&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Begonia stekken | Hoe doe je dat?

Of je nou meer van bloemen of van blaadjes houdt: er is een Begonia voor iedereen. Het verzamelen van alle soorten en kweekvormen kan ietwat verslavend zijn! Als je de Begonia love wilt verspreiden of je eigen verzameling wilt uitbreiden, is het handig om te weten dat een Begonia stekken supermakkelijk is.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Begonia stekken en hoe je één plant in een veelvoud van planten verandert zonder een cent te betalen! ?

Begonia stekken: Een stekje nemen

Er zijn nogal wat verschillende manieren om een stekje van je Begonia kamerplant te nemen. Een normale stengelstek werkt natuurlijk helemaal prima, maar wist je dat je zelfs nieuwe Begonia’s kan kweken met slechts een stukje blad?

Laten we een kijkje nemen naar de verschillende soorten Begonia stekken die je kunt overwegen.

  • Stengelstek: Knip ongeveer 10 centimeter van de top van een stengel van je Begonia af, liefst met wat blaadjes.
  • Bladstek: Dit werkt bij de meeste kamerplanten niet, maar voor Begonia is het een prima optie. Knip een gezond blad af op het punt waar de bladstengel samenkomt met het blad.
  • Rizoomstek: Sommige Begonia’s hebben een rizoom (ondergrondse horizontale stengel waar wortels uit groeien). Dit lijkt op het nemen van een stengelstek, behalve dat je dus het deel gebruikt dat onder de grond groeit. Handig als je toch al ging verpotten. Neem (een) stuk(ken) van 10 centimeter rizoom om als stek te gebruiken.

Wist je dat? Sommige kamerplantenliefhebbers hebben Begonia’s van tientallen jaren oud. Deze planten leven vaak niet zo lang, maar je kunt ze ‘verversen’ door telkens te stekken. Een origineel erfstuk!

Begonia stekken | Hoe doe je dat?

Begonia stekken met een stengelstek

Stekken in water

Als het nemen van een Begonia stekje al makkelijk was, dan is het stekproces dat al helemaal. Wij stekken zelf graag in water, want mooie stekken in leuke vaasjes zijn een leuke toevoeging aan het interieur.

Verwijder de onderste bladeren van je stengelstek en zet ‘m op zo’n manier in een vaasje (zoals een shotglas) dat de stengel onderwater staat maar de bladeren niet. Zet het glas op een warme en lichte plek zonder volle zon en wacht!

In de zomer zie je waarschijnlijk de eerste tekenen van wortels binnen een paar weken of zelfs minder. In de winter kan het wat langer duren. Zodra de wortels aan paar centimeter lang zijn, kun je een rijke potgrond mengen met een beetje perliet om je gloednieuwe Begonia op te potten.

Wist je dat? Na het oppotten kan je nieuwe plant een beetje sip kijken. Gelukkig passen ze zich meestal snel aan. Zodra je nieuwe bladgroei ziet, weet je dat je goed zit!

Begonia ‘Rex’ stek zilver-lila

€5,55

Stekken in potgrond

Direct in potgrond stekken geeft het voordeel dat je de ‘tussenperiode’ overslaat en later je nieuwe Begonia niet meer op hoeft te potten. Vul een pot (met gat in de onderkant) met lichte maar rijke potgrond en steek de stekjes hier tot ongeveer halverwege in.

Zet de pot op een lichte, warme plek zonder volle zon en houd de potgrond lichtvochtig. Daarna is het een kwestie van geduld hebben, want helaas kun je de wortels niet zien groeien met deze methode! Het kan zijn dat je stek in eerste instantie een beetje slap hangt, aangezien-ie nog niet goed water kan opnemen.

Na een paar weken (of wat langer in de winter) zie je hopelijk de eerste blaadjes verschijnen. Zodra dit het geval is, kun je er zeker van zijn dat je Begonia stekpogng een succes is.

Begonia stekken | Hoe doe je dat?

Begonia stekken met bladstek

Heel blad

De bladstekmethode werkt voor de meeste Begonia’s die als kamerplanten worden gebruikt. Het makkelijkste is om een zaailingentray te gebruiken, aangezien je nieuwe Begonia’s in het begin heel klein zijn.

Het gemakkelijkst is om een heel blad te gebruiken. Dip het punt waar de bladsteel samenkomt met het blad in wat stekpoeder, mocht je dit bij de hand hebben. Hier gaat namelijk je baby Begonia uit groeien. Daarna kun je het blad op zo’n manier in de potgrond steken dat dit punt net onder de grond ligt, of in elk geval de grond aanraakt.

