&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Droogbloemen in lijst | Doe-het-zelf

Als je vroeger wel eens bloemen en blaadjes in een dikke encyclopedie of woordenboek legde om te drogen, dan weet je dat bloemen persen de perfecte manier is om er langer van te genieten. Maar wat doe je vervolgens met het geplette resultaat?

Deze mooie droogbloemen in lijst zijn de perfecte manier om je geperste bloemen tentoon te stellen in de vorm van leuke, natuurlijke decoratie voor het interieur. En ze zijn ook nog eens supermakkelijk te DIY-en! Lees verder om erachter te komen hoe je dat doet.

Stap 1: Bloemen persen

De eerste stap voor het zelf maken van deze mooie droogbloemen in lijst is natuurlijk het persen van je bloemen. Hiermee droog je ze zodat ze niet vergaan. Ook zorg je ervoor dat ze zo plat mogelijk zijn, want anders wordt het lastig om ze in een fotolijst te krijgen.

Bloemen persen kun je gemakkelijk doen met een dik oud boek. Als dit je niet ideaal lijkt, kun je ook gewoon een echte bloemenpers maken of kopen. Deze bestaan uit twee platen met vleugelmoeren om ze aan te draaien.

Plaats de bloemen tussen twee vellen papier en leg ze in je pers of boek. Draai de pers aan of plaats extra boeken (of andere zware objecten) er bovenop. Na 3-4 weken kun je een kijkje nemen om te zien of de bloemen al droog zijn.

Welke bloemen en planten kun je gebruiken?

Als je bloemen wilt persen om in te lijsten, is het handig om voor soorten te gaan die niet te dik zijn. Anders lukt het niet altijd om de lijst later goed dicht te krijgen. Als wij de stengels bij de bloemen willen doen, snijden we hier zelfs soms in de lengte een stuk vanaf om ze dunner te maken!

Verder maakt het niet zoveel uit waar je voor gaat. Dunnere bloempjes drogen natuurlijk sneller dan vlezige bladeren, en je krijgt de beste resultaten als je de bloemen droogt als ze op hun best zijn. Als je een (deel van) een boeket wilt bewaren, wacht dan liefst niet totdat de bloemen al beginnen te verwelken.

Droogbloemen in lijst | Doe-het-zelf

Stap 2: Je fotolijst

Voor het inlijsten van geperste bloemen heb je verschillende opties. Een normale fotolijst is leuk, maar wij vinden het vooral mooi om transparante lijsten te gebruiken. Deze hebben twee glasplaten die je uit elkaar kunt halen, waardoor je de bloemen er gemakkelijk tussen kunt stoppen.

Transparante lijsten zijn tegenwoordig vrij populair en zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Voor dit artikel zijn we gegaan voor lijsten met een houten rand en een touw om ze op te hangen, maar de “vintage” stijl met metalen rand is natuurlijk ook erg decoratief.

Wat ook leuk staat is een lijst met een passe-partout. Je kunt dan een soort 3D-effect bereiken door de bloemen een beetje over de passe-partoutrand heen te laten steken.

Lavendel bloemen in fotolijst
Anemoon droogbloemen in fotolijst

Stap 3: Collage

Misschien nog de lastigste stap bij het maken van ingelijste droogbloemen: het maken van je collage. Als je één of slechts een paar losse bloemen wilt inlijsten, hoef je hier niet echt over na te denken. Wil je echter een vollere lijst, neem dan even de tijd om een paar posities voor de bloemen uit te testen!

Wanneer je voor een collage gekozen hebt, kun je de bloemen voorzichtig in de lijst leggen. In het geval van een dubbelglazige lijst, haal je daarvoor eerst één van de glasplaten eruit, maar laat je de tweede op z’n plek. Een pincet kan helpen bij het neerleggen van de bloemen.

Liggen de bloemen op hun plek? Neem dan diep adem en leg zo voorzichtig mogelijk de glasplaat erop. Het kan zijn dat je dit een paar keer overnieuw moet doen om ‘m perfect te krijgen, want door de druk wilt de inhoud nog wel eens verschuiven. Zodra het geheel er goed uitziet, sluit je de pinnetjes van de lijst om te zorgen dat alles op z’n plek blijft.

Droogbloemen inlijsten

Klaar!

Zo makkelijk is het! Hang je droogbloemen in lijst op een plek uit de zon, want door fel licht vergelen de bloemen sneller. Als het goed is blijven ze jaren mooi. Zo geniet je lekker lang van de mooie bloemen uit je tuin, of bijvoorbeeld je trouwboeket. Zoals je ziet in de omslagfoto van dit artikel, kun je zelfs veren gebruiken.

Vergeet niet om een kijkje te nemen naar onze andere leuke doe-het-zelfprojecten met droogbloemen. Zo maak je bijvoorbeeld supermakkelijk leuke deco flesjes met gedroogde bloemen!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results