Het Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii) met zijn lange ranken is de perfecte hangplant. Maar wat kun je doen als je lantaarnplantje een beetje té wild groeit? Stekken natuurlijk! Zo kun je de ranken inkorten en je plantje een vollere look geven óf een heel nieuwe pot vullen.
Lees verder om alles te weten te komen over Chinees lantaarnplantje stekken en hoe je dat doet.
Chinees lantaarnplantje stekken | In water
Stekken in water is onze favoriete methode om kamerplanten te vermeerderen. Niet alleen kun je de wortelgroei in de gaten houden, maar stekjes in mooie vaasjes zien er ook nog eens leuk uit. En: het werkt bijna altijd!
- De benodigdheden zijn simpel: een schaar (je kunt deze desinfecteren met alcohol), een vaasje met water en natuurlijk het Chinees lantaarnplantje zelf.
- Knip voorzichtig de ranken af op het gewenste punt.
- Plaats de ranken in het vaasje zodat ze deels onderwater staan. De rest kun je eruit laten hangen.
- Zet het vaasje op een lichte, warme plek en heb geduld!
- Na een aantal dagen of weken (afhankelijk van licht, temperatuur, seizoen) zie je hopelijk de eerste wortels verschijnen.
- Je kunt de gewortelde ranken terug in het oude potje zetten voor een vollere ‘look’ voor je lantaarnplantje. Je kunt ze ook in een nieuwe pot plaatsen of gewoon in het vaasje laten staan.
Wist je dat? In het Engels heet deze kamerplant ‘string of hearts’ of ‘chain of hearts’, vanwege de vorm van de bladeren. ♥

Chinees lantaarnplantje stekken | In potgrond
Als je de tussenstap van stekken in water liever overslaat, kan dat natuurlijk ook. Je kunt de afgeknipte ranken van het Chinees lantaarnplantje ook direct in potgrond planten.
- Knip zoveel ranken als je wilt af op het gewenste punt.
- Verwijder een paar blaadjes van het uiteinde van de ranken en steek ze ver genoeg in de potgrond zodat een aantal ‘ogen’ op de rank bedekt zijn. Uit deze puntjes groeien namelijk de wortels.
- Spray de potgrond elke dag met wat water om de wortelgroei aan te moedigen.
- Soms kun je de wortels zien groeien. Als je echter niet zeker weet of de ranken geworteld zijn, kun je er voorzichtig een rukje aan geven: voel je weerstand, dan zijn er wortels aanwezig.
- Voilà! Met wat geluk zie je snel de eerste nieuwe blaadjes verschijnen.
Wist je dat? Het Chinees lantaarnplantje heeft weinig met China te maken. Van nature komt de soort voor in Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe.

Chinees lantaarnplantje stekken | Knolletjes
Als je een gezond Chinees lantaarnplantje hebt, zitten er misschien een soort gezwelletjes aan de ranken die wat weg hebben van aardappels. Parasieten of ziekte? Nope! Dit zijn knolletjes.
Je kunt deze knolletjes gebruiken om je Chinees lantaarnplantje te stekken.
- Om te beginnen lokaliseer je het grootste knolletje dat je aan je Chinees lantaarnplantje kan vinden. Een exemplaar ter grootte van een vingernagel is ideaal.
- Je hebt nu twee opties. Als je een vollere look voor je bestaande plantje wilt, hoef je alleen maar het knolletje in de potgrond te duwen (terwijl het nog aan de rank vast zit). Het knolletje zal dan meer nieuwe ranken produceren.
- Je kunt het knolletje ook samen met een stukje rank verwijderen en in een nieuwe pot plaatsen. Je hoeft ‘m alleen maar een stukje in de potgrond te duwen.
- Spray dagelijks met wat water totdat het knolletje zijn wortelsysteem ontwikkeld heeft.
- Je moet een beetje geduld hebben voor deze methode. Het knolletje zal waarschijnlijk eerst een tijd aan zijn wortels werken voordat er nieuwe ranken beginnen te verschijnen.

Chinees lantaarnplantje verzorging
Licht
Het Chinees lantaarnplantje komt van nature voor in het zuiden van Afrika en is dus niet vies van wat zon.
Als je plant niet genoeg licht krijgt dan zullen nieuwe ranken er steeds kaler uit gaan zien, met steeds meer ruimte tussen de blaadjes. Zoek dus een zonnige vensterbank of wandplank uit.
Temperatuur
Deze soort is niet gewend aan kou of sterke temperatuurschommelingen. Houd je Chinees lantaarnplantje weg van tocht, airco’s en verwarmingen.
Kamertemperatuur is perfect: als jij je comfortabel voelt, dan zit je voor deze kamerplant ook goed.
Potgrond
Aangezien het Chinees lantaarnplantje van nature voorkomt in droge omgevingen, kan het niet goed tegen overmatig water. De potgrond moet overtollig water dus kunnen afvoeren.
Gebruik altijd een pot met een gat in de bodem. Mix standaard potgrond met een handje perliet om een luchtige mix te maken.
Water geven
Het Chinees lantaarnplantje is geen échte vetplant, maar het heeft er wel wat van weg. Teveel water geven kan leiden tot problemen zoals knolrot, vandaar dat het zo belangrijk is om luchtige potgrond te gebruiken.
Laat de potgrond (bijna) helemaal uitdrogen alvorens water te geven. Dit komt neer op ongeveer één keer per week in de zomer en nog minder in de winter, wanneer je Chinees lantaarnplantje waarschijnlijk niet veel groeit.
Om de luchtvochtigheid hoef je je niet al te veel zorgen te maken.
Voeding
Als je Chinees lantaarnplantje druk aan het groeien is, tijdens de zomermaanden, kun je één keer per maand een verdunde standaard kamerplantenvoeding geven.
In de wintermaanden groeien kamerplanten meestal niet en hebben ze geen behoefte aan voeding.
Is het Chinees lantaarnplantje giftig?
Gelukkig niet! Echter is het wel handig om voorzichtig te zijn, vooral met katten en kinderen. De lange ranken zijn nogal onweerstaanbaar en we hebben liever niet dat er een pot op iemands hoofd belandt!
Als je nog meer vragen hebt over het Chinees lantaarnplantje stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?
PS: Gek op stekken? Leer meer over kamerplanten stekken of shop je eigen stekjes.