&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Dracaena stekken | Op 3 manieren!

Dracaena wordt gewaardeerd om zijn gemakkelijke verzorging, maar wist je dat het ook heel eenvoudig is om deze kamerplant te vermeerderen?

Als je Dracaena er een beetje uitgerekt uitziet, als je een plantje cadeau wilt doen of als je je collectie wilt uitbreiden, dan is stekken de perfect oplossing. Lees verder om alles te weten te komen over Dracaena stekken!

Onthoofding | Dracaena stekken via kopstek

De gemakkelijkste manier om Dracaena te stekken is om je plant te onthoofden. Dit heet kopstekken.

  • Gebruik een snoeischaar (ontsmet met alcohol) om je Dracaena onder de bladlijn te onthoofden. Zorg dat je stek een oog bevat: uit deze witte bobbeltjes kunnen wortels groeien.
  • Zet je stek in een pot met grond of in een vaas of glas met vers water. Als je stekt in water kun je de wortelgroei extra goed in de gaten houden.
  • Zoek een warm plekje voor de stek, maar zorg dat er niet teveel directe zon op schijnt.
  • In de zomer duurt het meestal niet lang voordat de eerste wortels verschijnen. In de winter gaan de zaken vaak een stuk langzamer en moet je soms meer dan een maand wachten.
  • Als je in water stekt, kun je de nieuwe plant verplaatsen naar een pot zodra deze geworteld is. Dit is echter geen must: je Dracaena kan zo lang als je wilt in het vaasje blijven staan.

Wist je dat? Maak je geen zorgen om de onthoofde moederplant. Eén of meerdere ogen aan de bovenkant van de afgeknipte stam maakt vanzelf uitlopers. Meestal zie je na een jaar niet veel meer van de operatie.

Dracaena kamerplant stekken: Hoe doe je dat?

Dracaena stekken via stengelstek

Als je meer dan één nieuwe plant wilt, geen probleem. Dracaena stekken via stengelstek geeft je de mogelijkheid om zoveel nieuwe planten te maken als je wilt.

  • Knip de bovenkant van de plant af. De bovenste bovenkant (waar de bladeren zitten) kun je stekken zoals beschreven in de vorige paragraaf.
  • De rest van de stam kun je in zoveel stukken knippen als je wilt. Zolang elk stuk minstens 20 centimeter lang is zit je goed.
  • Zet alle stengelstekken in water of potgrond en zorg dat je je geduld hebt klaarstaan. Omdat deze stengelstekken geen bladeren hebben, duurt het een stuk langer voordat de wortels zich ontwikkelen.
  • De oogknobbels aan de onderkant van elke stam ontwikkelen wortels, terwijl uit de knobbels aan de bovenkant bladeren groeien.
Dracaena marginata kamerplant | Dracaena stekken

Dracaena stekken via luchtafleggen

Dracaena’s zijn de perfecte kandidaat voor luchtafleggen. Dit is ook een stekmethode, maar voordat je de stek afknipt, zorg je min of meer dat je de plant voor de gek houdt. Je zorgt ervoor dat de plant een wortelsysteem ontwikkelt vóórdat je de stek afknipt, waardoor je de kans op success enorm verhoogt.

Luchtafleggen is supermakkelijk. Zorg dat je een mes, plasticfolie en veenmos (ook wel sphagnum of orchideemos) klaar hebt liggen. Stekpoeder is ook handig.

  • Kies een plek op de plant die overeen komt met hoe hoog je wilt dat de nieuwe plant wordt.
  • Ontsmet je mes met alcohol en schraap voorzichtig een laag schors van de stam af. Maak een band van ongeveer een centimeter breed, in een ring om de stam. Je doel is om de plant te verwonden zonder teveel schade te veroorzaken.
  • Heb je stekpoeder bij de hand? Breng een beetje aan op de ring die je gemaakt hebt op de stam.
  • Maak het veenmos nat en breng het aan op de wond. Bedek het mos met plasticfolie en maak het geheel vast.
  • Wat je nu gedaan hebt, is zorgen dat je Dracaena denkt dat de stam in grond geplant is. Dit stimuleert de vorming van wortels!
  • Geduld is een schone zaak. Als je wortelvorming kunt zien in de plasticfolie dan kun je je poging tot luchtafleggen een succes verklaren.
  • Je hebt nu een gloednieuwe Dracaena (mét wortels) die je recht in een nieuwe pot kunt zetten. Knip de stam vlak onder de wortels af en voilà!
Dracaena fragrans kamerplant | Dracaena stekken

Dracaena verzorgen

Na het stekken van je Dracaena is het natuurlijk handig als-ie ook overleeft.

