✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Fittonia stekken | Hoe doe je dat? | Mozaïekplantje

Het populaire mozaïekplantje (ook wel bekend als Fittonia) wordt vooral gewaardeerd om z’n spectaculaire kleurpatroon. Maar wist je dat dit kleine kamerplantje ook gemakkelijk te vermeerderen is? Fittonia stekken is de perfecte manier om je eigen verzameling uit te breiden of om nieuwe plantjes te bemachtigen om weg te geven.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Fittonia stekken in water of potgrond, én het verzorgen van je gloednieuwe plantje!

Fittonia verdelen

Als je goed kijkt naar je mozaïekplantje, zul je waarschijnlijk zien dat-ie eigenlijk bestaat uit meerdere aparte scheuten. Dit omdat bij de kweker vaak meerdere stekjes bij elkaar worden gezet voor een voller geheel. Ook produceert Fittonia soms zelf uitlopers.

Het bovenstaande is een voordeel, want het geeft je de mogelijkheid om je Fittonia te stekken zonder daadwerkelijk stekjes af te hoeven knippen. Elk nieuw plantje heeft dan al z’n eigen wortelsysteem, dus je hoeft niet te wachten tot de stek wortels aanmaakt. Sneller, makkelijker en grotere kans op succes!

Fittonia verdelen doe je liefst door het geheel uit de pot te halen en de potgrond tussen je vingers te verkruimelen tot de individuele plantjes vanzelf los komen. Als je namelijk van bovenaf aan de scheuten gaat trekken, dan heb je kans dat je de wortels beschadigt. Scheid de plantjes voorzichtig en pot ze apart op. Neem een kijkje naar de Fittonia verzorgingsgids voor meer informatie over potgrond en oppotten voor deze soort!

Fittonia stekken | Hoe doe je dat? | Mozaïekplantje
Fittonia verdelen levert meerdere nieuwe plantjes met wortels op. Dit is het slachtoffer dat wij gebruikten als voorbeeld voor dit artikel!

Fittonia stekken: Hoe neem je een stekje?

Wil je je mozaïekplantje niet verdelen zoals hierboven beschreven, maar stekken door een stukje af te knippen? Dat kan ook! Deze soort wortelt goed in water of potgrond en je hebt maar een klein stukje van de moederplant nodig om een heel nieuw plantje te kweken.

Zo doe je het:

  • Gebruik een klein schaartje dat je hebt schoongemaakt met bijvoorbeeld alcohol.
  • Zoek een gezonde scheut aan de moederplant.
  • Knip de stengel vlak boven de grond af. Je wilt liefst een stekje van minstens ongeveer 5 cm met een paar gezonde blaadjes.
  • Geen zorgen, de gekortwiekte scheut groeit vanzelf weer aan!
  • Voilà, je hebt een Fittonia stekje bemachtigd.

Wist je dat? Het is niet ongewoon voor een Fittonia om er na verloop van tijd een beetje uitgerekt uit te beginnen te zien. Stekjes afknippen is de ideale manier om je plant weer een wat vollere look te geven. Je kunt deze stekjes zelfs in dezelfde pot terug plaatsen voor een nóg voller geheel.

Fittonia stekken | Hoe doe je dat? | Mozaïekplantje

Fittonia stekken: Water of potgrond?

Water

Of je liever stekt in water of potgrond is vooral een kwestie van je persoonlijke voorkeur. Stekken in water is wat makkelijker en stekjes maken vaak sneller wortels aan. Daarnaast zien leuke vaasjes met plantenstekjes er natuurlijk superleuk uit op je vensterbank! Echter moet je je nieuwe plantje dan later wel nog oppotten.

Fittonia stekken in water is heel eenvoudig. Zoek een glaasje dat past bij de grootte van het stekje, zoals een shotglas. Vul dit glaasje met water en verwijder de onderste blaadjes van je stek zodat deze later niet gaan rotten. Vervolgens hoef je alleen maar de stek in het water te zetten en een plekje er voor te vinden dat lekker warm en licht is, maar geen directe zon ontvangt.

Ververs het water elke paar dagen. In de zomermaanden zie je waarschijnlijk binnen een week of twee al de eerste wortels verschijnen; in de winter, wanneer het kouder en minder licht is, kan het wat langer duren. Geen zorgen, zolang je stekje niet afgestorven is, kunnen de wortels op elk moment beginnen te verschijnen! Je kunt het nieuwe plantje oppotten wanneer de wortels een paar centimeter lang zijn.

Potgrond

Je Fittonia direct in potgrond stekken geeft het voordeel dat je er later niets meer aan hoeft te doen. Het nadeel is dat je de wortels niet kunt zien groeien, dus er is de eerste paar weken geen manier om te controleren dat je stekpoging een succes is geweest. Pas als de eerste nieuwe blaadjes verschijnen weet je écht zeker dat het plantje is aangeslagen, en dat kan vooral in de winter best lang duren.

Fittonia stekken in potgrond doe je zo:

  • Maak een potje klaar voor je nieuwe plantje met een geschikte potgrond voor mozaïekplantjes. Gebruik altijd een pot met een gat in de onderkant, zodat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien.
  • Verwijder de onderste blaadjes van je stekje zodat deze niet begraven worden en kunnen gaan rotten.
  • Bonus stap: dip het stekje in stekpoeder. Dit kan de vorming van wortels flink versnellen.
  • Steek het stekje in de potgrond, op zo’n manier dat deze niet kan omvallen.
  • Spray de potgrond lichtjes vochtig.
  • Bonus stap (maar wel echt een aanrader!): plaats het geheel in een doorzichtige plastic zak of een kweekkasje. Fittonia houdt namelijk enorm van een wat hogere luchtvochtigheid.
  • Zet de pot op een lekker warme vensterbank waar het stekje veel licht krijgt, maar geen directe zon.
  • Houd de potgrond rond de stek lichtvochtig, maar nooit nat. Sprayen werkt goed om de balans te behouden.
  • Als je na een aantal weken nog geen nieuwe blaadjes aan het stekje ziet, kun je deze een voorzichtig rukje geven. Voel je weerstand? Top! Dat betekent namelijk dat zich wortels gevormd hebben. Je kunt het stekje nu als een volwaardig plantje behandelen.
Fittonia stekken | Hoe doe je dat? | Mozaïekplantje

Fittonia verzorgen

Zie je nieuwe bladeren verschijnen aan je stekje? Proficiat, dat is een duidelijk teken dat je met succes een nieuw plantje geproduceerd hebt. Maar hoe verzorg je zo’n Fittonia nou eigenlijk?

We moeten toegeven: het mozaïekplantje kan soms een beetje een dramaqueen zijn. Wee je gebeente als je iets te lang wacht met water geven! Dan gaan de blaadjes enorm slap hangen, om vervolgens weer tot “leven” te komen als je ze een slokje geeft. Zorg echter dat dit niet te vaak gebeurt, want er kunnen wel blaadjes afsterven als het plantje te droog is geweest.

Belangrijk is ook om deze soort genoeg licht te geven. Anders kan de plant gaan uitrekken, waardoor je lange stengels krijgt met blaadjes die verder en verder uit elkaar groeien in een poging om het licht te bereiken. Dat is natuurlijk niet echt mooi om te zien. Zet je Fittonia dus op een vensterbank naast een raam!

Wil je meer weten? We hebben ook een uitgebreidere Fittonia verzorgingsgids met alle details die je nodig hebt om je plantje in leven te houden.


Als je nog meer vragen hebt over Fittonia stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen met dit leuke maar soms dramatische kamerplantje, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results