Wist je dat je van veel vetplanten maar één blaadje nodig hebt om ze te stekken? De lidcactus is hierin geen uitzondering.
Deze vrolijke cactus met zijn mooie bloemen fleurt niet alleen de kersttafel op, maar je kan ‘m ook makkelijk delen met je gasten. Lees verder voor meer informatie over lidcactus stekken!
Lidcactus stekken | Een stek nemen
Een stek van een lidcactus bemachtigen is niet moeilijk. De bladeren van deze plant vormen tegelijkertijd ook de stam. Aangezien deze bladeren gesegmenteerd zijn, kun je zoveel bladeren als je wilt van de plant af halen zonder deze te beschadigen.
De bladeren loshalen gaat het gemakkelijkst door ze los te draaien. Je hebt maar één blad nodig, maar je nieuwe plant slaat vaak wel makkelijker aan als je er meerdere neemt.
Als je een nieuwe pot wilt vullen, kun je het beste vijf of meer stekken met drie of meer bladeren van de moederplant af halen. Leg de stekjes een paar dagen opzij om te drogen; dit verkleint de kans op rot.
Je kunt het je lidcactus het beste niet stekken als er knoppen of bloemen aan de plant zitten. Deze vallen er meestal gelijk af of verdrogen, dus laat je cactus het best met rust tijdens het bloeien.
Wist je dat? Lidcactussen van het geslacht Schlumbergera bloeien in de winter en worden daarom ook wel Kerstcactus genoemd. Het geslacht Hatiora bloeit in de lente en heet daarom ook wel Paascactus.
Lidcactus stekken | In potgrond
Je lidcactus stekken in potgrond is zo makkelijk als maar kan. Vetplanten zijn experts in het creëeren van nieuwe wortels, waardoor stekken in water niet nodig is.
De lidcactus is een junglecactus en komt van nature niet voor in woestijngebieden zoals veel andere cactussen. Hoewel goede afvoer van water belangrijk is, hoef je geen super luchtig grondmengsel te gebruiken, zoals bij soorten die in drogere gebieden groeien.
Voor je stekjes kun je een mengsel van perliet en kokosvezel gebruiken. De kokos houdt vocht vast, terwijl perliet overtollig water afvoert.
- Een normale plastic kweekpot is perfect voor je lidcactus stekken, zolang er maar gaatjes in de onderkant zitten.
- Mix 50% kokosvezel met 50% perliet of gebruik je eigen favoriete potgrondmengsel.
- Steek de stekjes in het grondmengsel. Zorg dat ze niet kunnen omvallen! Het maakt niet uit als je één van de blaadjes (bijna) helemaal in de grond steekt, de wortels groeien uit de punten waar de blaadjes aan elkaar verbonden zijn.
- Zet de pot(ten) op een licht plekje zonder directe zon. Een lekker warme locatie helpt.
- De stekjes water geven heeft niet veel zin, aangezien ze nog geen wortels hebben. In plaats daarvan kun je de potgrond dagelijks sprayen om deze licht vochtig te houden.
Na een paar weken zie je je stekjes hopelijk groeien. Nieuwe blaadjes vormen bovenop oude bladeren, of op een connectiepunt tussen twee bladeren.
Wist je dat? (Vet)planten werken graag eerst aan hun wortels. Als je stek niet lijkt te groeien, maak je dus niet teveel zorgen! Je kunt ‘m voorzichtig heen en weer wiebelen om te kijken of de wortels al gegroeid zijn. Als je weerstand voelt, dan is de plant druk bezig onder de grond.
Lidcactus stekken | In water
Hoewel een lidcactus stekken makkelijker is in potgrond, zien vaasjes met stekjes er natuurlijk wel heel leuk uit. En het is eenvoudig: je hebt alleen een glaasje of vaasje nodig en een lekker licht plekje om het neer te zetten. Een shotglas is perfect.
Plaats je stekje in een glaasje en vul het zodat één blaadje ongeveer halverwege onderwater staat. Zet het glas op een lichte en warme plek en wacht af! Vul het water bij als dit nodig is en vervang het één keer per week.
Het fijne aan stekken in water is dat je de wortelgroei in de gaten kunt houden. Meestal verschijnen de eerste wortels binnen een week. Je kunt de stekjes oppotten zodra de wortels goed ontwikkeld zijn, maar je kunt ze ook in water laten staan als je dat liever hebt.
Lidcactus verzorging
De verzorging van een lidcactus is niet al te lastig, zolang je maar in gedachten houdt dat dit geen woestijncactus is.
Lidcactussen komen natuurlijk voor in tropische wouden in Brazilië en ze zijn daarom, in tegenstelling tot ‘normale’ cactussen, gek op water. Aan de andere kant kunnen ze niet zo goed tegen felle zon, al zal dat in Nederland meestal geen probleem zijn.
Zoek een lichte plek uit voor je lidcactus. Houd de potgrond lichtvochtig tijdens het groeiseizoen (lente-herfst) en iets droger in de winter. Als je lidcactus er een beetje slapjes of rimpelig bij staat, is dit meestal een teken dat je wat meer water moet geven.
