&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Dendrobium nobile | Bamboe orchidee verzorging & info

Als je op zoek bent naar een mooie orchidee maar de standaard vlinderorchidee je een beetje te gewoontjes lijkt, hebben wij de oplossing. Maak kennis met Dendrobium nobile, de bamboe orchidee! Deze kamerplant staat bekend om z’n prachtige, lange bloei en rietachtige stengels.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Dendrobium nobile en het verzorgen van de bamboe orchidee.

NaamBamboe orchidee, Dendrobium nobile
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
LichtIndirect
WaterLichtvochtig houden
PotgrondOrchideeëngrond

Dendrobium nobile natuurlijk habitat

De bamboe orchidee is van nature te vinden in de lagere delen van het Himalayagebergte. Hier groeit de plant als een epifyt (op bomen) of als lithofyt (op rotsen). De soort is perfect aangepast aan de natuurlijke seizoenen in z’n natuurlijke habitat, en dat is iets dat je in gedachten moet houden als je ‘m met succes als kamerplant wilt kweken.

Winters in deze omgeving zijn droog, en de plant ontvangt veel licht omdat hogere bomen in de herfst hun blad laten vallen. De zomers zijn regenachtig, warmer en wat donkerder.

Dendrobium nobile | Bamboe orchidee verzorging & info

Dendrobium nobile licht & temperatuur

Licht

Omdat de bossen waarin de bamboe orchidee van nature voorkomt bladverliezend zijn, varieert de hoeveelheid licht die de plant ontvangt per seizoen. Dendrobium nobile is gek op lekker veel licht, maar felle zon kan wat te heftig zijn, vooral als je orchidee niet geacclimatiseerd is.

Veel orchideeënliefhebbers zetten hun Dendrobiums buiten in de warme zomermaanden. In de herfst, ruim voor de eerste vorst, moet de plant weer naar binnen; dan kun je ‘m voor een raam zetten.

Temperatuur

Ook temperatuur is belangrijk om te overwegen voor het beste resultaat, want het heeft invloed op de bloei van een bamboe orchidee. Kamertemperatuur of hoger is gedurende het grootste deel van het jaar prima, maar de plant heeft het in de herfst en winter graag ietsje frisser.

Voor de beste bloei kun je je Dendrobium nobile tijdens deze seizoenen op een plek zetten waar de dag- en nachttemperaturen variëren (en waar dus niet de thermostaat 24 uur per dag aanstaat). Tijdens de nacht is een temperatuur rond de 15 °C ideaal, zoals bijvoorbeeld in een bijkeuken of serre. Sommige liefhebbers zetten hun plant zelfs ‘s avonds in de koelkast, maar dat lijkt ons een beetje teveel van het goede!

Dendrobium nobile potgrond & oppotten

Zoals veel andere orchideeën is Dendrobium nobile een epifyt/lithofyt. Dit betekent dat de soort van nature op rotsen groeit, of op niet-parasitaire wijze in bomen. Hierdoor zijn de wortels niet aangepast aan normale potgrond.

Voor een blije bamboe orchidee zet je ‘m graag in een lekker luchtig mengsel dat overtollig water gemakkelijk laat wegvloeien. Voeg wel ook een element toe dat wat water vasthoudt, anders droogt de plant te snel uit. Je kunt bijvoorbeeld orchideeëngrond (bestaand uit snippers) mengen met een handje veenmos.

Een normale plastic orchideeënpot werkt prima voor je Dendrobium nobile. De pot hoeft ook niet al te groot te zijn, want verpotten is alleen nodig als je plant écht geen ruimte meer heeft of als de grond begint te vergaan. Als dat het geval is kun je één potmaat omhoog gaan of ervoor kiezen om je orchidee te verdelen (zie de paragraaf over Dendrobium nobile stekken).

Dendrobium nobile water geven

Net zoals licht en temperatuur, hangt de hoeveelheid water die een bamboe orchidee wilt ook af van het seizoen. In het natuurlijke habitat van de soort zijn de zomers nat en de winters aan de droge kant.

Bovenstaande betekent dat je je Dendrobium nobile in de zomer, wanneer de plant actief groeit, liefst lichtvochtig houdt. In de winter, wanneer de groei stopt, kun je de potgrond een stuk verder laten uitdrogen. Wanneer de plant in de lente begint te bloeien kun je weer wat meer geven.

Bloemen van de bamboe orchidee.

Plantenvoeding voor Dendrobium nobile

De bamboe orchidee stelt geen speciale eisen wat betreft plantenvoeding. Je kunt gedurende het groeiseizoen 1-2 keer per maand een vloeibare orchideeënvoeding gebruiken.

Bemest de plant niet gedurende de winter of als deze niet goed groeit. Dan kun je namelijk de wortels beschadigen, aangezien deze de voeding niet goed kunnen opnemen.

Dendrobium nobile stekken

Als je graag je bamboe orchidee wilt verdelen, is dit gelukkig niet al te lastig. Neem een kijkje naar de sectie over het stekken van een sympodiale orchidee in het artikel over orchideeën stekken!

Dendrobium varianten

Er zijn verschillende soorten Dendrobium orchideeën te koop, waaronder een aantal kweekvormen van Dendrobium nobile. De meest populaire varianten die je tegen kunt komen in je favoriete plantenwinkel zijn oa.:

  • Dendrobium delicatum: Een natuurlijke kruising tussen D. kingianum en D. tarberi uit Australië, met witte bloemen.
  • Dendrobium euryanthum: Uit Nieuw-Guinea, met groen-oranje bloemen.
  • Dendrobium linguella: Een rozig-wit bloeiende soort uit Zuidoost Azië.
  • Dendrobium moniliforme: Afkomstig uit het Himalayagebergte, Japan, Korea en China, met witte bloemen.
  • Dendrobium calicopis: Te vinden in Thailand en Maleisië, met roze bloemen.
  • Dendrobium macrostachyum: Witte tot lichtgroene bloemen, wijdverspreid in Azië en Australië.

Is Dendrobium nobile giftig voor katten en honden?

Orchideeën van het geslacht Dendrobium, waaronder deze soort, zijn niet giftig voor katten en honden. En trouwens ook niet voor mensen: in de Chinese traditionele geneeskunde wordt er thee van gezet.


Als je nog meer vragen hebt over Dendrobium nobile verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze populaire bloeiende orchidee wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results