✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Peperomia ‘Raindrop’ | Verzorging & info

Krijg je een beetje déjà vu? Normaal! Peperomia ‘Raindrop’, wetenschappelijk bekend als Peperomia polybotrya, lijkt namelijk enorm op de hyper-populaire pannenkoekplant, Pilea peperomioides. Deze kamerplanten komen echter van totaal andere kanten van de wereld. ‘Raindrop’ is top als je houdt van grote, glanzende bladeren.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Peperomia ‘Raindrop’ verzorgen!

NaamPeperomia ‘Raindrop’, Peperomia polybotrya
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
BelichtingIndirect
WaterPotgrond half laten drogen
PotgrondMet goede drainage

Peperomia ‘Raindrop’ natuurlijk habitat

Peperomia is een geslacht van planten in de familie Piperaceae, waar bijvoorbeeld ook de zwarte peperplant toe behoort. Aardig wat soorten zijn populair als kamerplanten, waaronder dus Peperomia polybotrya, beter bekend als de Raindrop Peperomia.

Het geslacht Peperomia vind je van nature in tropische regio’s in Centraal en Zuid-Amerika. Dit geldt ook voor Peperomia ‘Raindrop’: deze soort komt voor in de bossen van Colombia en Peru. De hogere bomen beschermen het plantje tegen de felste tropische zon, terwijl de vlezige bladeren en stengels ‘m extra resistent maken.

Eén van de fijne karakteristieken van deze kamerplant is dat-ie niet al te groot wordt. De meeste examplaren groeien niet boven de 40 cm in hoogte. Perfect dus als je niet al teveel ruimte hebt.

Peperomia ‘Raindrop’ licht & temperatuur

Licht

In z’n natuurlijk habitat ontvangt Peperomia polybotrya niet al teveel directe zon. De soort maakt van nature namelijk deel uit van de onderbegroeiing van het bos. Dat betekent echter natuurlijk ook niet dat je ‘m in het donker kunt zetten!

Superfelle zon wordt niet gewaardeerd, maar je Peperomia staat wel graag naast een raam, bijvoorbeeld op de vensterbank. Als je ‘m niet genoeg licht geeft, dan gaat je plantje uitstrekken en dat verpest de leuke compacte vorm. Als je geen ruimte hebt op de vensterbank, dan kun je altijd kunstlicht overwegen.

Temperatuur

Ook hier graag het natuurlijke habitat van Peperomia ‘Raindrop’ in gedachten houden! Deze tropische soort houdt niet van de kou. Kamertemperatuur is prima, en daarboven vindt-ie ook niet erg. Zorg echter dat de temperatuur niet onder 15 °C valt.

Bovenstaande betekent dus dat je je Peperomia in de winter liefst weghoudt van tochtige ramen en in de zomer beter niet in de buurt van de airco kunt zetten.

Peperomia 'Raindrop' | Verzorging & info

Peperomia ‘Raindrop’ potgrond & oppotten

Zoals je waarschijnlijk al gespot hebt in de foto’s, zijn de bladeren van deze kamerplant vlezig, bijna zoals bij een vetplant. Dit betekent dat je Peperomia ‘Raindrop’ goed is in het opslaan van water en dus net als een vetplant ook een potgrond met goede drainage nodig heeft. In een compacte grond kan wortelrot een risico vormen.

Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een cactusmix, deze zorgen ervoor dat overtollig water goed kan wegvloeien. Of meng je eigen grond: normale potgrond voor kamerplanten met wat perliet of zelfs wat orchideeënsnippers werkt prima.

Je hoeft deze plant meestal niet al te vaak te verpotten, aangezien-ie niet al te groot wordt en ook niet zo snel groeit. Je kunt elk jaar of elke 2 jaar één potmaat groter overwegen als je Peperomia wat meer ruimte nodig lijkt te hebben.

