvoorbeeld perliet, vulkaansteen, orchideesnippers of puimsteen (of alle vier!) voor een grond die overtollig water goed laat wegvloeien.

Oppotten

Zorg dat je altijd een pot met een gat in de onderkant gebruikt voor je olifantspoot. Ook dit draagt eraan bij dat overtollig water niet blijft staan. Vooral ongeglazuurd terracotta werkt goed, aangezien dit poreuze materiaal water door zijn wanden laat verdampen.

De olifantspoot is een erg trage groeier. Zelfs met lekker veel licht en water hoef je deze soort niet vaak te verpotten, en als de plant niet genoeg licht krijgt dan groeit deze vaak bijna helemaal niet.

Een gezonde, groeiende olifantspoot kun je ongeveer elke twee jaar verpotten, of als deze te groot begint te worden voor zijn huidige pot. Met de jaren kan een Beaucarnea recurvata enorm groot worden!

Olifantspoot (Beaucarnea recurvata) | Verzorging & info

Olifantspoot water geven

Er overlijden waarschijnlijk een stuk meer olifantspoten door teveel water dan te weinig. Dit betekent echter ook weer niet dat je ‘m nooit water hoeft te geven. Hoe vaak je plant dorst heeft hangt af van de omgeving, zoals de hoeveelheid licht en de temperatuur.

  • Laat de potgrond volledig uitdrogen voordat je weer water geeft, anders ligt rot op de loer.
  • Gedurende de zomer kan het zijn dat je je olifantspoot misschien wel elke week water moet geven.
  • Gedurende de winter heeft je plant veel minder dorst. Meestal hoef je dan maar één keer per maand water te geven.

Plantenvoeding voor olifantspoot

Een olifantspoot heeft niet veel plantenvoeding nodig en veel kamerplantenliefhebbers geven niets extra’s. Dit ook omdat teveel voeding juist schadelijk kan zijn.

Als je je Beaucarnea recurvata wel een extra duwtje wilt geven, kun je tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) een paar keer een normale plantenvoeding voor kamerplanten gebruiken.

Olifantspoot kopen

Deze leuke kamerplant is een echte klassieker, dus je zou ‘m moeten kunnen vinden in de meeste tuincentra en plantenwinkels. Babyplanten lijken op een ui, terwijl oudere exemplaren echt die ‘olifantspot’ look hebben. Ze kunnen enorm groot worden, maar ook erg duur.

Op zoek naar een olifantspoot voor je kamerplantenverzameling? Bij Second Green koop je een gewortelde Beaucarnea recurvata stek voor maar €2,25.

Is olifantspoot giftig voor katten en honden?

Nope! De ASPCA en andere bronnen beschouwen Beaucarnea recurvata niet als giftig voor katten, honden en andere huisdieren.


Als je nog meer vragen hebt over olifantspoot verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze gekke kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ??

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

2 gedachten over “Olifantspoot (Beaucarnea recurvata) | Verzorging & info”

    • Oei, wat vervelend! Wat is er gebeurd? Heb je naar de wortels gekeken om te checken hoe die eraan toe zijn? In ieder geval kunnen er wel nog nieuwe toppen uit de stam komen, dus hopelijk heb je geluk. Succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results