✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Hoe verzorg je een bladbegonia (Begonia rex)?

Op zoek naar een kleurrijke kamerplant om je interieur een beetje op te fleuren? Dan zit je met de populaire Begonia rex, ook wel bladbegonia genoemd, helemaal goed! Deze plant staat niet bekend om z’n mooie bloemen, maar is een klassieker vanwege het prachtige blad. Er zijn honderden verschillende varianten met verschillende bladkleuren en -vormen.

Een Begonia rex in leven houden kan lastig zijn: het zijn soms best wel drama queens. Lees hieronder verder om erachter te komen hoe je de jouwe het best verzorgt.

NaamBegonia rex,
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
LichtIndirect
WaterLichtvochtig houden
PotgrondMet goede drainage

Begonia rex natuurlijk habitat

De bladbegonia komt van nature voor in Azië, specifiek in Bhutan, oostelijk India en Myanmar. Hier groeit de plant op de vochtige bosbodem.

Begonia rex licht & temperatuur

Licht

Op de bosbodem, waar bladbegonia’s van nature voorkomen, krijgen ze meestal geen directe zon. De stralen worden namelijk geblokkeerd door hogere bomen. In huis heeft je plant lekker veel licht nodig, maar hij houdt er niet van om ineens in de volle zon gezet te worden (vooral buiten).

Voor de beste resultaten kun je je Begonia rex bij een raam op het oosten of westen zetten. Aangezien deze soort van veel vocht houdt, kun je overwegen om de jouwe in de badkamer te plaatsen. Hier is de luchtvochtigheid vaak wat hoger.

Temperatuur

Omdat ze van nature in de (sub)tropen voorkomen, houden deze kamerplanten niet van de kou. Als het te fris wordt stoppen ze met groeien, en onder de 10 °C kan je rex zelfs z’n bladeren laten vallen.

Kamertemperatuur is prima voor een bladbegonia. Hou je plant weg van tochtige ramen en de airco, maar ook van de verwarming—hier is de lucht vaak erg droog, wat een Begonia niet fijn vindt.

Afbeelding van 'Escargot' Begonia met tekst: Begonia 'Rex' verzorgen, hoe doe je dat?

Begonia rex potgrond & oppotten

Potgrond

Het is belangrijk om een geschikte potgrond voor je kamerplanten te kiezen, en de bladbegonia is hier geen uitzondering in. Deze soort houdt zoals gezegd van vocht, maar goede drainage is nog steeds belangrijk. Staand water in de pot en zompige grond kunnen leiden tot wortelrot, wat je plant fataal kan worden.

Het is dus een goed idee om te kiezen voor een grondmix die wel wat vocht vasthoudt, maar overtollig water snel laat wegvloeien. Je kunt dit makkelijk zelf mengen:

  • 1 deel turf of veenmos
  • 1 deel potgrond voor kamerplanten
  • 1 deel perliet

Pure potgrond is niet de beste keus. Het blijft vaak te nat en kan na verloop van de tijd te compact worden.

Oppotten

Begonia’s zoals de bladbegonia hebben geen diepe wortels, maar een rizoom die vooral horizontaal groeit. Om deze rizoom genoeg ruimte te geven, kun je een wat bredere en niet al te diepe pot gebruiken. En vergeet niet: de pot moet altijd een gat in de onderkant hebben zodat overtollig water kan wegvloeien.

Sommige mensen kweken hun Begonia rex het liefst in een klein terrarium. Als de luchtvochtigheid in je huis aan de lage kant is, kun je dit ook overwegen. Een oud aquarium of een grote glazen pot werkt hier prima voor.

Als je Begonia lekker doorgroeit en de rizoom de zijkanten van de pot begint te bereiken (meestal na 1-2 jaar), dan is het tijd om te verpotten. Je doet dit liefst in de lente, zodat de plant goed kan beginnen aan het groeiseizoen.

Bladbegonia kamerplant met zilverige bladeren

Begonia rex water geven

Let op: hier is waar het voor veel mensen misgaat met bladbegonia’s. Zoals we al gezegd hebben, houden deze planten wél van veel vocht, maar niet van constant natte voeten. Een dorstige Begonia rex laat z’n blaadjes dramatisch slap hangen, maar als je teveel water geeft kunnen de wortels gaan rotten.