Peperomia ‘Raindrop’ water geven

Ook bij het water geven is het belangrijk om het vetplant-achtige karakter van deze plant in gedachten te houden. Peperomia ‘Raindrop’ kan namelijk goed water opslaan in z’n stengels en bladeren. Daarom heeft-ie niet zo veel water nodig, vooral niet in de wintermaanden wanneer de meeste kamerplanten niet actief groeien.

We kunnen je niet precies zeggen hoe vaak je je plant water moet geven, aangezien dit afhangt van factoren zoals temperatuur, potgrond en seizoen. Laat de potgrond in ieder geval ongeveer half uitdrogen maar niet gortdroog worden. Als je het niet zeker weet, steek dan gewoon een vinger in de pot om het vochtniveau te beoordelen!

Peperomia 'Raindrop' | Verzorging & info

Peperomia ‘Raindrop’ stekken

Peperomia polybotrya is supermakkelijk te stekken. De snelste methode is om stengelstekken te nemen. Daarbij onthoofd je simpelweg één van de stengels. Neem een stek van minstens ongeveer 5 cm met een blad of twee en minstens één oog (bobbel op de stengel) waar wortels uit kunnen groeien.

Water of potgrond?

Je kunt een stengelstek wortelen in water of potgrond. Het fijne aan de watermethode is dat je de wortels kunt zien groeien, maar het betekent wel dat je je nieuwe plantje later nog moet oppotten. Om te stekken in water zet je de stek simpelweg in een glaasje of vaasje en plaats je dit op een lichte plek. Vervolgens is het geduld hebben.

Om te stekken in potgrond, vul je een (kweek)potje met een normale grondmix voor Peperomia’s. Dip het uiteinde van de stek in wat stekpoeder, als je dit bij de hand hebt, en steek ‘m vervolgens op zo’n manier in de potgrond dat-ie niet omvalt.

Als extra stap kun je de pot met de stek in een doorzichtige plastic zak stoppen. Dit creëert een soort mini kasje en houdt de luchtvochtigheid lekker hoog. Zet het geheel op een lichte plek en haal de zak weg zodra de stek goed geworteld is. Wanneer je de eerste nieuwe bladeren ziet verschijnen, weet je dat je goed zit.

Bladstekken

Yes! Net zoals met het geslacht Begonia, kun je Peperomia stekken met behulp van slechts één blad. Hier zijn een paar methoden voor, die allemaal prima werken:

  • Breek een blad mét stengel af en zet dit in een shotglaasje met water. Aan het uiteinde van de stengel kan een heel nieuw plantje groeien.
  • Breek een blad zónder stengel af en druk dit in lichtvochtige potgrond. Het blad kan wortelen en een nieuw plantje produceren.
  • Breek een blad af en snij het doormidden. Druk beide helften met de gesneden kant naar onder lichtjes in wat potgrond. Met wat geluk produceren beide meerdere nieuwe babyplanten.

Het is in dit geval handig om wat extra luchtvochtigheid te bieden, bijvoorbeeld met de eerder beschreven ‘plastic zak-techniek’ of met een kweekkasje. Stekpoeder komt hier ook van pas.

Plantenvoeding voor Peperomia ‘Raindrop’

Aangezien Peperomia ‘Raindrop’ geen al te snelle groeier is, heeft de soort ook niet zoveel plantenvoeding nodig. Je kunt om de twee weken of elke maand een normale vloeibare plantenvoeding gebruiken bij het water geven. Het is misschien handig om deze extra te verdunnen, zodat je niet teveel geeft.

Stop met het gebruiken van plantenvoeding in de winter, aangezien je Peperomia dan waarschijnlijk niet actief groeit.

Is Peperomia ‘Raindrop’ giftig voor katten en honden?

Nee! Het hele geslacht Peperomia is niet giftig voor huisdieren of kinderen.


Als je nog meer vragen hebt over Peperomia ‘Raindrop’ verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze leuke kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results