✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Pannenkoekplant verzorging & info | Pilea peperomioides

Een van de populairste kamerplanten van dit moment is de pannenkoekplant, beter bekend als Pilea peperomioides.

Pilea peperomioides, met zijn leuke, ronde bladeren, is de perfecte kamerplant voor bijna iedereen. De plant is niet moeilijk te verzorgen, ook voor beginners, en daarnaast is hij supermakkelijk te stekken.

Lees verder om meer te weten te komen over het verzorgen, water geven, verpotten en stekken van de pannenkoekplant.

MoeilijkheidsgraadMakkelijk
Aanbevolen belichtingIndirect
WaterLichtvochtig houden
Type grondGoed afvoerend

Pannenkoekplant verzorging, licht & temperatuur

Licht

Pilea peperomioides kan een goed verlichte ruimte goed waarderen, maar doet het niet goed in directe zon. Dit betekent dat het een goed idee is om plaatsen te vermijden waarin je plant veel directe middagzon opvangt.

Een dun, doorzichtig gordijn kan helpen met het gedeeltelijk blokkeren van de zon als je je Pilea voor een raam op het zuiden wilt zetten.

Temperatuur

Ondanks het feit dat Pilea peperomioides in warmere gebieden buiten gehouden kan worden, is de soort in Nederland enkel geschikt voor binnenshuis.

De pannenkoekplant kan temperaturen onder de 10 °C niet waarderen en moet beschermd worden tegen plotselinge temperatuursveranderingen, zoals van een verwarming of airconditioning.

Afbeelding van pannenkoekplant met tekst: Hoe verzorg je een pannenkoekplant?

Pannenkoekplant verzorging: grond & planten

Grond

Pilea peperomioides houdt van vochtige grond. Net zoals de meeste andere kamerplanten kan hij natte voeten echter absoluut niet waarderen.

Dit is iets waar rekening mee gehouden moet worden bij het oppotten, om problemen te voorkomen. Het is echt belangrijk om te zorgen dat je kamerplanten nooit in natte grond staan.

Planten

Gebruik voor het planten van een Pilea peperomioides altijd een pot met afvoergaten. Dit is cruciaal om wortelrot te voorkomen. Een plastic kweekpot is een prima optie.

Vind je de look van een plastic kweekpot niet mooi? Dit is geen probleem; je kan de plant in een plastic pot plaatsen, en deze in een decoratieve overpot zetten. Na het water geven laat je de plant uitlekken en dan kun je hem terug zetten in de overpot.

Tip: Het is handig om het gebruik van terracotta potten te vermijden. De poreuze wanden van deze potten zorgen voor verdamping, waardoor je Pilea te snel kan uitdrogen.

Pannenkoekplant verzorging: water geven

Zoals eerder aangegeven doet een pannekoekplant het goed in licht vochtige grond, maar er mag nooit voor een langere tijd water in de pot blijven staan. Een natte (in plaats van lichtvochtige) bodem kan leiden tot wortelrot. Deze aandoening kan zich verspreiden over de hele plant en snel fataal worden.

Zoals bij alle planten hangt de hoeveelheid water die je Pilea nodig heeft af van de hoeveelheid licht die deze krijgt. Als je het niet zeker weet kun je beginnen met 2x per week water geven in de zomer en kijken hoe dat gaat.

Wanneer de winter begint en de dagen donkerder worden, groeit je plant minder hard en duurt het langer voordat de grond uitdroogt. Eén keer per week wateren is meestal prima gedurende deze periode. Let wel op je Pilea als hij in de buurt staat van een verwarming!

Tip: Als je er niet zeker van bent of het tijd is voor een slokje water, kun je door je vinger of een stokje in de potgrond te steken. Als de bovenste paar centimeter droog zijn, kun je de plant water geven.

Als de grond helemaal uitgedroogd of juist erg nat aanvoelt, moet je wellicht je routine aanpassen.

Pannenkoekplant in zwarte pot gefotografeerd van de voorkant.

Pannenkoekplant stekken

Een van de karakteristieken die deze kamerplant zo geliefd maakt, is dat hij zich erg makkelijk laat stekken.

Als je verzorging in orde is en je pannenkoekplant lekker doorgroeit, stekt de plant eigenlijk zichzelf. Dit gebeurt door het produceren van babyplanten op de stam en in de grond.

Deze babyplanten kunnen gemakkelijk verwijderd worden om ze in een aparte pot op te kweken. Geef ze weg of breid je eigen pannenkoekplantenleger uit!

Het opkweken van baby Pilea peperomiodes planten is het makkelijkst als je ze gewoon aan de moederplant laat zitten. Wanneer ze ongeveer 5-7 cm groot zijn, zijn ze groot genoeg om op eigen benen te staan.

Je kan de babyplantjes voorzichtig lossnijden met een scherp, schoon mes. Als het goed is hebben ze zelf al wortels ontwikkeld en kunnen ze recht in een nieuwe pot met vochtige grond geplaatst worden.

Tip: Baby Pilea’s doen het ook prima in water. Dit is vooral handig als je babyplant nog geen wortels heeft. Zoek een mooi doorzichtig vaasje uit en je kunt de wortelgroei van dag tot dag volgen!

Foto van twee pannenkoekplanten (Pilea peperomioides) in zwarte potten.

Pannenkoekenplant verzorging: bemesting

Pilea peperomioides heeft niet veel bemesting nodig. Je kunt tijdens de lente en zomer maandelijks een normale voeding voor kamerplanten gebruiken, al is het vaak handig om deze een beetje te verdunnen.

Maak geen gebruik van plantenvoeding buiten het groeiseizoen (in de winter). Gedurende deze maanden groeien kamerplanten eigenlijk nauwelijks en dus kan je pannenkoekplant niet zoveel met de voeding.

Het bovenstaande kan leiden tot aangetaste wortels en verkleurde bladeren. Als dit gebeurt met je plant, kun je de grond doorspoelen met gedestilleerd water om de overtollige voeding te verwijderen.

Is de pannenkoekplant giftig voor huisdieren?

Alle planten in het geslacht Pilea, waaronder dus de pannenkoekplant, zijn volgens de ASPCA veilig voor katten, honden, andere huisdieren en ook mensen.


Als je meer wilt weten over de pannenkoekplant en zijn verzorging, of als je je eigen ervaringen met deze leuke kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter. ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results