✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Vredeslelie | Spathiphyllum verzorging & info

Zoek je een mooie kamerplant maar wil je de zaken niet te ingewikkeld maken? Dan ben je bij de vredeslelie (geslacht Spathiphyllum, ook wel lepelplant) aan het juiste adres. Deze planten hebben niet al te veel licht nodig en zijn in de verzorging absoluut de moeilijkste niet.

Lees verder voor alles wat je moet weten over de vredeslelie en de verzorging van deze bloeiende kamerplant.

NaamVredeslelie, lepelplant, Spathiphyllum sp.
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
LichtIndirect licht
WaterLichtvochtig houden
PotgrondPotgrond met perliet

Vredeslelie natuurlijk habitat

In de tropische regio’s van Centraal Amerika komt Spathiphyllum voor in regenwouden. Aangezien hier veel hoge bomen staan die de directe zon blokkeren, is de vredeslelie meer een schaduwplant.

In het wild is deze soort gewend aan een vochtige omgeving. In sommige gebieden valt er tot wel 10,000 millimeter regen per jaar!

Vredeslelie | Spathiphyllum verzorging & info

Vredeslelie: Licht & temperatuur

Licht

Een vredeslelie geeft de voorkeur aan een niet al te zonnige omgeving en dat maakt ‘m perfect voor in huis. Geef je vredeslelie een lekker licht plekje, maar beperk de hoeveelheid directe zon om de bladeren te beschermen.

Onthou wel dat je je plant ook weer niet in het donker kunt zetten. Vredelelies worden soms aangeduid als planten die geen licht nodig hebben, maar dat is helaas natuurlijk niet waar. Alle planten hebben licht nodig. In een kamer zonder raam zal je Spathiphyllum niet overleven tenzij je extra belichting inzet.

Temperatuur

Aangezien Spathiphyllum uit Centraal-Amerika komt, is de soort gewend aan warmere temperaturen (21-32 °C gedurende het hele jaar). Gelukkig doen ze het ook bij ons in huis prima. Kamertemperatuur is perfect, zolang je het niet koeler dan 18 °C laat worden.

Vergeet niet dat vredeslelies gevoelig kunnen zijn voor tocht. Hou je plant op afstand van ramen met enkel glas en de airco om problemen te voorkomen.

Vredeslelie: Potgrond & oppotten

Potgrond

Een normale potgrond voor kamerplanten werkt prima voor een vredeslelie. Zorg wel dat de grond lekker luchtig is om een goede drainage te garanderen.

Als je potgrond te compact is, gebruik dan wat perliet of orchideeëngrond (snippers). Deze grotere deeltjes zorgen ervoor dat overtollig water makkelijk kan wegvloeien en dat de potgrond niet rond de wortels van je vredeslelie klontert.

Oppotten

Gebruik altijd een pot met een gat in de onderkant voor je vredeslelie. Deze soort houdt van lichtvochtige grond, maar kan niet tegen natte voeten! Slechte drainage kan wortelrot veroorzaken.

Als je alle instructies voor de verzorging van een Spathiphyllum volgt en je plant er nog steeds niet zo goed uitziet, kan het zijn dat het tijd is om te verpotten. Een vredeslelie kan namelijk aardig groot worden en is misschien eerder dan je denkt toe aan wat meer ruimte.

Vredeslelie | Spathiphyllum verzorging & info
De bloemen van een vredeslelie sterven vaak af na aankoop door de stress van het transport. Het kan soms een tijd duren voordat de plant weer bloeit. Gelukkig zijn ook de bladeren erg decoratief!

Vredeslelie water geven

Als het aankomt op het water geven van een Spathiphyllum , is het handig om in gedachten te houden dat deze planten van nature in erg vochtige regenwouden voorkomen. Dat betekent natuurlijk ook weer niet dat de grond kletsnat moet zijn: teveel water en slechte drainage kunnen ook bij deze waterliefhebbers tot wortelrot zorgen.

