Ben je gek op de gigantische Monstera deliciosa, maar heb je niet genoeg ruimte in huis voor zo’n grote kamerplant? Of zoek je gewoon een lekker gekke kamerplant om toe te voegen aan je collectie? Wij denken dat Rhaphidophora tetrasperma, ook wel bekend als de mini Monstera, de perfecte plant is voor jou!
Lees verder voor alles wat je moet weten over Rhaphidophora tetrasperma en het verzorgen van de mini Monstera.
Naam | Mini Monstera, Monstera minima, Monstera/Philodendron/Epipremnum ‘Ginny’, Rhaphidophora tetrasperma |
Moeilijkheidsgraad | Makkelijk |
Belichting | Indirect |
Water | Lichtvochtig houden |
Potgrond | Grond voor aronskelken |
Mini Monstera of Rhaphidophora tetrasperma?
Voordat we ingaan op de verzorging van deze leuke plant, moeten we eerst wat verwarring de wereld uit helpen. Zoals bij zoveel plantensoorten is hier namelijk sprake van wat onduidelijkheid over benaming. Wat is het verschil tussen Mini Monstera en Rhaphidophora tetrasperma? Nou, niks. Ze zijn hetzelfde.
Het feit dat Rhaphidophora tetrasperma ook wel bekend staat als mini Monstera (ondanks het feit dat het helemaal geen Monstera is) komt waarschijnlijk doordat de soort inderdaad best lijkt op z’n grote neef, Monstera deliciosa. Het zijn ook allebei leden van de familie van de aronskelken, maar niet van hetzelfde geslacht.
Wil je de zaken duidelijk houden? Gebruik dan liefst de wetenschappelijke naam. Maar dan wel de correcte: sommige winkels noemen ‘m Epipremnum ‘Ginny’ (of ‘Ginnie’) of Philodendron ‘Ginny’. De enige echte naam is echter Rhaphidophora tetrasperma. De andere twee zijn compleet andere soorten.
Rhaphidophora tetrasperma natuurlijk habitat
Het geslacht Rhaphidophora is vooral geconcentreerd in Maleisië, al vind je deze specifieke soort ook in Zuid-Thailand. Het is echter geen al te veel voorkomende plant. Boyce (1999) beschreef het habitat van Rhaphidophora tetrasperma als “Verstoord, droog tot vochtig of nat bos op zandsteen of graniet. Hoogten van 190-760 meter.”
In z’n natuurlijk habitat is dit een klimmende soort. Zaailingen groeien vastgeplakt aan bomen, bijna als een soort klimop, en veranderen later pas in de liaan-achtige plant die je in het tuincentrum ziet.
Rhaphidophora tetrasperma licht & temperatuur
Licht
Zoals andere planten die deel uitmaken van de onderste laag van het bos, houdt Rhaphidophora tetrasperma van lekker veel licht, maar kan de plant niet tegen directe zon. In het natuurlijke habitat wordt de felle Aziatische zon namelijk geblokkeerd door hogere bomen.
In huis zet je je mini Monstera liefst naast een raam, maar dan wel eentje waar geen felle middagzon op staat. Een beetje ochtend- of avondzon is geen probleem.
Zet deze plant niet in het donker. Dan beginnen de bladeren namelijk ver uit elkaar te groeien en soms zelfs de mooie openingen te verliezen.
Temperatuur
De bossen waar Rhaphidophora tetrasperma van nature voorkomt zijn tropische regenwouden. Hier kan het gedurende het hele jaar tot wel 30 °C zijn en enorm veel regenen, waardoor de luchtvochtigheid hoog is.
In huis betekent dit dat je mini Monstera niet van de kou houdt. Houd je plant dus boven de 15 °C en weg van tocht en de airco. Kamertemperatuur is perfect: als jij je lekker voelt in huis, dan geldt dat waarschijnlijk ook voor je Rhaphidophora.
Rhaphidophora tetrasperma stek
€7,55
Rhaphidophora tetrasperma potgrond & oppotten
Potgrond
Zoals andere leden van de familie van de aronskelken (Araceae), houdt Rhaphidophora tetrasperma van licht vochtige maar nooit natte potgrond. Gebruik liefst een speciale grond voor aronskelken: een combinatie van een element dat water vasthoudt (zoals veenmos) gemengd met elementen die de drainage bevorderen (zoals perliet, orchideegrond en houtskool). Je kunt ook potgrond toevoegen, maar dit hoeft in principe niet.
Als dit je wat ingewikkeld in de oren klinkt, onthou dan dat dit mengsel voor allerlei soorten kamerplanten ideaal is, niet alleen voor de mini Monstera. Normale potgrond met perliet kan echter ook gebruikt worden.
