Tradescantia ‘Nanouk’, een kleurrijke kweekvorm van de klassieke kamerplant Tradescantia fluminensis (vaderplant), bestaat nog niet zo lang maar is in korte tijd uitgegroeid tot een echte volksfavoriet. En wat wil je dan ook nog meer: snelle groei, gemakkelijke verzorging en prachtige, driekleurige bladeren!
Lees verder voor alles wat je moet weten over Tradescantia fluminensis ‘Nanouk’ en hoe je deze mooie kamerplant verzorgt.
Naam | Tradescantia ‘Nanouk’ |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk |
Licht | Indirect tot direct |
Water | Licht laten drogen |
Potgrond | Met goede drainage |
Tradescantia ‘Nanouk’ natuurlijk habitat
Technisch gezien komt Tradescantia ‘Nanouk’ niet voor in het wild. Het is een kweekvorm van Tradescantia fluminensis die in 2017 gepatenteerd werd door een Nederlandse kweker.
Wilde Tradescantia fluminensis is een kruipende plant uit Latijns-Amerika. Hier vormt de soort dichte tapijten op de bosgrond.
Wist je dat? Komt deze kamerplant je bekend voor? Da’s niet gek, de verschillende soorten Tradescantia zijn enorm popular. Je bent bijvoorbeeld waarschijnlijk ook bekend met Tradescantia zebrina, ook wel de vaderplant genoemd.
Tradescantia ‘Nanouk’ licht & temperatuur
Licht
Hoewel een Tradescantia ‘Nanouk’ het waarschijnlijk redelijk overleeft in halfschaduw, zet je deze kamerplant liefst bij een raam. Een beetje direct zonlicht is ideaal, maar indirect licht is ook prima.
Als je je Tradescantia te donker zet, verliest de plant meestal al snel z’n charme. De bladeren beginnen dan steeds verder uit elkaar te groeien en nieuw blad wordt ook steeds minder kleurrijk, wat leidt tot een nogal triest geheel. Lekker veel licht is dus cruciaal!
Temperatuur
Tradescantia fluminensis, de ‘voorvader’ van Tradescantia ‘Nanouk’, is op veel plekken een invasieve plant. Dit komt omdat de soort niet al te specifiek is wat betreft temperatuur en daarom ook buiten z’n natuurlijke habitat prima aanslaat op de vochtige bosgrond.
In huis is deze soort qua temperatuur lekker makkelijk. Zolang het niet vriest is-ie tevreden, zelfs met temperaturen die voor tropische kamerplanten aan de lage kant zouden zijn.
Tradescantia ‘Nanouk’ potgrond & oppotten
Potgrond
Tradescantia ‘Nanouk’ houdt van een lichtvochtige potgrond, maar kan zoals de meeste kamerplanten absoluut niet tegen staand water. Een potgrond met goede drainage is dus belangrijk om je plant gezond te houden.
Je kunt potgrond voor vetplanten of cactussen kopen bij het tuincentrum om je Tradescantia in te zetten. Wat ook prima werkt is het gebruik van een standaard potgrond voor kamerplanten, maar dan gemengd met een handje perliet. Dit maakt het mengsel luchtiger en zorgt ervoor dat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien.
Oppotten
Bij het oppotten van je Tradescantia ‘Nanouk’ is het belangrijk om te gaan voor een pot met een gat in de onderkant. Ook dit draagt bij aan een goede drainage, zodat je je plant niet per ongeluk verdrinkt.
Wat betreft de potmaat zijn Tradescantia’s absoluut de moeilijkste niet: ze kunnen het jarenlang goed doen in uitgedroogde potgrond en een piepklein potje. Voor de beste groei verpot je natuurlijk echter wat eerder. Als de wortels uit het gat in de pot beginnen te groeien, kun je de aankomende lente één potmaat omhoog gaan.
