✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Epipremnum stekken | Hoe doe je dat?

Epipremnum aureum is een populaire kamerplant die ook bekend staat als drakenklimop, Pothos of simpelweg Epipremnum. Een fantastische keus als je op zoek bent naar een plantje dat niet teveel eisen stelt! Daarnaast is het vermeerderen van deze soort ook nog supermakkelijk: Epipremnum stekken is zelfs voor beginners geen probleem.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Epipremnum stekken. Zo kun je gratis meer plantjes te bemachtigen om te houden of weg te geven!

Epipremnum stekje nemen

Om je Epipremnum te stekken heb je een klein stukje van de moederplant nodig. Zoek een gezonde stengel waar je het uiteinde van wilt afknippen, bijvoorbeeld eentje die een beetje te lang is geworden.

Zorg dat elke stek een paar blaadjes heeft (3-4): op die manier kan fotosynthese effectief plaatsvinden en gaat het stekproces een stuk sneller. Ook moet een stekje minstens één oog hebben. Dit zijn bruine bobbels op de stengel waar bladeren of wortels uit kunnen groeien.

Heb je je stekje(s) bemachtigd? Top, nu is het tijd om te kiezen of je wilt stekken in water of direct in potgrond!

Epipremnum stekken | Hoe doe je dat?

Epipremnum stekken in water

Voor hangende planten zoals Epipremnum is stekken in water een effectieve (en decoratieve!) methode. Zoek een mooi vaasje, vul het met water en plaats de stek er op zo’n manier in dat minstens één oog onderwater staat. Bladeren mogen niet onderwater, om rot te voorkomen.

Zet de vaas met je stek op een lekker licht plekje in huis, maar vermijd volle zon. Vervolgens is het een kwestie van geduld. Ververs regelmatig het water. De eerste wortels kunnen in de zomer binnen een week of twee verschijnen, terwijl het in de winter een stuk langer kan duren. Zolang de stek er nog goed uitziet hoef je je geen zorgen te maken!

Wanneer de wortels ~5cm lang zijn kun je je gloednieuwe plantje voorzichtig oppotten. Het kan zijn dat-ie in het begin een beetje sip kijkt terwijl de wortels zich aanpassen; zodra je de eerste nieuwe blaadjes ziet verschijnen, weet je dat je goed zit.

Trouwens: het is niet verplicht om de stek in potgrond te zetten. Dit soort planten doen het eigenlijk ook prima in water, dus als je de voorkeur geeft aan deze look, is dit ook een optie. Ververs dan gewoon regelmatig het water en je zult zien dat de wortels binnen een paar maanden de hele vaas vullen.

Wist je dat? Soms kan de bovenkant van een Epipremnum een beetje kaal worden. Dit is normaal, want planten werpen uiteindelijk hun oude blaadjes af, maar ziet er niet zo mooi uit. Om je exemplaar weer een wat vollere look te geven, kun je stekjes terugzetten bij de moederplant.

Epipremnum ‘N’Joy’ stek

€3.95

Epipremnum stekken in potgrond

Geen zin om je Epipremnum stek eerst te laten wortelen in water en deze vervolgens nog op te moeten potten? Geen probleem! Je kunt een stek ook recht in potgrond zetten. Dit duurt wat langer en wij hebben er soms wat minder succes mee, maar het voordeel is dat de plant geen schok krijgt als je ‘m van water naar grond verplaatst.

Stekkenin potgrond doe je zo:

  • Dip je de stek eerst in stekpoeder, als je dit bij de hand hebt (niet verplicht, maar dit kan het proces wel flink versnellen).
  • Druk de de stengel in de potgrond, op zo’n manier dat minstens één oog de grond aanraakt of bedekt is.
  • Houd de grond lichtvochtig (maar nooit nat), bijvoorbeeld door dagelijks te sprayen.

Vervolgens is het ook hier een kwestie van geduld: je kunt niet zien of de stek al geworteld is. De blaadjes kunnen in het begin wat slap hangen, aangezien ze nog niet goed water kunnen opnemen. Zodra je nieuwe blaadjes ziet, kun je je stekpoging een succes noemen!

Wist je dat? Epipremnum stekken werkt ook prima in vochtig veenmos of perliet. Dit is een techniek die vaak gebruikt wordt voor de wat duurdere planten, aangezien deze materialen bacteriegroei tegengaan.

Epipremnum stekken | Hoe doe je dat?
Boven: Epipremnum aurem ‘N’Joy’, een bonte kweekvorm. Onder: Scindapsus pictus, een vergelijkbare soort die op dezelfde manier gestekt kan worden.

Epipremnum verzorging

Zoals vermeld in de intro, is het fijne aan dit plantje dat het enorm weinig eisen stelt. Daarnaast is het veelzijdig: je kunt je Epipremnum in een hangpot zetten en de stengels als een waterval naar beneden laten hangen, maar je kunt ook voor een normale pot gaan. In dat geval maak je de stengels vast aan een totem zodat ze kunnen klimmen. De plant is hier gek op en kan uiteindelijk enorm grote bladeren beginnen te produceren.

Hier zijn wat basics om gedachten te houden voor de verzorging van je Epipremnum:

  • Potgrond: Hier hoef je niet al te moeilijk over te doen. Een normale potgrond voor kamerplanten is prima, vooral als je er een handje perliet bij doet om het mengsel wat luchtiger te maken.
  • Licht: Epipremnum is gek op lekker veel licht, maar het fijne is dat dit één van de enige kamerplanten is die het ook op een iets donkerder plekje goed doet. Bonte exemplaren kunnen wel hun mooie lichte kleuren verliezen als je ze te donker zet.
  • Water: Deze soort heeft niet al teveel water nodig, vooral als er niet veel licht is. De potgrond houd je liefst lichtvochtig, maar nooit nat. Als de grond droog is en de blaadjes slap hangen, is het hoog tijd om je plant een slokje water te geven!
  • Plantenvoeding: Epipremnum heeft niet al te veel bemesting nodig, maar als je plant lekker doorgroeit, kun je tijdens de lente en zomer één keer per maand een vloeibare plantenvoeding gebruiken. Volg de instructies op de fles.
  • Verpotten: Deze soort kan enorm groeien, dus het is handig om elk jaar even te controleren of je Epipremnum meer ruimte nodig heeft. Dit is het geval als de grond bijvoorbeeld enorm snel uitdroogt of als de wortels uit het gat in de onderkant komen. Gebruik verse grond en een pot die een paar centimeter groter is dan de vorige.
  • Giftig: Epipremnum is niet giftig, maar bevat wel calciumoxalaatkristallen die irritatie kunnen veroorzaken. Het is daarom handig om deze plant weg te houden van kinderen of huisdieren, want het sap kan enorm branden in de mond, keel en maag.

Epipremnum kopen

Heb je nog geen Epipremnum om stekjes van te nemen? Dit is één van de populairste kamerplanten, dus je zou ‘m makkelijk moeten kunnen vinden in je lokale plantenwinkel of tuincentrum. Second Green verkoopt Epipremnum ‘N’Joy’ stekjes, een mooie variant met groen en witte bladeren.


Als je nog meer vragen hebt over Epipremnum stekken of als je je eigen ervaringen met deze fijne kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results