✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Ananasplant verzorgen | Hoe doe je dat?

Ze zijn de laatste tijd razend populair: kleine sierananasplanten met fruit, verkocht als kamerplanten. Lastig te weerstaan, want ze zijn erg leuk! Als je een ananasplant gekocht hebt, of als je zelf een ananasplant gestekt hebt, vraag je je misschien af hoe je een ananasplant verzorgt.

Lees verder voor alles wat je moet weten over een ananasplant verzorgen, stekken en meer!

Naam Ananasplant, Ananas comosus
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Belichting Volle zon
Water Lichtvochtig houden
Potgrond Met goede waterafvoer

Ananasplant natuurlijk habitat

Ananas comosus, beter bekend als de ananasplant, is een Bromeliasoort die van nature voorkomt in tropische regio’s in Latijns-Amerika. De plant wordt echter al zo lang door mensen gekweekt dat het moeilijk te zeggen is waar-ie van origine vandaan komt!

Volgens Hassan, Othman & Siripanich (2011) is het waarschijnlijk dat de eerste ananasplanten voorkwamen tussen midden- tot zuid-Brazilië en het noorden van Argentinië. De planten worden in het wild bestuifd door vleermuizen en kolibries.

Wist je dat? Tegen de tijd dat Columbus in Zuid-Amerika kwam opdagen, was de lokale bevolking allang begonnen met het kweken van ananassen. Dit fruit wordt waarschijnlijk al duizenden jaren gekweekt, dus het moet ons kunnen lukken om er eentje als kamerplant te verzorgen!

Soorten ananasplanten

Omdat dit fruit al zo lang gedomesticeerd is, zijn er ontzettend veel kweekvormen, met verschillende vormen, smaken, groottes en kleuren fruit. De bladeren van de plant kunnen ook verschillen in uiterlijk.

De meeste ananassen die je in de winkel koopt zijn van de ‘Smooth Cayenne’ kweekvorm, maar dit is niet de enige variant. ‘Red Spanish’, ‘Kona Sugarloaf’, de kleine ‘Queen Victoria’ en nog veel meer verschillende ananassen worden wereldwijd geproduceerd. Als je zelf een ananasplant gekweekt hebt door de kroon van een plant te stekken, is jouw plant waarschijnlijk één van de voorgenoemde kweekvormen.

Ananassen die verkocht worden als kamerplanten zijn meestal siervormen die veel kleiner blijven dan een normale variant. Vaak dragen deze kamerplanten minifruit om ze aantrekkelijker te maken voor kopers. Je hoeft niet te proberen om dit fruit te plukken, want het smaakt blijkbaar behoorlijk vies.

Populaire sierananassen zijn oa. de kweekvormen Ananas comosus ‘Champaca’, ‘Bracteatus’, ‘Erectifolius’ en meer. Er is zelfs een bonte vorm!

Wist je dat? Sommige sierananassen worden gebruikt als snijbloemen. Het kleine fruit op een lange stengel ziet er leuk uit in een boeket.

Costa, Souza, Costa, Pereira & Souza, 2016
Ananasplant verzorgen | Hoe doe je dat?

Over sierananasplanten

Voordat we verdergaan, moeten we je wat vertellen over sierananassen. Deze kamerplanten zijn erg leuk om te zien, maar we hebben slecht nieuws: je ananas is ten dode opgeschreven, en het duurt waarschijnlijk niet al te lang meer.

Zoals vermeld zijn ananasplanten leden van de Bromeliafamilie. Bromelia’s hebben een beperkte levenscyclus en sterven niet al te lange tijd na het bloeien af. Een ananasplant kan 2-3 stukken fruit produceren en daarna is het afgelopen.

Moet je dan dus die leuke planten maar laten staan in de winkel? Nee, dat is ook weer niet nodig! Bromelia’s produceren uitlopers wanneer ze op het punt staan om te sterven, en je kunt ook de kroon van het decoratieve ananasfruit gebruiken om je plant te stekken. Het is wat werk en dat leuke fruit is dus niet voor eeuwig, maar je kunt wel blijven genieten van mooie sierananasplanten.

Ananasplant verzorgen: Licht & temperatuur

Licht

Als je wel eens een ananasveld gezien hebt, is het je vast opgevallen dat deze planten in tropische regio’s in de volle zon gekweekt worden. Ananassen zijn namelijk gek op zon, en dat geldt ook in huis! Zet je ananas bij je cactussen en vetplanten, die ook van volle zon houden.

Je kunt een ananasplant in de zomermaanden buiten neerzetten. Laat ‘m langzaam (in de loop van een paar weken) wennen aan de zon en je zult zien dat-ie veel beter groeit dan binnen.