Tradescantia ‘Nanouk’ water geven
Zoals vermeld houdt Tradescantia ‘Nanouk’ wel van een slokje water, wat niet gek is voor een plant die zo snel groeit. De bladeren kunnen al snel slap gaan hangen als je te lang wacht, vooral in de zomer. Echter heeft de soort dan wel weer een hekel aan natte voeten.
We kunnen je niet vertellen hoe vaak je je ‘Nanouk’ water moet geven, want dat hangt compleet af van factoren zoals licht, potgrond en temperatuur. Gelukkig kun je dit gemakkelijk zelf uitvogelen: steek een vinger in de potgrond. Als de bovenkant droog aanvoelt, is je plant waarschijnlijk toe aan een slokje. Dit kan in de zomer wel twee keer per week zijn, terwijl je in de winter misschien wel 1.5 week lang niets hoeft te geven.
Plantenvoeding voor Tradescantia ‘Nanouk’
Een snelle groeier zoals deze houdt wel van een beetje extra voedingsstoffen. Tijdens het groeiseizoen (lente tot vroege herfst) kun je 1-2 keer per maand een normale vloeibare plantenvoeding voor kamerplanten gebruiken.
Gebruik geen plantenvoeding als je Tradescantia niet goed groeit of als deze inactief is in de winter. Anders kun je namelijk de wortels beschadigen.
Tradescantia ‘Nanouk’ stekken
Zoals inmiddels hopelijk duidelijk is, is dit echt een makkelijk plantje om te verzorgen. Het mooiste is nog dat ook de vermeerdering enorm gemakkelijk is. Je kunt je Tradescantia ‘Nanouk’ eenvoudig stekken, bijvoorbeeld om weg te geven of om je eigen verzameling uit te breiden.
Om een Tradescantia te stekken hoef je alleen maar een stukje van één van de stengels af te knippen. Ongeveer 5 centimeter is genoeg, liefst met een paar blaadjes. Haal de onderste blaadjes van de stek af en zet ‘m in wat lichtvochtige potgrond. Meer hoef je niet te doen: wortelen doet-ie vanzelf.
Je kunt je plant ook stekken in water. Vul een glas of vaasje met water, zet de stek erin (zorg dat de bladeren niet onderwater staan) en zet het geheel op een lekker lichte plek. Ververs het water één of twee keer per week en je ziet al snel de eerste wortels verschijnen!
Andere varianten van Tradescantia fluminensis
- Wilde Tradescantia fluminensis: Volledig groen blad.
- Tradescantia fluminensis ‘Lavender’: Groen en lichtroze gestreepte bladeren.
- Tradescantia fluminensis ‘Aureovariegata’: Groen en geel gestreept blad.
- Tradescantia fluminensis ‘Variegata’: Groen en crème gestreept blad.
- Tradescantia fluminensis ‘Quicksilver’: Groen en zilverig gestreept blad.
- Tradescantia fluminensis ‘Tricolor’: Kon wel een broertje zijn van ‘Nanouk’, maar dan met kleinere blaadjes.
Tip: Tradescantia ‘Nanouk’ kun je herkennen aan z’n extra grote, driekleurige bladeren. Het blad is groter dan bij een normale Tradescantia fluminensis ‘Tricolor’ en véél groter dan bij Callisia repens ‘Pink Lady’, een kleinbladerige soort die er nogal op lijkt.
Is Tradescantia ‘Nanouk’ giftig voor katten en honden?
Planten uit het geslacht Tradescantia staan bekend als licht schadelijk, maar dit betekent niet dat je de begrafenisondernemer hoeft te bellen als je huisdier een hapje uit je plant heeft genomen. De soort is niet giftig, maar veroorzaakt irritatie, dus geef veel water en houd een oogje in het zeil voor het geval dat zwelling optreedt.
Sommige mensen kunnen trouwens ook last hebben van het sap van Tradescantia kamerplanten. Als je huid aan de gevoelige kant is, kun je handschoenen dragen bij het verpotten om uitslag te voorkomen.
Als je nog meer vragen hebt over Tradescantia ‘Nanouk’ verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze mooie kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!