✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Crassula perforata vetplant verzorgen | Hoe doe je dat?

Op zoek naar een leuke vetplant voor je kamerplantencollectie? Het geslacht Crassula, één van de grootste onder de vetplanten, heeft veel te bieden. Vandaag stellen we je voor aan één van onze favorieten: Crassula perforata. Dit Zuid-Afrikaanse plantje is gemakkelijk te verzorgen en kan zelfs bloeien in huis.

Hieronder vind je alles wat je moet weten over Crassula perforata en hoe je deze leuke kamerplant verzorgt!

NaamCrassula perforata
MoeilijkheidsgraadMakkelijk
LichtVolle zon
WaterWanneer de grond droog is
PotgrondCactusgrond

Waar komt Crassula perforata vandaan?

Zoals veel van onze favoriete vetplanten komt Crassula perforata van origine uit Zuid-Afrika. Hier is hij te vinden in habitats waar veel andere planten niet kunnen overleven, zoals steenachtige heuvels met laag struikgewas.

De reden dat Crassula perforata het zo goed doet in deze onherbergzame gebieden is dat deze soort perfect aangepast is aan de droogte, felle zon, en arme grond. De vlezige bladeren kunnen water opslaan, terwijl het struikachtige en lage groeipatroon met lekker veel uitlopers ervoor zorgt dat de plant zich snel kan verspreiden zonder overweldigd te worden door andere begroeiing.

Licht & temperatuur voor Crassula perforata

Licht

Gezien het natuurlijke habitat waarin deze vetplant voorkomt, is Crassula perforata wel gewend aan een beetje zon. Hogere bomen zijn hier namelijk een zeldzaamheid, en schaduw dus ook.

Als je een Crassula in huis wilt, is het belangrijk om je plantje zoveel mogelijk zon te geven. Als je ‘m op een te donkere plek hebt staan zal-ie niet meteen dood neervallen, maar zul je zien dat de stengels en blaadjes uit beginnen te rekken en de plant steeds minder mooi wordt.

Zoek dus een lekker lichte locatie voor je plant, bijvoorbeeld op de vensterbank van het zonnigste raam in je huis. Dit is vooral belangrijk in de groeimaanden (lente tot vroege herfst), wanneer onze kamerplanten zoveel mogelijk licht willen om nieuwe bladeren te kunnen maken.

Je kunt je Crassula perforata eventueel in de zomer buiten zetten. Acclimatiseer ‘m dan wel in de loop van een paar weken om ‘m aan de fellere zon te laten wennen. Vaak ontwikkelt deze soort in de buitenzon mooie roze bladrandjes.

Temperatuur

De Zuid-Afrikaanse heuvels zijn erg zonnig maar niet altijd even warm, dus Crassula perforata vindt een beetje kou geen al te groot probleem. Als de potgrond volledig droog is kan de soort zelfs tegen lichte vorst, al raden we voor de zekerheid aan om buitenplanten weer naar binnen te halen als de nachttemperatuur rond de 10 °C ligt. Vetplanten stoppen namelijk met groeien als het te fris wordt.

Wat hogere temperaturen betreft hoef je je om deze plant geen zorgen te maken. Kamertemperatuur en tot wel 40 °C is prima. Als jij je comfortabel voelt in huis, dan geldt dat ook voor je Crassula.

Foto van hangende vetplant in terracotta pot met tekst: Crassula perforata verzorgen | Hoe doe je dat?

Crassula perforata potgrond & oppotten

Potgrond

Zoals vermeld is Crassula perforata een vetplant, en dat betekent dat deze soort niet tegen overtollig vocht kan. Vetplanten zijn gewend aan een droog habitat waar het plotseling hard kan regenen. Ze zijn in staat om supersnel grote hoeveelheden water op te zuigen, maar de wortels kunnen gaan rotten als de grond hierna niet snel genoeg opdroogt.

Het is dus belangrijk om een grondmengsel te gebruiken dat overtollig water snel laat wegvloeien. In onze ervaring houden commerciële cactus- en vetplantenmengsels vaak teveel water vast en zijn dus niet de beste keus. Als je al een kant-en-klare grond wilt gebruiken, kun je beter voor bonsaigrond kiezen.

