✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Tradescantia zebrina verzorging & info | Vaderplant

Soms kom je een plantje tegen dat het echt allemaal heeft: gemakkelijk te verzorgen, mooi om te zien, snelle groei… wat wil je nog meer? Tradescantia zebrina, ook wel bekend als de vaderplant, is zo’n kamerplant. De perfecte keus voor zowat alle binnentuiniers!

Lees verder voor alles wat je moet weten over Tradescantia zebrina en hoe je dit spectaculaire hangplantje verzorgt.

NaamVaderplant, Tradescantia zebrina
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
LichtIndirect
WaterLichtvochtig houden
PotgrondMet goede drainage

Tradescantia zebrina natuurlijk habitat

Deze soort is van nature te vinden in Mexico en Centraal-Amerika, waar-ie deel uitmaakt van de onderlaag van bossen.

In veel andere warmere landen, van Amerika tot Afrika en Australazië, is Tradescantia zebrina een invasieve plant. Niet zo gek gezien z’n supersnelle groei.

Tip: Ben je gek op hangplanten? Neem dan ook zeker een kijkje naar onze verzorgingsgidsen voor Scindapsus pictus en mini Monstera!

Tradescantia zebrina verzorging & info | Vaderplant

Tradescantia zebrina licht & temperatuur

Licht

Zet je Tradescantia bij een raam. Als deze soort te weinig licht krijgt, verliest-ie namelijk z’n charme: de paars en zilver gestreepte bladeren vervagen naar groen en beginnen steeds verder uit elkaar te groeien, waardoor de plant er kaal uit begint te zien.

De vaderplant is niet bang van een beetje zon, mits je ‘m in de loop van een paar weken acclimatiseert. Ook kun je ‘m prima onder een groeilamp zetten als je geen ruimte hebt op de vensterbank.

Temperatuur

Hoewel de vaderplant van nature voorkomt in tropische regio’s, is dit plantje in huis qua temperatuur de moeilijkste niet.

Kamertemperatuur is prima en ook hogere temperaturen zijn geen probleem. Daarnaast is het geen ramp als het wat frisser wordt, mits je je Tradescantia niet blootstelt aan vorst.

Tradescantia zebrina stek

€3.95

Tradescantia zebrina potgrond & oppotten

Potgrond

Bij het kiezen van een pogrond voor je Tradescantia zebrina is het belangrijk om in gedachten te houden dat deze soort z’n grond graag lichtvochtig heeft, maar staand water absoluut niet waardeert.

Je kunt dit plantje in standaard potgrond zetten en het daarbij houden. Wij gebruiken zelf ook altijd een normale potgrond voor kamerplanten, maar voor een extra blije Tradescantia voegen we zelf ook een handje veenmos toe om het water wat beter vast te houden. Daarnaast ook een handje perliet, wat het mengsel luchtiger maakt en zorgt dat overtollig vocht gemakkelijk kan wegvloeien.

Oppotten

Het maakt niet zoveel uit in wat voor pot je je vaderplant zet, mits er maar een gat in de onderkant zit zodat de plant niet in water blijft staan. Het is natuurlijk een goede kandidaat voor een hangende pot, maar je kunt ‘m bijvoorbeeld ook in een terrarium gebruiken, of als grondbedekking in een grote gecombineerde pot.

Wat betreft verpotten stelt Tradescantia zebrina weinig eisen, maar als je wilt dat de jouwe goed doorgroeit, is het waarschijnlijk een goed idee om ‘m elke lente te verpotten.

Tradescantia zebrina verzorging & info | Vaderplant

Tradescantia zebrina water geven

Over water doet Tradescantia zebrina niet moeilijk, dus het is niet erg als je ‘m een keer vergeet of wat teveel geeft. Probeer wel echt te zorgen dat de potgrond nooit kurkdroog wordt, want dan kunnen de bladeren af beginnen te sterven.

Ideaal is om de potgrond lichtvochtig te houden, vooral in het groeiseizoen (lente-zomer), wanneer dit plantje enorm snel kan groeien en dus behoorlijk veel water verbruikt. Je weet dat je te lang gewacht hebt als de stengels slap gaan hangen.

Gedurende de wintermaanden hebben kamerplanten een stuk minder water nodig, en Tradescantia zebrina is daar geen uitzondering in. Laat de grond minstens 50% uitdrogen voordat je je plant een slok geeft.

Plantenvoeding voor Tradescantia zebrina

Een snelgroeiende plant zoals deze waardeert tijdens het groeiseizoen wel een beetje bemesting. Je kunt je Tradescantia zebrina om de twee weken of één keer per maand een verdunde vloeibare plantenvoeding geven voor een extra boost.

In de winter geef je liefst niets. Dan groeit je plantje namelijk nauwelijks en doet plantenvoeding meestal meer kwaad dan goed.

Tradescantia zebrina verzorging & info | Vaderplant

Tradescantia zebrina stekken

In het Engels heet Tradescantia zebrina ook wel ‘inch plant’. Men is het er niet over eens of dat nou is omdat-ie een inch (2.5 cm) per dag kan groeien, of omdat je maar een inch nodig hebt om ‘m te stekken. In onze ervaring zijn beiden waar!

De gemakkelijkste manier om een vaderplant te stekken is met behulp van stengelstekjes. Knip een stuk stengel af (je komt met 2.5 cm al aardig weg, maar minstens 5 cm is toch echt handiger) en haal de onderste paar blaadjes eraf. Steek de stek in wat verse potgrond, geef lichtjes water en je zit goed.

Dit is ook een goede kandidaat voor stekken in water. Technisch gezien is deze tussenstap niet nodig, maar hoe mooi is een leuk vaasje met van die paarse stengels op je vensterbank?!

Tradescantia zebrina kopen

Dit is een populaire kamerplant, dus je zou er als het goed is gemakkelijk een moeten kunnen vinden in je lokale plantenwinkel of tuincentrum. Of shop online: bij Second Green koop je je Tradescantia zebrina stek voor de laagste prijs.

Is Tradescantia zebrina giftig voor katten en honden?

Sommige bronnen stellen dat deze plant giftig is, maar dat is een beetje overdreven. Als je viervoeter een hapje van een Tradescantia zebrina neemt, hoef je echt niet te denken dat z’n dagen geteld zijn! De bladeren en stengels kunnen echter wel irritatie veroorzaken in de mond en keel, dus het is handig om veel water te geven als je denkt dat je kat of hond de plant “gesnoeid” heeft.

Als je zelf een gevoelige huid hebt, is het trouwens ook geen overbodige luxe om handschoenen te dragen bij het verpotten van je vaderplant. Zo voorkom je vervelende uitslag.


Als je nog meer vragen hebt over Tradescantia zebrina of als je je eigen ervaringen met dit supermakkelijke en kleurrijke kamerplantje wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results