Geen zorgen: dit is één van de gemakkelijkste kamerplanten, zelfs als je geen groene vingers hebt.

Licht

Dracaena’s zijn gek op lekker veel licht, maar geen volle zon. Zet de jouwe naast een raam.

Bovenstaande is vooral belangrijk als je een bonte variant hebt (zoals Dracaena ‘Tricolor’ of ‘Lemon-Lime’). Deze kunnen hun mooie kleurvariaties verliezen als ze niet genoeg licht krijgen.

Temperatuur

Als jij je comfortabel voelt in je huis, dan zit je Dracaena ook goed. Dit zijn tropische planten, dus ze groeien het best tussen de 15-25 graden Celsius. Onder de 10 is niet aan te raden.

Dracaena’s houden van vochtige lucht, maar je huis hoeft echt geen kas te zijn.

Potgrond

Normale potgrond werkt normaal gezien prima voor een Dracaena.

Je kunt een handvol perliet of orchideesnippers toevoegen om de waterafvoer te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat overtollig water niet blijft staan, zodat de wortels niet gaan rotten.

Water geven

Dracaena’s hebben echt niet veel nodig als het op water geven aankomt. Liefst laat je de potgrond bijna volledig uitdrogen, dus geen zorgen als je je plant een paar dagen vergeet.

Als de grond droog is, geef je de plant een goede douche (dus geen kleine beetjes hier en daar) en kun je ‘m weer minstens een weekje vergeten.

Tip: Hoe vaak je Dracaena precies water nodig heeft hangt af van de omgeving en het seizoen. In de zomer wilt je plant misschien elke week water nodig, terwijl het in de winter soms maar om de drie weken is.

Dracaena kamerplant

Bemesting

Je Dracaena heeft niet veel plantenvoeding nodig. Eén of twee keer per jaar bemesten is meestal genoeg. Zorg dat je dit tijdens het groeiseizoen doet: in de lente of zomer.

Je kunt een normale plantenvoeding voor kamerplanten gebruiken, al is het een goed idee om deze nog een beetje extra te verdunnen.

Problemen met Dracaena

Ziet je Dracaena er niet zo lekker uit? Deze planten zijn supermakkelijk te verzorgen, maar problemen kunnen altijd voorkomen.

  • Overtollige mineralen. Als je een witte, niet-harige laag in de potgrond ziet, maak je dan geen zorgen. Dit is geen schimmel, maar kalk en mineralen.

    Deze mineralen kunnen opbouwen, wat ervoor kan zorgen dat je Dracaena bruine uiteinden aan de bladeren ontwikkelt. Geef om de paar maanden water met gedestilleerd water (ongeparfumeerd strijkwater) om deze mineralen weg te spoelen.
  • Bruine of gele bladeren. Dit heeft bijna altijd te maken met te weinig of te veel water geven; in de meeste gevallen teveel.

    Zorg dat je niet zomaar wekelijks water in de pot giet. Check eerst de status van de grond: is deze vochtig of droog? Als de grond nog vochtig is, dan hoef je nog geen water te geven.
  • Bladverlies. Bladeren aan de onderkant van de plant worden vanzelf afgeworpen. Dit is normaal, want je Dracaena heeft als het goed is verse nieuwe bladeren aan de bovenkant.

    Als bladeren van de bovenkant beginnen te vallen kun je te maken hebben met beestjes. Check de onderkant van de bladeren. Controleer ook of je niet teveel of te weinig water geeft.

Is Dracaena giftig voor katten en honden?

Yep, helaas wel. Volgens de ASPCA is Dracaena giftig voor katten en honden.

De plant veroorzaakt volgens deze bron overmatige speekselproductie, overgeven (mogelijk met bloed), gewichtsverlies en verwijde pupillen.


Als je nog meer vragen hebt over Dracaena stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter. ?

PS: Ben je gek op stekken? Check de andere artikels over kamerplanten stekken.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results