Temperatuur

Je raadt ‘t al: tropische planten zoals deze houden niet van de kou. Ananasboeren die uit zijn op fruit laten de temperatuur niet onder de 16 °C zakken om de kwaliteit van de ananassen niet in gevaar te brengen. De optimale temperatuur voor fruit is rond de 23-24 °C.

Binnen maakt de kwaliteit van het fruit ons meestal niet uit, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat een ananasplant onder de 16 °C niet goed groeit. Houd ‘m lekker warm! Kamertemperatuur is perfect. Vorst tolereert de plant in elk geval niet, dus haal ‘m op tijd naar binnen als je ‘m in de zomer buiten hebt staan.

Ananasplant verzorgen: Potgrond & verpotten

Potgrond

Ananasboeren hebben hun planten gewoonlijk in zure grond met een pH van rond de 4.5-5.5 staan. Wij besteden eerlijk gezegd nooit echt aandacht aan de pH en onze ananasplanten doen het prima, maar je kunt een zuur potgrondmengsel gebruiken voor optimale groei, vooral als je uit bent op fruit.

Voor een gezonde ananasplant is het belangrijk dat de potgrond overtollig water laat wegvloeien. Deze soort houdt écht niet van natte voeten! Je kunt normale potgrond mengen met 30% perliet en/of orchideeëngrond of een cactusmix gebruiken.

Verpotten

Aangezien goede drainage zo belangrijk is, is het een goed idee om je ananas in een pot te zetten met een gat in de onderkant. Een normale plastic kweekpot is prima.

Je hoeft een sierananas waarschijnlijk nooit te verpotten. De exemplaren waar al fruit aan zit leven simpelweg niet lang genoeg om daaraan toe te komen.

Normale ananasplanten die nog een paar jaar voor zich hebben zijn lastiger, want met lekker veel licht groeien ze ontzettend snel. Je kunt de groei wat remmen door langer te wachten met verpotten, maar als je het potentieel van je plant echt wilt zien (ze kunnen meer dan een meter breed worden) moet je misschien wel vaker dan één keer per jaar verpotten.

Wist je dat? Als je je ananasplant kweekt voor het fruit, is een grote pot belangrijk. Beter gezegd: ga liefst voor een flinke kuip.

Ananasplant verzorgen | Hoe doe je dat?

Ananasplant verzorgen: Water geven

Ananasplanten lijken bijna op cactussen wat betreft licht en potgrond, maar niet wat betreft water. Zoals vermeld worden ze niet blij van overtollig water, maar ze zijn wel gek op een regelmatige slok.

We kunnen je natuurlijk niet vertellen hoe vaak je je plant water moet geven, want dit hangt af van factoren zoals licht, potgrond en luchtvochtigheid. Hou de potgrond in de gaten: een ananasplant heeft z’n grond in de zomer graag lichtvochtig en in de winter ongeveer halfdroog.

Wat betreft luchtvochtigheid wordt een minimum van 50% op prijs gesteld. Als je huis echt veel droger is dan dat, kun je een luchtbevochtiger overwegen.

Ananasplant verzorgen: Bemesting

Als je ananasplant lekker doorgroeit, wordt een beetje plantenvoeding op prijs gesteld. Deze soort groeit namelijk zo snel dat-ie de voedingsstoffen in de potgrond snel opgebruikt. Je kunt om de week een verdunde normale vloeibare plantenvoeding gebruiken tijdens het water geven.

Stop met bemesten in de winter wanneer je plant niet groeit. De plantenvoeding is dan niet nodig en kan juist de wortels beschadigen.

Ananasplant verzorgen | Hoe doe je dat?

Ananasplant verzorgen: Stekken

Zoals we besproken hebben, sterven ananasplanten na het bloeien uiteindelijk af. Daarom is stekken een belangrijk onderdeel van de levenscyclus van een ananas en cruciaal als je langer dan een paar maanden van je plant wilt genieten. Geen zorgen: het is supermakkelijk en je eindigt waarschijnlijk zelfs met zoveel planten dat je ze weg kunt geven.

Stekken is ook een ideale manier om je eerste ananasplant gratis te bemachtigen. Je kunt namelijk een plant kweken met behulp van de kroon van een ananas uit de supermarkt.

Ananasplant stekken met fruit

Als je toch al een ananas ging eten, probeer dan eens een fruit uit te zoeken met een gezonde kroon (de meeste hebben helaas een bruine dode kroon, maar je kunt geluk hebben) om ‘m te stekken. Dit werkt met alle soorten: we hebben het zelf al geprobeerd met normale (waarschijnlijk ‘Smooth Cayenne’) en mini (waarschijnlijk ‘Queen Victoria’) ananassen en ze gaan als een trein.

