✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Peperomia caperata | Rattenstaart verzorging & info

Peperomia caperata is een klein kamerplantje met donkergroene, geribde bladeren, rood-paarse stengels en gekke bloemetjes die nog het meest lijken op een rattenstaart. De soort is popular in de terrariumhobby, maar doet het ook prima op je vensterbank! Perfect als je een compacte plant zoekt die niet al te moeilijk is om te verzorgen.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Peperomia caperata en het verzorgen van deze kamerplant.

NaamRattenstaart, Peperomia caperata
MoeilijkheidsgraadMakkelijk
LichtIndirect
WaterLicht laten drogen
PotgrondMet goede drainage

Peperomia caperata natuurlijk habitat

Zoals veel van onze favoriete kamerplanten is Peperomia caperata van nature te vinden in Zuid-Amerika, namelijk in de tropische regenwouden van Brazilië.

In huis betekent dit dat dit een plantje is dat niet houdt van lage temperaturen, en dat het een hoge luchtvochtigheid op prijs stelt.

Peperomia caperata licht & temperatuur

Aangezien Peperomia caperata van nature deel uitmaakt van de onderbegroeiing in het regenwoud, ontvangt de soort het liefst indirect licht. De meeste zon wordt in de jungle namelijk door hogere bomen geblokkeerd. Al te felle middagzon, vooral als je ‘m niet eerst acclimatiseert, kan ervoor zorgen dat de bladeren verbranden.

Aangezien dit plantje ook weer niet té donker kan staan, zet je ‘m het liefst op een vensterbank op het noorden, oosten of westen. Je kunt ook gaan voor kunstlicht, dat vindt de rattenstaart geen probleem.

Zorg wel dat je koude en tochtige plekjes in huis vermijdt. Zoals andere tropische kamerplanten, houdt de rattenstaart namelijk niet van de kou. Kamertemperatuur is prima; temperaturen onder 15 °C kunnen problemen veroorzaken, zoals slechte groei en slappe blaadjes.

Peperomia caperata | Rattenstaart verzorging & info

Peperomia caperata potgrond & oppotten

Wij zijn gek op Peperomia caperata in terrariums, aangezien deze soort lekker klein blijft en van een relatief vochtige omgeving houdt. Een mooi plantenterrarium is dus een goede keus! Een oud aquarium of een grote glazen pot werkt prima, zolang je de deksel maar open laat. Luchtcirculatie is namelijk belangrijk om rot te voorkomen.

Als je je plant liever gewoon in een normale pot zet, dan kan dat natuurlijk ook. Ga altijd voor een pot met een gat in de onderkant zodat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien. Je hoeft meestal nauwelijks te verpotten, maar een beetje verse potgrond elke 1-2 jaar (liefst in de lente) wordt op prijs gesteld.

Een losse grond met goede drainage is ideaal om wortelrot te helpen voorkomen. Meng bijvoorbeeld een normale potgrond met wat perliet of orchideeëngrond om ‘m minder compact te maken.

Peperomia caperata water geven

We kunnen je helaas niet precies vertellen wanneer je je Peperomia caperata water moet geven. Dat hangt namelijk af van omstandigheden zoals het seizoen, het soort potgrond en het lichtniveau.

Wat we je wél kunnen vertellen is dat deze soort vetplant-achtige bladeren en stengels heeft die best wat water kunnen opslaan. Dit is een indicatie dat-ie liever niet te nat staat. Laat de bovenkant van de potgrond uitdrogen voordat je opnieuw water geeft, bijvoorbeeld voor de helft. Zorg dat de plant niet helemaal droog komt te staan, dan gaan de blaadjes dramatisch slap hangen.

Vergeet niet dat een kamerplant in de winter minder water nodig heeft. Check altijd eerst het vochtniveau van de grond (bijvoorbeeld door je vinger erin te steken), anders riskeer je teveel water, wat tot wortelrot kan leiden.

Peperomia caperata kamerplant met varen.

Peperomia caperata stekken

De meeste kamerplanten zijn gemakkelijk te stekken, maar de rattenstaart spant de kroon! Je kunt bijna waar dan ook zonder problemen een stuk van je plantje afbreken om ‘m te vermeerderen.

Dit zijn de gemakkelijkste stekmethoden voor Peperomia caperata:

  • Bladstek in grond: Knip een paar blaadjes af met een klein stukje stengel eraan. Bereid één of meerdere potje(s) voor en druk de bladeren, zonder ze te begraven, lichtjes in de grond. Zet het geheel in een kweekkasje of in een doorzichtige plastic zak om de luchtvochtigheid hoog te houden. Houd de potgrond lichtvochtig totdat je nieuwe plantjes aan de basis van de blaadjes ziet verschijnen.

    Bonus: je kunt de blaadjes ook nog doormidden snijden om het aantal nieuwe plantjes te verdubbelen. Het proces kan dan wel iets langer duren.
  • Bladstek in water: Knip blaadjes af met de gehele stengel en zet ze in kleine glaasjes water, bijvoorbeeld shotglazen. Zet deze op een lekker lichte maar niet zonnige plek, en je ziet na een paar weken/maanden kleine babyplantjes en wortels groeien.
  • Verdeling: Goede optie als je een grote plant hebt. Verwijder je Peperomia uit de pot en haal de kluwens plant en wortel uit elkaar. Als ze niet vanzelf loskomen, kun je ze verticaal doorsnijden met een schoon mes. Nu heb je dus meerdere nieuwe planten die elk al hun eigen wortelsysteem hebben. Oppotten en voilà!

Plantenvoeding voor Peperomia caperata

De rattenstaart heeft niet al te veel plantenvoeding nodig, dus doe rustig aan met bemesten om te voorkomen dat je ‘m teveel geeft. Als het plantje lekker doorgroeit in de lente, zomer en vroege herfst kun je één keer per maand een verdunde vloeibare kamerplantenvoeding gebruiken.

Stop met bemesten gedurende de wintermaanden of als je rattenstaart het niet goed doet. Anders kun je namelijk de wortels beschadigen, en de voedingsstoffen worden in deze situaties toch niet opgenomen.

Peperomia caperata kweekvormen

Je herkent een Peperomia caperata altijd een de geribde bladeren en rattenstaartachtige bloemen. Echter zijn niet alle exemplaren die je in je lokale tuincentrum vindt hetzelfde. Er zijn namelijk allerlei verschillende kweekvormen beschikbaar!

  • Peperomia caperata ‘Rosso’: Donkergroene, puntige bladeren. De onderkanten zijn robijnrood.
  • Peperomia caperata ‘Apricot’: Dieppaarse bladeren met lichtere, rozige randen.
  • Peperomia caperata ‘Emerald Ripple’: Ronde, donkergroene bladeren met lichtrode stengels.
  • Peperomia caperata ‘Burgundy’: Dieppaarse, ronde bladeren met donkerrode stengels.
  • Peperomia caperata ‘Variegata’: Bont blad, bijvoorbeeld lichtgroen, donkergroen en zilverig.
  • Peperomia caperata ‘Schumi Red’: Extreem donkerpaarse bladeren en stengels, soms lijken ze bijna zwart.
  • Peperomia caperata ‘Frost’: Lichtgroene (bijna zilverig) bladeren met donkerdere nerven.
  • Peperomia caperata ‘Pink Lady’: Bonte variant met groen en roze. De zeldzaamste variant van deze lijst.

Is Peperomia caperata giftig voor katten en honden?

Het gehele geslacht Peperomia is veilig voor katten, honden en mensen. Hoera!


Als je nog meer vragen hebt over Peperomia caperata of als je je eigen ervaringen met dit leuke kamerplantje wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results