&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Orchidee stekken | Hoe doe je dat?

Op de één of andere manier worden orchideeën vaak vergeten als het op stekken aankomt. Misschien vanwege hun reputatie als lastige planten die je beter met rust laat. Niet nodig! Een orchidee stekken is absoluut mogelijk en een leuke manier om je collectie uit te breiden.

Lees verder voor alles wat je moet weten over een orchidee stekken.

Orchidee stekken: Wat heb je nodig?

Een orchidee stekken is niet moeilijk en je hebt niet veel nodig. De methoden zijn anders dan met de meeste planten, maar zelfs als je weinig ervaring hebt met orchideeën, hoe je je geen zorgen te maken.

Hier is wat je nodig hebt:

  • Een schoeischaar (gedesinfecteerd met alcohol)
  • Een pot of hanger voor je nieuwe orchidee
  • Veenmos
  • Een gezonde orchidee die niet in de bloei is
Orchidee stekken | Hoe doe je dat?

Orchidee stekken met behulp van een stek

Op sommige websites wordt aangeraden de veelvoorkomende Phalaenopsis (vlinderorchidee) te stekken met behulp van een stengelstek van de bloemstengel. Dit is helaas in werkelijkheid niet mogelijk, maar er is wel een andere manier om een stengelstek te nemen.

Je kunt een orchidee overigens ook niet stekken met behulp van een luchtwortel of een blad, tenzij het een Ludisia (juweelorchidee) is. Deze onderdelen van de plant bevatten gewoon niet de juiste cellen om een nieuwe plant te produceren.

Stekken van een monopodiale orchidee

Monopodi-wat? Geen zorgen, we gaan hier niet met moeilijke woorden smijten, maar het is belangrijk om te weten met wat voor soort orchidee je te maken hebt om uit te vogelen hoe je ‘m stekt. Een monopodiale orchidee is een orchidee met een enkele stengel, waar ook de bloemstengel uit groeit. Voorbeelden hiervan zijn de vlinderorchidee (Phalaenopsis) en Vanda-orchideeën.

Zoals vermeld, kun je geen bloemstengel gebruiken om te stekken. Een volwassen monopodiale orchidee heeft echter vaak zoveel op elkaar gestapelde bladeren dat zich een aardige stam vormt. Je kunt een schoon mes of een snoeischaar gebruiken om je orchidee doormidden te knippen. Klinkt dramatisch, maar het levert je een gloednieuwe plant op!

Na het afknippen kun je het onderste, gewortelde deel gewoon in dezelfde pot laten staan. Deze produceert dan vanzelf een nieuw ‘hoofd’ en groeit als het goed is vrolijk verder. De afgeknipte bovenkant kun je in vochtig veenmos zetten. Met wat geluk wortelt-ie vanzelf en heb je nu twee orchideeën in plaats van één!

Phalaenopsis (vlinderorchidee), een populaire bloeiende kamerplant. | Hoe stek je een orchidee?
Phalaenopsis orchideeën zijn monopodiaal en kunnen ‘onthoofd’ (ook wel getopt) worden als ze groot genoeg zijn.

Stekken van een sympodiale orchidee

Een sympodiale orchidee heeft meer dan één stam en bestaat uit meerdere bamboe-achtige stengels of wortelstokken. In de meeste gevallen kun je helaas geen stek nemen van deze stengels om je orchidee te vermeerderen.

Er is echter een uitzondering: de populaire Dendrobium nobile. De stengels van deze soort kun je in stukken knippen. Leg de stukken op vochtig veenmos en plaats het geheel in een kweekkasje. Zolang de stukken ogen (bobbels waar bladeren of wortels uit kunnen groeien) hebben, kunnen ze een gloednieuwe Dendrobium produceren.

Stekken van een klimmende orchidee

Hoewel deze minder populair zijn, bestaan er klimmende orchideeën. Vanilla planifolia is een goed voorbeeld. En ja, dat is diezelfde orchidee die vanillebonen produceert! Niet de gemakkelijkste soort om in leven te houden, maar wel een interessante toevoeging aan je verzameling.

Een klimmende plant stekken is een stuk makkelijker dan de lastigere monipodiale of sympodiale orchideeën. Je knipt gewoon een rank af en zet ‘m in veenmos of water om te wortelen. Dit werkt ook met de juweelorchidee (Ludisia)!

Orchidee stekken via verdeling

Je kunt een sympodiale orchidee stekken door de rizoom te verdelen. Dendrobium of Cattleya zijn hier bijvoorbeeld goede kandidaten voor.

Als je je orchidee wilt verdelen, zorg dan dat de plant een aantal jaar oud en gezond is, met minstens een stuk of 6 stengels. Een orchidee die niet zo lekker gaat, verstoor je liever niet te veel. Neem je plant uit de pot en haal de wortels uit elkaar. Vervolgens kun je ‘m makkelijk verdelen in nieuwe orchideeën met 3-4 stengels elk.

