✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Tradescantia spathacea verzorgen | Hoe doe je dat?

Op zoek naar een mooi gekleurde kamerplant die snel groeit, gemakkelijk te verzorgen en goedkoop is? Klinkt onrealistisch, maar dat is het niet! We stellen je met plezier voor aan Tradescantia spathacea, één van de vele populaire leden van het geslacht Tradescantia en een ideale plant voor beginners.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Tradescantia spathacea en de verzorging van deze klassieke kamerplant.

NaamTradescantia spathacea (synoniem: Rhoeo spathacea)
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
WaterLicht laten drogen
LichtIndirect
PotgrondStandaard

Tradescantia spathacea natuurlijk habitat

De originele groene versie van Tradescantia spathacea komt uit Centraal Amerika, namelijk uit Mexico, Belize en Guatemala.

Deze soort is tegenwoordig echter over de hele wereld te vinden: Tradescantia kan wel tegen een stootje, wat ertoe leidt dat de plant kan ‘ontsnappen’ uit tuinen en verwilderen. Op sommige plaatsen is zelfs bestrijding nodig.

Tradescantia spathacea licht & temperatuur

Licht

Een Tradescantia spathacea houdt van lekker veel licht. Als je ‘m in het donker zet, verliest de plant z’n mooie paarse kleur en zal-ie steeds verder gaan uitstrekken in een poging om meer licht te bereiken.

Zoek dus een plekje bij het raam voor je Tradescantia! Indirect licht is prima, maar volle zon (bijvoorbeeld buiten tijdens de zomermaanden) is ook geen probleem. Laat je plant wel langzaam wennen voordat je ‘m in de zon zet, anders kunnen de bladeren verbranden.

Temperatuur

Zoals eerder vermeld, is dit een plant die wel tegen een stootje kan. Hoewel het belangrijk is dat je je Tradescantia spathacea nooit laat bevriezen en ‘m ook niet blootstelt aan plotselinge temperatuurschommelingen zoals van de airco, is het niet erg om je plant op een wat frissere plek in huis te zetten.

Zolang de temperatuur niet al te ver onder de 10 °C zakt, zit je met deze soort goed. Ideaal voor de zones in huis die wat te koud zijn voor tropische kamerplanten!

Tradescantia spathacea potgrond & oppotten

Tradescantia spathacea stelt niet veel speciale eisen wat betreft potgrond. Je kunt een normale potgrond voor kamerplanten gebruiken, eventueel met een handje perliet er doorheen om goede drainage te bevorderen (belangrijk voor alle kamerplanten!).

Qua pot is vooral een gat in de onderkant belangrijk. Ook dit is zodat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien, anders loop je kans dat staand water leidt tot wortelrot aan je plant.

Wij vermijden zelf terracotta omdat dit materiaal ervoor zorgt dat de potgrond sneller uitdroogt, maar als je neigt naar teveel water geven, kan dit juist een goede oplossing zijn.

Tradescantia spathacea water geven

Tradescantia’s zoals deze zijn vrij standaard wat betreft water geven. We kunnen je niet precies vertellen hoe vaak je plant water nodig heeft – dat hangt af van factoren als temperatuur, licht en het soort potgrond – maar hier zijn een paar richtlijnen.

In de zomer groeit je Tradescantia spathacea als het goed is lekker door, en heeft de plant dus ook meer dorst. Houd de potgrond lichtvochtig: wanneer de bovenste paar centimeter zijn uitgedroogd, kun je opnieuw water geven. Dit is waarschijnlijk ongeveer twee keer per week.

In de winter is je plant meestal niet actief, dus hoef je ook minder water te geven. Laat de potgrond gedurende de wintermaanden ongeveer half uitdrogen. Dit komt waarschijnlijk neer op ongeveer één keer per week.

Tradescantia spathacea stekken

Yep, zo ongeveer alles aan Tradescantia’s is makkelijk, en dat geldt ook voor de vermeerdering van deze soort. Een Tradescantia spathacea stekken kun je op drie manieren doen: met behulp van stengelstekken, verdeling of door zelf te zaaien.

  • Stengelstekken: Het lijkt misschien niet zo vanwege z’n groeipatroon, maar je Tradescantia spathacea heeft toch echt een stengel. Dit geldt vooral voor de wat oudere exemplaren. Zoek een goede plek tussen de bladeren en ‘onthoofd’ je plant met een schoon mes of snoeischaar. Je kunt de stek laten wortelen in water of potgrond.
  • Vermeerdering: Dit is het gemakkelijkst als je je plant toch al ging verpotten. Als je ‘m uit de pot haalt, zul je namelijk vaak zien dat je Tradescantia eigenlijk uit meerdere aparte plantjes bestaat. Deze uitlopers kun je gemakkelijk loshalen en apart oppotten. Aangezien ze al een wortelsysteem hebben, groeien ze als het goed is vrolijk verder.
  • Zelf zaaien: Als je ‘m goed verzorgt, is de kans groot dat je Tradescantia spathacea bloeit. De bloemetjes zijn niet erg spectaculair, maar je kunt ze wel gebruiken om zelf nieuwe plantjes te kweken.

    Bevruchte bloemen vormen na het verwelken een zaaddoosje waaruit je zaden kan oogsten. Vul wat kweekpotjes met vochtige kokosvezel en sprenkel de zaadjes hierover. Zet het geheel in een doorzichtige plastic zak (voor goede luchtvochtigheid) en dan verschijnen de zaailingen als het goed is binnen één of twee weken.

Plantenvoeding voor Tradescantia spathacea

Aangezien Tradescantia spathacea een snelle groeier is, houdt deze soort wel van een beetje plantenvoeding op z’n tijd. Tijdens de groeimaanden (lente tot vroege herfst) kun je om de week een verdunde vloeibare voeding voor kamerplanten gebruiken.

Geef geen plantenvoeding in de winter of als je Tradescantia niet goed groeit. Je kunt dan namelijk de wortels beschadigen.

Soorten Tradescantia

Tradescantia spathacea is zeker niet het enige populaire lid van het geslacht Tradescantia! In je tuincentrum of plantenwinkel kun je bijvoorbeeld de volgende van z’n ‘neven’ tegenkomen:

  • Tradescantia zebrina: Een mooie hangplant met zilver-paars gestreepte bladeren.
  • Tradescantia fluminensis: Lijkt op zebrina, maar dan met paars-crème bladeren. Vooral de kweekvorm ‘Nanouk‘ is populair.
  • Tradescantia pallida: Een waterval aan mooie, dieppaarse bladeren.

Is Tradescantia spathacea giftig voor katten en honden?

De leden van het geslacht Tradescantia zijn niet giftig, maar bevatten wel een irriterend sap. Dit kan zorgen voor uitslag, vooral op slijmvliezen zoals in de mond. Als je huisdier of kind een hapje heeft genomen, geef dan veel water en houd een oogje in het zeil voor zwelling als gevolg van allergie.

Het sap van deze plant kan trouwens ook voor uitslag zorgen als je een gevoelige huid hebt. Als je hier last van hebt, kun je handschoenen dragen bij het verpotten.


Als je nog meer vragen hebt over deze mooie én gemakkelijke kamerplant, of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results