We kunnen je niet precies zeggen hoe vaak je vredeslelie water nodig heeft, want dit hangt echt af van de omgeving en het seizoen. Je moet de potgrond in ieder geval lichtvochtig houden. Laat ‘m iets meer uitdrogen in de winter en geef juist iets eerder water in de warmere zomermaanden.

Vredeslelie stekken

Een Spathiphyllum stek je door ‘m te verdelen. Het zijn namelijk rizoomplanten die horizontaal groeien, dus je kunt ze makkelijk opdelen door gewoon de rizoom door te snijden. Op die manier kun je een enkele vredeslelie eenvoudig veranderen in meerdere planten.

Het verdelen van een plant doe je het best als je ‘m toch al ging verpotten. Zorg dat elk deel een paar bladeren en wortels heeft en pot ze apart op.

Vredeslelie | Spathiphyllum verzorging & info

Plantenvoeding voor vredeslelie

Een Spathiphyllum heeft niet al te veel plantenvoeding nodig. In de lente en zomer kun je ongeveer één keer per maand een normale voeding voor kamerplanten gebruiken.

Zorg dat je de voeding verdunt om schade aan de wortels te voorkomen. Geef geen plantenvoeding in de winter, want dan groeien de meeste kamerplanten niet en kunnen ze de voeding dus niet gebruiken.

Problemen met vredeslelie

Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen met vredeslelies waar kamerplantenliefhebbers vaak tegenaan lopen. Gelukkig is het meestal geen al te grote ramp.

  • Vredeslelie met bruine puntjes: Dit kan een teken zijn dat je plant teveel zonlicht krijgt, vooral in de zomer. Het kan ook duiden op problemen door het gebruik van kraanwater, aangezien de soort gevoelig kan zijn voor de mineralen en fluoride.
  • Vredeslelie hangt slap: Deze soort is nogal dramatisch als je wat te lang wacht met water geven. Geef je vredeslelie een slokje en dan ziet-ie er meestal na een uurtje weer normaal uit! Mocht dit niet het geval zijn, dan moet je misschien even de wortels controleren op rot of andere problemen.
  • Vredeslelie met gele of bruine bladeren: Dit heeft vaak te maken met water. Je hebt teveel gegeven of je vredeslelie heeft moeite met je kraanwater. Het kan ook zijn dat je teveel plantenvoeding hebt gebruikt, of juist dat het tijd is om eens een flesje voeding aan te schaffen.
  • Vredeslelie met beestjes: Helaas is ook deze plant gevoelig voor plagen zoals wolluis. Je kunt een plaag vroeg spotten en in de kiem smoren door de bladeren regelmatig schoon te maken en te controleren. Het verwijderen van stof helpt je vredeslelie ook met z’n fotosynthese!

Wist je dat? ‘Vredeslelie’ is een naam voor een heel geslacht van planten, niet een enkele soort. In de winkel vind je meestal Spathiphyllum wallissii, maar dit is niet je enige optie. Er zijn zelfs bonte varianten, zoals de kweekvormen Spathiphyllum ‘Picasso’ en ‘Domino’.

Lepelplant | Spathiphyllum verzorging & info

Is de vredeslelie giftig voor katten en honden?

Aronskelken zoals Spathiphyllum worden beschouwd als licht giftig voor huisdieren en mensen. Een vredeslelie is echter geen échte lelie (geslacht Lilium) en veroorzaakt geen grote problemen zoals nierfalen.

Een vredeslelie bevat hoge concentraties calciumoxalaat, scherpe microscopische kristallen. Deze kunnen irritatie veroorzaken, bijvoorbeeld in de mond van je hond of kat als deze besluit op een blad te kauwen. Het is dus handig om de plant uit de buurt te zetten.

Symptomen van contact met calciumoxalaat zijn oa. kwijlen, overgeven en verminderde interesse in voedsel. Als je denkt dat je huisdier aan je vredeslelie geknaagd heeft en zich niet lekker voelt, kun je overwegen om de dierenarts te bellen.


Als je nog meer vragen hebt over vredeslelies of je eigen ervaringen met deze klassieke kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results