Elke nieuwe plant kun je apart oppotten in orchideegrond. Aangezien je nieuwe orchideeën al wortels hebben, groeien ze in de meeste gevallen zonder problemen verder.

Orchidee stekken via keiki

‘Keiki’ is een Hawaïaans woord voor baby of kind. In dit geval een logische benoeming, want een keiki is een mini orchidee die aan de stam of basis van een moederplant groeit.

Als je orchidee een keiki produceert, heb je geluk. Je plant heeft in feite zichzelf gestekt, dus dat bespaart jou weer werk! Vooral handig in het geval van de monopodiale Phalaenopsis, aangezien de stengelstekmethode die we eerder beschreven soms een beetje lastig is. Phalaenopsis orchideeën produceren regelmatig keikis, net als Dendrobium.

Wat moet je doen als je orchidee een keiki heeft geproduceerd?

  • Laat de keiki in eerste instantie met rust, totdat deze een aantal bladeren en gezonde luchtwortels heeft geproduceerd.
  • Wanneer het tijd is, kun je de keiki van de moederplant scheiden met een schoon mes of een snoeischaar.
  • Je kunt je keiki nu oppotten in een orchideepot met snippers en veenmos. Of zet ‘m bij de moederplant!
  • Aangezien je keiki al wortels heeft, groeit-ie als het goed is gewoon verder.
Kwekerij met orchidee stekken op grote schaal.
In kwekerijen worden stekmethoden gebruikt waar wij hobbyisten helaas niet echt toegang toe hebben. Weefselcultuur is en goed voorbeeld: hiermee kan een plant vermeerderd worden met slechts een enkele cel.
© akeeris op Adobe Stock.

Orchidee stekken via bollen

Zoals eerder vermeld, produceren sympodiale orchideeën meerdere stengels/wortelstokken. Sommige soorten, zoals Cymbidiums, hebben een soort verdikkingen aan hun wortelstok. Deze worden ook wel pseudobulbs genoemd en dienen om water en voedingsstoffen op te slaan.

Een pseudobulb kan inactief worden als een orchidee genoeg nieuwe, frisse exemplaren heeft. Een inactieve pseudobulb wordt ook wel een back bulb genoemd. Deze back bulbs zijn in veel gevallen niet dood, maar ook niet actief: ze voorzien de plant van voedingsstoffen.

Tenzij een back bulb écht verschrompeld is, kun je ‘m in veel gevallen weer tot leven brengen en je orchidee stekken. Ze hebben namelijk nog steeds ogen waar nieuwe bladeren of wortels uit kunnen groeien, maar gebruiken deze niet tenzij het echt nodig is.

Je kunt een back bulb terug tot leven brengen door ‘m van de rizoom te scheiden en op te potten in vochtig veenmos. Zodra er sprake is van een gezond wortelsysteem, kun je de nieuwe plant in normale orchideegrond zetten. Dit lijkt dus op de eerder besproken verdelingsmethode, behalve dat je in dit geval een ongebruikt onderdeel van je plant terugbrengt van het randje van de dood. En dat is best gaaf.

Back bulbs zijn overigens niet bepaald snelgroeiende onderdelen van je orchidee. Het kan best even duren voordat een back bulb uit zijn ‘winterslaap’ komt en nog langer voordat je de eerste bloemen kunt verwachten. Maar hé, we zeggen geen nee tegen een gratis orchidee!


Als je nog meer vragen hebt over een orchidee stekken of als je je eigen ervaringen met deze prachtige kamerplanten wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

6 gedachten over “Orchidee stekken | Hoe doe je dat?”

    • Hoi! Wat leuk. Het kan best even duren voordat de keiki’s een eigen wortelsysteem ontwikkelen, maar aangezien de zomer eraan komt, denk ik dat het redelijk rap gaat. Binnen een maand of 2-3 zou je hopelijk al wat goede wortelgroei moeten kunnen zien 🙂 succes!

      Beantwoorden
  1. Wat is een keiki, ben niet helemaal mee. Maar ik wil dit zeker eens proberen en welke grond gebruiken we dan voor de stekken? Een orchidee heeft weinig omzien en geeft ons toch als dank prachtige bloemen, vandaar ik zou er graag heel veel hebben.

    Beantwoorden
    • Zoek in het artikel even de paragraaf “Orchidee stekken via keiki”, daar staat superveel informatie in. Je kunt gewoon normale orchideesnippers gebruiken! Als je een keiki gebruikt dan hoef je in principe eigenlijk niks anders te doen, want deze hebben al hun eigen wortelsysteem. Succes 🙂 ze zijn inderdaad echt zalig om in huis te hebben.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results