Als je nog meer vragen hebt over lidcactus stekken of je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?
PS: Gek op stekken? Leer meer over kamerplanten stekken of shop je eigen stekjes.
Hallo.
Waarom vallen er een deel van de plant af met steel en al breekt de plant af .
De plant is wel al 20 jaar oud.
Hallo! Zijn de afgebroken stukjes zacht of lijken ze normaal? Als ze een beetje papperig zijn kan dat duiden op rot. Wanneer heb je de plant voor het laatst verpot? Misschien is het deze lente weer eens tijd. Kijk dan ook even goed naar de wortels om te controleren of ze nog gezond zijn. In ieder geval kun je de afgebroken stukjes gewoon terug in de grond zetten.
Onze oude lidcactus verliest ook wel eens segmenten, zolang de rest van de plant gezond is, is dit verder niet al te zorgwekkend. Succes!
Hallo, ik heb een lidcactus die de eerste helft van het jaar het prima deed, nu gooit die ineens allerlei takken eraf. De takken zien er goed uit, plant ziet er ook gezond uit en staat ook vol met bloemknoppen, maar de ene na de andere tak valt eraf en ik snap niet waarom. Ik heb dit nog nooit meegemaakt met een lidcactus.
Oei, dat is vervelend! Hoe zien de takken eruit die eraf vallen? Is er een kans dat je misschien teveel water hebt gegeven? Zo ja, dan zal je de plant uit de pot moeten halen om te kijken of de wortels misschien rot zijn. De bloemknoppen gaan dit niet leuk vinden, maar eventuele rotte onderdelen moeten echt weggehaald worden. Zo niet, misschien te weinig water? Een indicatie daarvan zou zijn als de takken rimpelig zijn. Het is lastig te identificeren zonder de plant te zien, maar ik hoop dat je het kunt uitvogelen!
Hallo. Ik heb een lidcactus van 33 jaar oud. Hij bloeit 2x per jaar. Dat is mooi, maar hij doet dat altijd vóór de feestdagen. Voor Pasen en Kerst. Dat vind ik geel jammer. Kan ik daar iets aan veranderen?
Hoi! Veel mensen denken dat ze een kerstcactus (Schlumbergera x buckleyi) hebben, terwijl ze eigenlijk te maken hebben met de meer voorkomende Thanksgiving cactus (Schlumbergera truncata). Truncata heeft puntige blaadjes en wordt veel meer verkocht in NL (hier zie je het verschil). Zoals de naam “Thanksgiving” cactus suggereert, bloeit deze eerder dan de kerstcactus. Wat je dus kunt proberen is om een echte kerstcactus, dus een buckleyi, te vinden. Wij hebben er helaas geen, maar misschien kun je eBay of Etsy proberen. Let op de meer afgeronde bladeren. Voor Pasen kun je een Paascactus proberen: Schlumbergera gaertneri.
Erg gaaf trouwens dat je lidcactus 33 jaar oud is en zo vaak bloeit. Onze moederplant is ook al aardig oud, maar nog geen 33! Veel succes 🙂
Hallo Marijke,
Zomaar, om te delen, in het kader van “baas boven baas” : ik heb een stek van de lidcactus die mijn moeder na haar huwelijk in 1945 kreeg, ik heb ‘m nu 41 jaar staan en bloeit enorm in november / december. Ik moet ‘m elk jaar flink snoeien, want hij werkt zich de vensterbank uit. De moederplant is denk al lang geleden verloren gegaan, maar dit is wel leuk, toch ??
Hartelijke groet, Debora
Oh, heerlijk! Ik zou zeggen: geef wat stekjes weg om de trein gaande te houden. Klinkt erg mooi 🙂
Ik heb de lidcactus van mijn oma ik denk dat hij zeker al 45 jaar oud is nu laat hij sinds een half jaar regelmatig takjes vallen die heb ik allemaal weer in andere potjes gezet en slaan goed aan alleen nu gaat hij ook hele grote takken laten vallen ech afbreken bij de dikke stam kan ik die ook gewoon op water zetten of moet ik hem boven de dikke stam afbreken
Hey! Wat gaaf zeg zo’n oude kamerplant. In principe zou je de de dikke stam ook in water of potgrond moeten kunnen zetten en dan zou hij moeten aanslaan, al kan het dan misschien iets langer duren. Als je het idee hebt dat het niet lekker loopt, kun je altijd later nog afbreken boven de stam. Succes! 🙂
Hallo Allemaal, mijn lid cactus heeft een mooie kleur groen, maar heeft op sommige bladeren blaartjes en dat worden dan roestkleurige plekken naderhand, kunt U mij vertellen wat er gaande is, mijn Dank
Deane
Hey! Dat klinkt als oedeem. Dit kan gebeuren met vetplanten als je ze teveel water geeft, of als de potgrond niet luchtig genoeg is of de pot geen gat heeft in de onderkant waardoor de grond te lang nat blijft. Controleer of je plant echt water nodig heeft voordat je ‘m een slok geeft! Succes 🙂