Wij zijn gek op lekker aparte plantjes hier bij Second Green, en het geslacht Cryptanthus is daar het perfecte voorbeeld van. In het Engels heet deze soort “Earth star” vanwege z’n vorm en het feit dat dit (naast ananas) één van de weinige Bromelia’s is die in de grond groeit in plaats van op bomen en stenen. Dit plantje is verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren en vormen, en is niet al te lastig te verzorgen.
Lees verder voor alles wat je moet weten over Cryptanthus verzorgen!
Naam | Earth star, Cryptanthus |
Moeilijkheidsgraad | Medium |
Licht | Indirect |
Water | Lichtvochtig houden |
Potgrond | Vochtvasthoudend |
Cryptanthus habitat
Het geslacht Cryptanthus maakt deel uit van de familie Bromeliaceae, beter bekend als Bromelia’s. De meeste soorten in deze familie zijn epifyten die op bomen of rotsen groeien. Earth stars groeien echter in de grond, zoals de naam suggereert. Dit is dus een vreemde eend in de bijt als het op Bromelia’s aankomt.
Van nature komt deze soort voor in het Braziliaanse regenwoud. Dit geeft ons een aantal goede indicaties over z’n verzorging als kamerplant.
Cryptanthus licht & temperatuur
Licht
De onderlaag van een regenwoud ontvangt over het algemeen niet al te veel licht, aangezien directe zonnestralen worden geblokkeerd door hogere bomen. Dit betekent echter niet dat je Cryptanthus in het donker kan staan, alleen dat-ie niet gek is op felle zon.
Zet je plant bij een raam of onder een groeilamp als je wilt dat de mooie kleuren echt tot hun recht komen. Zonder licht vervagen deze namelijk bij veel soorten Earth stars, zoals de populaire Cryptanthus bivitattus, naar groen.
Temperatuur
Als junglebewoner houdt Cryptanthus min of meer van dezelfde temperaturen als wij. Je plantje vindt kamertemperatuur prima en ook een beetje warmer is geen probleem.
Probeer temperaturen onder de 15 °C te voorkomen.
Cryptanthus potgrond & oppotten
Potgrond
Wat betreft potgrond voor Cryptanthus is balans het belangrijkst. Zoals veel jungleplanten houdt deze soort van een permanent lichtvochtige potgrond, maar kan teveel nattigheid voor wortelrot zorgen. Je zoekt dus een mix die wat water vasthoudt, maar het teveel ook goed laat wegvloeien.
Een normale potgrond met wat veenmos of kokosvezel is perfect. Voeg wat perliet of orchideeëngrond toe voor goede drainage.
Oppotten
Omdat Cryptanthus zo van vocht houdt, is dit een goede kandidaat voor een plantterrarium. Hierbij kun je denken aan een ‘echt’ terrarium bedoeld voor reptielen, maar bijvoorbeeld ook een mooie oude snoeppot. Zolang het maar een vochtige omgeving bevordert zonder compleet afgesloten te zijn van frisse lucht.
Geen zin om een terrarium in elkaar te zetten? Dat is ook geen probleem, een normale pot werkt prima. Ga voor een wat grotere maat om het wortelsysteem van je Cryptanthus genoeg ruimte te geven. Zorg ook dat de pot een gat in de onderkant heeft, zodat er geen water in blijft staan.
Cryptanthus water & luchtvochtigheid
Water
Het is inmiddels wel duidelijk: Cryptanthus houdt van vocht. Echter is het nog steeds belangrijk om niet té veel water te geven, aangezien dit zelfs bij een waterliefhebber zoals deze voor wortelrot kan zorgen. Dit kan je plantje fataal worden.
We kunnen je niet vertellen wanneer je Cryptanthus water nodig heeft. Dit hangt namelijk af van factoren zoals licht, temperatuur en de potgrond die je gebruikt.
Om uit te vogelen wanneer je plant dorst heeft, houd je de potgrond in de gaten. In de zomer geef je water zodra deze op begint te drogen, in de winter wacht je liefst wat langer.
Luchtvochtigheid
In Nederland kan de lucht binnenshuis in de winter soms enorm droog zijn. Dit is niet alleen slecht voor jouw huid, maar ook voor je kamerplanten! Vooral tropische soorten zoals Cryptanthus houden namelijk van een lekker hoge luchtvochtigheid (minstens 50%).
Om te zorgen dat je Cryptanthus goed groeit kun je ‘m op een wat vochtigere plek in huis zetten, zoals de keuken of badkamer. Je kunt ook ervoor kiezen om een luchtbevochtiger te gebruiken, planten dichtbij elkaar te zetten of een plantterrarium te gebruiken zoals beschreven in de paragraaf over oppotten.
Plantenvoeding voor Cryptanthus
Als je Cryptanthus in de lente en zomer lekker doorgroeit, dan lust-ie waarschijnlijk wel wat plantenvoeding. Een verdunde gewone plantenvoeding voor kamerplanten werkt prima en kan elke 2-4 weken gebruikt worden bij het water geven.
Stop met bemesten in de winter of als je plant niet goed groeit.
Cryptanthus stekken
Als je Cryptanthus begint te bloeien, is dit een teken dat de plant helaas binnen afzienbare tijd de geest gaat geven. Zo werken Bromelia’s: bijna alle soorten, inclusief deze, zijn monocarpisch. Ze produceren één set bloemen en verwelken dan.
Tijd voor paniek dus, als je een bloem ziet verschijnen? Nope, gelukkig niet! Tijdens of vlak na de bloei zie je als het goed is kleine uitlopers verschijnen in de grond. Dit zijn “klonen” van de moederplant die apart opgepot kunnen worden zodra ze ongeveer 1/3 van haar grootte bereikt hebben.
Op deze manier kom je dus nooit zonder Cryptanthus te zetten, zelfs als de moederplant allang overleden is. Je vindt meer informatie in het artikel over Bromelia stekken.
Is Cryptanthus giftig voor katten en honden?
Nee! Dit plantje wordt niet beschouwd als giftig voor huisdieren of kinderen.
Als je nog meer vragen hebt over Cryptanthus Bromelia’s of als je je eigen ervaringen met dit leuke plantje wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!