Zet de bladeren op een lichte en warme plek zonder directe zon. Je kunt zelfs een kweekkasje gebruiken om de luchtvochtigheid lekker hoog te houden. Houd de potgrond lichtvochtig en je ziet vanzelf de eerste tekenen van een ienie mini Begonia verschijnen aan het eind van de bladsteel.

Wist je dat? Je kunt kleine sneetjes maken in elke bladnerf om de groei van meerdere nieuwe Begonia’s te stimuleren.

Bladstukken

Als je er écht voor wilt gaan, kun je een enkel Begonia blad in stukken snijden. Elk stuk kun je vervolgens gebruiken om een baby Begonia te kweken. Handig als de moederplant bijvoorbeeld niet zoveel blaadjes heeft!

Gebruik een schoon en scherp mes (bijvoorbeeld een nieuw scheermesje) om een blad in stukken te snijden. Zorg dat elk stuk een stuk van de bladnerf bevat. Hierna kun je de instructies van hierboven gebruiken om een flink aantal nieuwe Begonia’s te kweken.

Begonia stekken | Hoe doe je dat?

Begonia stekken met rizoomstek

Als je liever voor de rizoommethode gaat, kun je ook hiervoor een zaailingentray of zelfs kweekkasje gebruiken. Leg stukken rizoom horizontaal op de potgrond en druk ze tot ongeveer halverwege naar beneden.

Dat is alles! De rizoom doet de rest van het werk. Een wortelsysteem ontwikkelt aan de onderkant, terwijl je aan de bovenkant na een paar weken de eerste blaadjes zou moeten zien.

Zelf Begonia zaaien

Je kunt zelf binnen Begonia’s zaaien. Dit is vooral voor de bloeiende varianten die buiten gehouden worden een populaire methode. Zorg wel dat je zaadjes met een coating koopt, want Begonia zaden zijn zo klein dat ze anders compleet onhandelbaar zijn.

Gebruik een steriele potgrond in een kweekkasje en leg de zaadjes hier bovenop. Je kunt ze een beetje aandrukken, maar zorg dat je ze niet begraaft. Zet de kap op het kasje om de zaken lekker warm en vochtig te houden en gebruik eventueel een groeilamp. Water geven is een beetje lastig; om te voorkomen dat de zaadjes alle kanten op gaan, kun je het beste een plantenspuit gebruiken.

Het kan even duren voordat je baby Begonia’s ontkiemen. Haal de kap van het kasje af zodra je kleine plantjes ziet verschijnen en houd de potgrond lichtvochtig. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn, kun je ze voorzichtig scheiden en apart oppotten.


Als je nog meer vragen hebt over Begonia stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen met één van de vele soorten van deze klassieke kamerplant, laat dan hieronder een comment achter! ?

PS: Gek op stekken? Vergeet niet om een kijkje te nemen naar onze andere stekgidsen.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

4 gedachten over “Begonia stekken | Hoe doe je dat?”

  1. Geachte L.S.,
    Omdat de begonia die ik kreeg heel lang was, kortte ik de stengel in.
    Maakte daar een nieuwe plant van, het overblijvende deel krijgt echter geen blad.
    Er staat nog wel een kortere stengel naast die heel mooi met blad is.
    Weet u hier een oplossing voor?
    Met vriendelijke groet.

    Beantwoorden
    • Hallo! Dus als ik het goed begrijp de stek is goed aangeslagen en in de oude pot staan 2 stengels, één met blad en één onthoofde zonder blad?

      In principe zou een ‘onthoofde’ Begonia gewoon nieuwe bladeren moeten aanmaken, maar het kan zijn dat deze dit om de één of andere reden tot nu toe niet nodig vindt. Wij laten ze hier altijd gewoon staan, vaak komt er maanden later toch ineens beweging in. Het is ook een optie om een beetje stekpoeder of een product genaamd keiki pasta aan te brengen op één van de ogen op de kale stengel, dit wil nog wel eens het groeipunt activeren.

      Veel succes!

      Beantwoorden
  2. Hoi, ik heb een heel blad met stengel in de grond gezet. Nu na 5 maanden is er een klein nieuw blaadje ernaast gekomen. Kan ik het grote oorspronkelijke blad afknippen? Het staat namelijk in de weg voor andere nieuwkomers. Hij ligt als het ware als een paraplu erbovenop.. hoor het graag!

    Beantwoorden
    • Hoi! Als de nieuwkomers zich goed gevestigd hebben (wortels, een paar blaadjes) dan kun je het originele blad (deels) afknippen. Het is inderdaad niet handig als het blad ervoor zorgt dat de nieuwe plantjes geen licht krijgen. Veel plezier met je nieuwe Begonia’s 🙂

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results