Nieuwsgierig hoe dit werkt? Neem een kijkje naar de volledige post over ananas stekken.

Wist je dat? Je kunt ook ananaszaden gebruiken om een nieuwe plant te kweken, maar dit is een stuk meer werk. Ook resulteert het zelden in lekker fruit, want de kans is klein dat de nieuwe plant hetzelfde is als de kweekvorm van de ouder.

Ananasplant stekken met uitlopers

Oké, laten we we even aannemen dat je een ananasplant gestekt hebt met behulp van een fruitkroon. Je plant is inmiddels al een paar jaar oud en heeft zelf fruit geproduceerd. Of: je hebt een sierananas gekocht die al fruit had. En nu staat je plant op het punt om te sterven!

Handig genoeg lost je ananasplant dit probleem zelf bijna in z’n geheel op. Aan het einde van hun levenscyclus maken veel Bromelia’s, waaronder deze, namelijk uitlopers aan. Dit zijn kleine kopieën van de moederplant die je apart kunt oppotten en die vaak zelfs al hun eigen wortels hebben.

Om een ananasplant te stekken hoef je alleen maar de instructies voor Bromelia stekken te volgen. In het kort: scheid de connectie met de moederplant met een scherp mes. Laat de uitloper een dagje liggen om te drogen en pot ‘m dan op met normale ananaspotgrond. Geef de uitloper een slok water en voilà! Als het goed is, groeit-ie gewoon verder in z’n nieuwe pot.

Wist je dat? Soms komen de uitlopers van een ananasplant niet uit de grond bij de basis van de plant, maar groeien ze op de stam. Een beetje apart, maar hetzelfde concept!

Ananasplant verzorgen | Hoe doe je dat?
Dit roze bloemencluster is het begin van een ananas.

Kan een ananasplant binnen fruit geven?

Yep, ananasplanten kunnen binnen fruit geven. Als het een sierananas betreft is dit fruit echter niet eetbaar. Ook moet je serieus licht, water en ruimte geven als je ananassen wilt kweken, wat binnen niet superhandig is.

Hoewel een zelfgekweekte ananas meestal wat kleiner is dan een exemplaar uit de supermarkt, zal-ie wel véél lekkerder zijn. Commerciële ananassen worden te vroeg geplukt en kunnen niet goed rijp worden, terwijl jij jouw ananas tot precies het juiste moment aan de plant kunt laten zitten.

Dus hoe kweek je je eigen ananassen?

  • Geduld is een schone zaak! Een ananasplant bloeit na ongeveer twee jaar.
  • Licht is ook een schone zaak. Het is een goed idee om je ananasplant in de zomer buiten in de zon te laten groeien en misschien in de winter wat extra kunstlicht te geven.
  • Als je na een jaar of twee een roze-rood bloemencluster ziet verschijnen, bestuif dit dan niet. Zo voorkom je de productie van vervelende zaden.
  • Na drie jaar nog steeds geen bloemen? Volgens sommige bronnen kun je de plant in een grote zak zetten samen met een appel. Appels produceren ethyleen, wat de fruitproductie bevordert. Schijnbaar helpt het ook om de plant op z’n kant te leggen.
  • Het kan maanden duren voordat een bloem uitgegroeid is tot een ananas, dus nogmaals: geduld!

Is een ananasplant giftig voor katten en honden?

Ananasplanten bevatten bromelaine, een stof die irriterend kan zijn. Ze zijn echter niet giftig te noemen, en als je huisdier een hapje uit een blad neemt, hoef je je geen zorgen te maken.

We zouden een ananasplant trouwens wel weghouden van de jongsten onder ons: de bladeren van sommige varianten kunnen een scherpe punt hebben.


Als je nog meer vragen hebt over een ananasplant verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze perfecte kamerplanten wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Costa, D. S., Souza, E. H. D., Costa, M. A. P. D. C., Pereira, M. E. C., & Souza, F. V. D. (2016). Clonal evaluation of new ornamental pineapple hybrids to use as cut flowers. Acta Scientiarum. Agronomy38, 475-483.

Hassan, A., Othman, Z., & Siriphanich, J. (2011). Pineapple (Ananas comosus L. Merr.). In Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits (pp. 194-218e). Woodhead Publishing.

Yahia, E. M. (Ed.). (2011). Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits: fundamental issues. Elsevier.

close

Wij ♥ jullie

Laat je email adres achter om kans te maken op een droogboeket naar keuze t.w.v. €17,95.

Ook ontvang je 10% korting op je volgende bestelling en blijf je op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

1 gedachte over “Ananasplant verzorgen | Hoe doe je dat?”

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results