We kunnen je niet vertellen hoe vaak en hoeveel water je moet geven, want dit hangt af van factoren als het seizoen, licht, temperatuur, en het soort potgrond dat je gebruikt. Het beste kun je regelmatig je vinger in de pot steken. Als de bovenste paar centimeter droog zijn, dan mag je plant wel een slokje. Zo niet, dan wacht je liever nog een paar dagen.

Onthou dat planten in de winter minder licht krijgen en soms nauwelijks groeien. Dit betekent dat ze ook minder water hebben. Pas je “waterkalender” hierop aan, want anders loop je het risico je Begonia te verdrinken.

Plantenvoeding voor Begonia rex

Een gezonde Begonia rex die goed groeit houdt wel van een beetje extra bemesting. Van de lente tot de vroege herfst kun je elke 2-4 weken een normale vloeibare plantenvoeding geven (volg de instructies op de fles).

In de winter kun je beter geen plantenvoeding geven: je bladbegonia produceert geen nieuwe bladeren en kan dus weinig met de voedingsstoffen. Het kan er zelfs toe leiden dat de wortels beschadigd raken. Hetzelfde geldt voor kwakkelende planten.

Begonia rex 'Red Robin' kamerplant

Begonia rex stekken

Een leuke eigenschap van bladbegonia’s (en Begonia’s in het algemeen) is dat ze lekker makkelijk te stekken zijn. Deze planten leven meestal niet zo lang, maar door telkens stekjes te nemen kun je er decennia van genieten. De stekjes zijn ook leuk om weg te geven.

De makkelijkste manier om een Begonia te stekken is door de rizoom te verdelen. Dit doe je liefst als je je plant toch al ging verpotten. Breek stukken van de rizoom af en pot deze apart op: nieuwe planten verschijnen vanzelf.

Tip: Je kunt een Begonia rex ook stekken aan de hand van bladstekken en stengelstekken. Er zijn allerlei technieken, teveel om hier te bespreken. Geen zorgen: we hebben een volledige Begonia stekgids voor je samengesteld!

Soorten Begonia rex

De bladbegonia is een klassieke kamerplant die al jaren gekweekt wordt. Kwekerijen hebben door de jaren heen letterlijk honderden verschillende varianten geproduceerd met behulp van selectieve kweek. Elke variant heeft weer net een ander(e) bladkleur, -vorm, en -patroon.

We zouden een heel boekwerk kunnen wijden aan alle verschillende Begonia rex soorten, maar hier zijn er in elk geval een paar die je misschien in je lokale tuincentrum tegenkomt:

  • Begonia ‘Red Robin’: Met rood en zwarte bladeren die lijken te glimmen in het licht.
  • Begonia ‘Arctic Breeze’: Zilverige glanzende bladeren met donkergroene bladnerven.
  • Begonia ‘Escargot’: Met prachtige spiraalvormige bladeren, zoals een slakkenhuis, in tinten zilverig en donkergroen.
  • Begonia ‘Rondeau’: Rondere groene bladeren met een bruinrood tijgerpatroon.
  • Begonia ‘Salsa’: Puntige gekartelde bladeren met spectaculaire tinten roze, zilver, licht- en donkergroen.

Bij Second Green kweken we verschillende Begonia rex varianten (plus een aantal andere prachtige Begonia’s, zoals de boerenbegonia en de ijzeren kruisbegonia). Neem een kijkje naar ons assortiment:

Is Begonia rex giftig voor katten en honden?

Hoewel je viervoeter niet dood neer zal vallen na een hapje uit je bladbegonia, bevat deze soort wel calciumoxalaatkristallen. Deze veroorzaken irritatie, vooral aan de slijmvliezen. Als je hond of kat van een Begonia rex gesnoept heeft, geef dan extra water en hou je huisdier de komende 24 uur goed in de gaten.

Als je een gevoelige huid hebt, geef je er misschien de voorkeur aan om handschoenen aan te doen bij het verpotten van je bladbegonia.


Als je nog meer vragen hebt over de verzorging van een Begonia ‘Rex’ kamerplant of als je je eigen ervaringen met deze kleurrijke planten wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Bronnen

https://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:105573-1

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results