&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Peperomia obtusifolia | Krokodillentranen plant verzorgen

Op zoek naar een leuke kamerplant voor je verzameling die klein blijft en niet al te lastig is in de verzorging? Met het geslacht Peperomia zit je altijd goed. Vandaag: Peperomia obtusifolia, een favoriet onder de kamerplantenliefhebbers vanwege z’n glanzende blaadjes.

Hieronder vind je alles wat je moet weten over Peperomia obtusifolia en hoe je deze mooie plant verzorgt.

NaamPeperomia obtusifolia, krokodillentranen plant, Engels: baby rubber plant
MoeilijkheidsgraadMakkelijk
LichtIndirect
WaterWanneer de grond halfdroog is
PotgrondMet goede drainage

Peperomia obtusifolia natuurlijk habitat

De krokodillentranen plant is van nature te vinden in het zuiden van de Verenigde Staten, in Centraal-Amerika, en in grote delen van Zuid-Amerika. De soort geeft de voorkeur aan warme en vochtige habitats, zoals moerassen en tropisch regenwoud.

In het wild is Peperomia obtusifolia in de grond én als epifyt of klimplant in de bomen te vinden.

Peperomia obtusifolia licht & temperatuur

Licht

In de bossen waar Peperomia obtusifolia van nature voorkomt, maakt deze soort deel uit van de onderbegroeiing. Directe zon wordt hier voor een groot deel geblokkeerd door hogere bomen, dus is dit plantje niet al te veeleisend wat betreft licht.

Voor de beste resultaten zet je je Peperomia naast een raam dat indirect licht ontvangt of gebruik je een groeilamp. Plaats ‘m niet in een donker hoekje, want dan gaan de bladeren na verloop van tijd steeds verder uit elkaar groeien. Dit verpest de leuke, struikachtige look van de plant. Ook kunnen bonte exemplaren hun mooie gemarmerde patroon verliezen en switchen naar groene bladeren, en dat is natuurlijk zonde.

Wat betreft temperatuur is Peperomia obtusifolia een tropische plant die niet van de kou houdt. Onder de 15 °C kan hij stoppen met groeien, dus houd de jouwe weg van tochtige gangen en koude ramen! Kamertemperatuur en daarboven werkt prima.

Close-up van bladeren van Peperomia obtusifolia kamerplant met tekst eronder: Peperomia obtusifolia verzorgen | Krokodillentranenplant

Peperomia obtusifolia potgrond & oppotten

Een Peperomia obtusifolia staat graag in potgrond die rijk is aan voedingsstoffen, maar kan er niet tegen als de grond te compact is of teveel water vasthoudt. Dan kunnen de wortels namelijk gaan rotten. Voor de beste resultaten kun je bijvoorbeeld potgrond voor cactussen of vetplanten gebruiken en hier wat extra compost aan toevoegen.

Als je liever zelf je grondmengsel samenstelt, gebruik je liefst een combinatie van potgrond voor kamerplanten van hoge kwaliteit en ongeveer 20% perliet of orchideesnippers. Dit resulteert in een luchtige grond die overtollig water snel laat wegvloeien.

Het soort pot maakt voor deze Peperomia’s niet echt uit, zolang er maar een gat in de onderkant zit. Oudere planten zien er vaak mooi uit in een hangpot, aangezien de bladeren redelijk zwaar zijn en de stengels na verloop van tijd naar beneden kunnen gaan hangen.

Dit zijn niet al te snelle groeiers en ontwikkelen meestal ook geen uitgebreid wortelsysteem, dus meestal hoef je je Peperomia maar om de 2 jaar te verpotten. Als de wortels uit het gat in de pot beginnen te groeien, dan weet je dat het komende lente tijd is voor een groter huisje voor je plant.

Peperomia obtusifolia water geven

Zoals je waarschijnlijk al gezien had, heeft Peperomia obtusifolia dikke, leerachtige bladeren. Het is geen echte vetplant, maar de soort kan wel efficiënt water opslaan in z’n blad. Het is belangrijk om niet te veel water te geven, want dit kan naast wortelrot ook leiden tot oedeem. Hierbij scheuren cellen in de bladeren door een teveel aan vocht, wat resulteert in lelijke bruine puntjes.

We kunnen je niet precies vertellen hoe vaak je je Peperomia water moet geven, want de ideale frequentie hangt voor een groot deel af van factoren zoals het seizoen. In de koude, donkere winter hebben onze kamerplanten bijvoorbeeld over het algemeen veel minder vaak dorst.

Je kunt beginnen met 1-2 keer per week water geven in de zomer, en om de week in de winter. Maar het beste is om gewoon regelmatig een vinger in de potgrond te steken: als de grond ongeveer halfdroog is, kun je de plant een slok geven. Zo voorkom je problemen als gevolg van te veel of te weinig water.

Hoewel de krokodillentranen plant niet al te lastig is wat betreft luchtvochtigheid, kan je plantje in de problemen komen als je huis écht droog is (consistent onder de 40%; dit gebeurt vaak in de winter en voel je waarschijnlijk zelf ook aan je huid).

Als je het idee hebt dat de lucht te droog is voor je Peperomia en andere kamerplanten, kun je een luchtbevochtiger proberen.

Bonte variant van de krokodillentranenplant of Peperomia obtusifolia

Peperomia obtusifolia stekken

Als je één plant niet genoeg vindt, heb je geluk: Peperomia obtusifolia is lekker makkelijk te vermeerderen. Het gemakkelijkst is om een stengelstek te nemen. Hierbij knip je met een schone (snoei)schaar een stengel met wat blaadjes af, liefst net onder een oog (bobbeltje waar wortels uit groeien).

Je kunt de stek in een glas water zetten en later oppotten als de wortels minstens 5 cm lang zijn, maar je kunt ‘m ook direct in een potje met wat geschikte potgrond steken. In het laatste geval dip je de onderkant voor de beste kans op succes liefst eerst in wat stekpoeder. Je kunt het geheel ook de eerste paar weken in een doorzichtige plastic zak plaatsen: dit vormt een soort minikas die warmte en vocht binnenhoudt.

Een stengelstek is echter niet je enige optie voor het stekken van een Peperomia obtusifolia plant. Een gave eigenschap van het geslacht Peperomia is dat je bij veel van deze planten maar één blaadje nodig hebt om ze te vermeerderen.

Je breekt hierbij simpelweg een blad af (met het stengeltje eraan) en steekt dit in een potje met grond. Houd de grond lichtvochtig, eventueel met de plastic zak-methode, en je ziet na een paar weken als het goed is een gloednieuw babyplantje verschijnen!

Plantenvoeding voor Peperomia obtusifolia

Aangezien Peperomia’s niet zo snel groeien en geen uitgebreide wortels hebben, is het niet nodig om wekelijks plantenvoeding te geven. Tijdens het groeiseizoen is het voldoende om ongeveer elke maand wat vloeibare plantenvoeding bij het water te doen.

In de winter groeien onze kamerplanten meestal bijna niet en hebben ze dus geen extra voedingsstoffen nodig. Gebruik ook geen plantenvoeding bij een zieke plant.

Is Peperomia obtusifolia giftig voor katten en honden?

Nope! Peperomia’s zijn niet giftig, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je kat of hond een hapje uit je plant heeft genomen. Hetzelfde geldt voor mensen.


Als je nog meer wilt weten over Peperomia obtusifolia of als je je eigen ervaringen met de leuke krokodillentranenplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results