Tip: Je moet je mini Monstera waarschijnlijk elke 1-2 jaar verpotten. Dit doe je liefst in de lente of zomer. Niet zeker of het al tijd is? Als de wortels uit de gaten van de pot beginnen te kruipen of de grond te snel uitdroogt, dan kun je je plant aankomende lente een upgrade geven.
Oppotten
Wat betreft de perfecte pot is het belangrijkste dat deze een gat in de onderkant heeft voor drainage. Terracotta droogt sneller en is dus een goede keus als je vaak teveel water geeft, terwijl plastic het vocht wat langer binnenhoudt.
Voor een écht blije Rhaphidophora tetrasperma gebruik je een mospaal. Dit is namelijk een klimmende soort die het op prijs stelt om de hoogte in te kunnen.
Rhaphidophora tetrasperma water geven
De sleutel tot een blije Rhaphidophora tetrasperma is lichtvochtige grond, vooral in de warmere zomermaanden. We kunnen je echter niet vertellen hoe vaak je water moet geven, want dit hangt totaal af van factoren als het seizoen, licht, potgrond en meer.
Niet zeker of het al tijd is om je mini Monstera een slok te geven? Steek dan je vinger in de potgrond. Droog? Oké, tijd voor water! Vochtig? Het is nog geen tijd. Nat? Je hebt teveel water gegeven, geef de volgende keer wat minder. Je kunt ook de pot optillen: als-ie nog zwaar aanvoelt, wacht dan wat langer.
Wat betreft luchtvochtigheid is Rhaphidophora tetrasperma niet al te moeilijk. Onder 40% kan je plant het echter moeilijk krijgen. Dan kun je het best een luchtbevochtiger gebruiken: het ideaal is 60-70% of zelfs meer.
Tip: Het is beter om te weinig water te geven dan teveel. De meeste mensen neigen er echter naar om hun plant te verdrinken. Als je het niet zeker weet, wacht dan gewoon nog een dagje.
Plantenvoeding voor Rhaphidophora tetrasperma
Ondanks z’n snelle groei heeft Rhaphidophora tetrasperma niet veel plantenvoeding nodig. Een beetje wordt echter wel op prijs gesteld! Gebruik een verdunde normale vloeibare plantenvoeding tijdens de zomermaanden, bijvoorbeeld elke maand.
Stop met bemesten tijdens de winter of als je plant niet goed groeit. Geen groei = geen plantenvoeding nodig.
Rhaphidophora tetrasperma stekken
Yep, stekken is de perfecte manier om je Rhaphidophora tetrasperma gratis te vermeerderen. Het is supermakkelijk om een stekje te nemen: knip of snijd de stengel door waar je maar wilt. Zolang er ogen aan de stek zitten, kan-ie opnieuw uitlopen. Bladeren zijn niet nodig, maar helpen wel het proces te versnellen.
Je kunt Rhaphidophora tetrasperma stekken in water of potgrond. Stekken in water doe je door de stek simpelweg in een glas water te zetten. Het glas plaats je vervolgens op een warme en lichte plek (zonder directe zon). Wacht tot de wortels een paar centimeter lang zijn en pot dan je gloednieuwe plant op.
In potgrond stekken doe je door de stek in een pot met potgrond voor aronskelken te steken (of neer te leggen zodat minstens één oog de grond aanraakt). Bonuspunten als je de stek eerst in stekpoeder dipt en de pot met de stek in een doorzichtige plastic zak plaatst om de luchtvochtigheid lekker hoog te houden.
Rhaphidophora tetrasperma kopen
De mini Monstera is de afgelopen jaren all the rage, dus het zou niet al te lastig moeten zijn om er een te vinden. In je lokale tuincentrum of plantenwinkel hebben ze deze soort waarschijnlijk wel op voorraad.
Op zoek naar een Rhaphidophora tetrasperma voor je plantencollectie? Bij Second Green koop je een huisgekweekte, gewortelde mini Monstera stek voor maar €7,55.
Is Rhaphidophora tetrasperma giftig voor katten en honden?
Helaas worden aronskelken zoals deze beschouwd als giftig voor katten en honden.
Gelukkig gaat je viervoeter niet onderdoor aan een hapje mini Monstera: het probleem zit ‘m in de brandende sensatie die de plant veroorzaakt. Het sap bevat namelijk calciumoxalaat, wat kan leiden tot kwijlen, zwelling en pijn.
Als je nog meer vragen hebt over Rhaphidophora tetrasperma of als je je eigen ervaringen met deze leuke klimmende kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!