✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Monstera stekken | Hoe doe je dat?

Monstera deliciosa en Monstera adansonii zijn helemaal terug en worden allang niet meer gezien als stoffige omaplanten. Deze kamerplanten kunnen niet ontbreken in je verzameling!

Als je iemand kent die een Monstera heeft, dan heb je geluk. Monstera stekken is supermakkelijk en je hebt maar een klein stekje nodig voor een nieuwe plant! Lees verder om er achter te komen hoe je een Monstera stekt.

Monstera stekken stap 1: Bemachtig je stek

Tenzij je van plan bent om zelf Monstera te zaaien, is de eerste stap altijd het nemen van een stekje. Veel kamerplanten, zoals Monstera, kunnen teruggroeien van zelfs een klein stukje plant.

Dit is hoe het werkt:

  • Een stek moet altijd een stuk van de stam bevatten. Sommige bloemisten verkopen bladeren van de spectaculaire Monstera deliciosa, maar van een blad kun je helaas geen nieuwe plant maken.
  • De stek hoeft geen ontwikkelde luchtwortel te hebben. Zolang er een knobbeltje op de stengel zit waar een wortel uit kan groeien, zit je goed.
  • Gebruik een scherp en schoon mes of een snoeischaar. Je kunt je gereedschap schoonmaken met alcohol voor gebruik.
  • Snijd of knip je stek los, liefst met een blad of twee, al kan het ook zonder.
  • Proficiat! Je hebt je stekje bemachtigd.

Tip: Ken je niemand met een Monstera waar je een stekje van kunt nemen? Wij verkopen Monstera adansonii stekjes.

Monstera kamerplant stekken

Monstera stekken stap twee: Water of grond?

Het stekken van Monstera en andere kamerplanten kan bijna altijd op twee manieren: in water of direct in potgrond.

Beide manieren werken prima, dus het hangt allemaal af van je eigen voorkeuren. Wij stekken graag in water. Je kunt dan de groei van de wortels in de gaten houden en daarnaast zijn we gek op de look van stekjes in een mooi glazen vaasje.

Hoe stek je Monstera in water?

Stekken in water is supermakkelijk, aangezien je letterlijk alleen een glas uit de kast hoeft te trekken om je stekje in te zetten (al gaan wij graag voor een leuk vintage vaasje of ‘propagation station’). Gebruik een doorzichtige vaas of glas om de groei van de wortels in de gaten te kunnen houden.

Vul je glas of vaas met water, zet de stek erin en zoek een lekker warm plekje waar je nieuwe Monstera genoeg licht krijgt (maar geen felle zon).

Nu hoef je alleen nog te wachten. Ververs het water elke week. Het kan een tijdje duren voordat de wortels van je stek beginnen te groeien: dit hangt allemaal af van de temperatuur, het licht en de stek. Met wat geluk zie je na een week of twee al beweging, maar geef het wat tijd.

Als je de look van Monstera in een vaas mooi vindt, kun je je stek eigenlijk zo lang als je wilt in water laten staan. Zo niet, kun je je gloednieuwe plantje oppotten zodra de wortels goed gegroeid zijn.

Voor Monstera gebruik je een potgrond die vocht vasthoudt maar overtollig water afvoert, zoals een mix van potgrond, perliet en orchideesnippers.

Tip: Als je stek er een beetje sip uitziet na het oppotten, maak je dan niet teveel zorgen. Plantjes vinden het niet leuk om van water naar grond te worden verplaatst en kunnen wat blaadjes verliezen. Verzorg je stekje goed en geef hem een week of twee om te herstellen.

Close-up van blad van Monstera adansonii kamerplant
Monstera adansonii is net zo gemakkelijk te stekken als zijn grote broer Monstera deliciosa.

Hoe stek je Monstera in grond?

Als je je Monstera stek direct oppot, kan het iets langer duren voordat hij zich ontwikkelt. Je bespaart je dan wel de stap van het verplaatsen van water naar grond, dus het hangt allemaal af van je eigen voorkeuren. Uiteindelijk is het eindresultaat hetzelfde: een gloednieuwe kamerplant!

Gebruik een potje met gaten in de bodem voor je Monstera stek (een standaard plastic kweekpotje werkt prima). Zoals hierboven vermeld, is het belangrijk om een gebalanceerde potgrond te gebruiken die vocht vasthoudt maar overtollig water kan afvoeren.

Zet het potje op een lichte, warme plek. Daarna is het geduld hebben! Je stekje zal eerst wortels ontwikkelen, dus het kan lijken alsof er niets gebeurt. Pas als het eerste nieuwe blaadje zich ontwikkelt, weet je zeker dat het allemaal goed is gegaan.

Als de blaadjes van je stekje in het begin een beetje slap hangen, maak je dan niet teveel zorgen. De plant heeft nog geen wortels en kan dus geen water absorberen, waardoor hij er een beetje sip uit kan zien.

Twee Monstera adansonii kamerplanten in kweekpotten op houten krukje.

Monstera fruit | Hoe zaai je zelf een Monstera?

Een Monstera kan bloeien, hoewel de bloemen niet al te spectaculair zijn. Na het bloeien, als bevruchting heeft plaatsgevonden, ontwikkelt de plant zelfs fruit. En ja, dit fruit kun je eten!

Onrijp Monstera fruit kan een brandende sensatie in de mond veroorzaken. Als het fruit rijp is, schijnt het echter heel lekker te zijn, met een typische tropische smaak.

Dus… als er bloemen zijn, en fruit, dan moeten er ook zaadjes zijn, toch? Yep! Dit zul je echter niet vaak tegenkomen bij een Monstera die binnen staat. Zelfs de bloemen zelf komen al niet vaak voor.

Als je zelf Monstera wil zaaien kun je online zaadjes kopen. De zaadjes zijn ongeveer zo groot als een maïskorrel en hebben min of meer dezelfde vorm.

  • Leg de zaadjes een nachtje in water en bereid een aantal kweekpotjes voor met bevochtigde, gesteriliseerde potgrond.
  • Nadat je gezaaid hebt kun je de potjes afdekken met vershoudfolie. Dit zorgt ervoor dat de grond lekker vochtig en warm blijft.
  • Zoek een plekje met goed licht (maar geen felle zon) of gebruik een kweeklamp.
  • Je kunt de folie weghalen zodra je de zaailingen ziet opkomen.

Zelf Monstera planten zaaien is niet bepaald het snelste proces en het kan maanden duren totdat de eerste bladeren met gaten verschijnen. Maar het is natuurlijk stiekem wel best gaaf!


Als je nog meer vragen hebt over Monstera stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results