Onze tip is echter: meng gewoon zelf 50% potgrond voor kamerplanten van hoge kwaliteit met 50% perliet. Zo creëer je een luchtig mengsel dat perfect is voor allerlei vetplanten en cactussen, waaronder dus Crassula perforata.

Oppotten

Zoals hierboven uitgelegd is goede drainage superbelangrijk voor vetplanten. Het is daarom een goed idee om voor een pot met een gat in de onderkant te kiezen, of zelf een gat in je favoriete plantenpot te boren. Anders ligt wortelrot op de loer.

Aangezien Crassula perforata redelijk hoge, rechte stengels heeft, combineren wij deze soort graag in gemengde potten met rosetachtige of kruipende vetplantensoorten. Voor een extra mooi effect kun je ook nog een hangende soort toevoegen, zoals het erwtenplantje (Curio rowleyanus).

Crassula perforata water geven

Hoewel vetplanten zoals Crassula perforata goed tegen droogte kunnen, is het belangrijk om te onthouden dat ze voor goede groei toch echt wel regelmatig water nodig hebben. Liever te weinig dan te veel, maar toch!

We kunnen je niet precies vertellen hoe vaak je water moet geven, want dit hangt af van factoren zoals licht en temperatuur, maar hier zijn een paar handige richtlijnen:

  • Je kan een vetplant water geven als de potgrond volledig is uitgedroogd. Steek een vinger in de grond om het vochtniveau te voelen als je het niet zeker weet.
  • Als je Crassula in de zomer buiten staat, moet je ‘m waarschijnlijk minstens 2x per week water geven. Binnen ongeveer om de week.
  • In de winter groeien onze kamerplanten niet zo hard, dus hoef je misschien maar 1x per maand water te geven.

Als de (onderste) bladeren van je plantje er rimpelig en uitgedroogd uitzien, dan heb je vermoedelijk te lang gewacht met water geven.

Zijn de bladeren gelig en vallen ze gemakkelijk van de stengels af? Dan is teveel water waarschijnlijk het probleem. Haal je Crassula perforata in dit geval uit z’n pot en controleer de wortels, want delen van de plant die zijn gaan rotten moeten direct weggesneden worden om ‘m te kunnen redden.

Plantenvoeding voor Crassula perforata

Vetplanten zoals deze komen van nature voor in arme grond en hebben dus niet al teveel voedingstoffen nodig voor goede groei. Echter is een duwtje in de rug altijd mooi meegenomen, dus je kunt aan het begin van het groeiseizoen wat gebalanceerde vloeibare kamerplantenvoeding geven. Volg de instructies op de fles.

Gebruik géén plantenvoeding in de winter, en ook niet als je Crassula perforata het niet goed doet. De wortels kunnen de voedingsstoffen dan namelijk niet goed opnemen en er juist door beschadigd raken.

Crassula perforata stekken

Eén van de mooiste dingen aan dit leuke plantje is dat een Crassula perforata supermakkelijk te stekken is. Als je je verzameling wilt uitbreiden of stekjes wilt weggeven, dan kun je gemakkelijk een stengelstek nemen door de bovenkant van één van de stengels af te knippen.

Laat het stekje een dag of twee drogen en bereid dan een potje voor met normale vetplantengrond. Steek de stek erin, zet het geheel op een zonnige plek, en geef regelmatig water. Als het goed is groeit je nieuwe plantje binnen een paar weken vrolijk verder.

Oh, en trouwens, geen zorgen over de onthoofde moederplant. Die groeit ook vanzelf terug, meestal door meerdere nieuwe toppen te vormen.

Crassula vetplanten in kweekpotjes

Crassula perforata kopen

Met dank aan z’n gemakkelijke verzorging is Crassula perforata één van de populairste vetplanten. Je kunt deze soort bij de meeste tuincentra en plantenwinkels wel vinden, of vraag een vriend of familielid om een stekje.

Hier bij Second Green zijn we gek op dit leuke plantje. We gebruiken ‘m dan ook regelmatig in onze limited edition gemengde potjes én je kunt een stekje bij ons aanschaffen voor maar €3,95.

Is Crassula perforata giftig voor huisdieren?

Nee, Crassula perforata wordt beschouwd als niet-giftig voor huisdieren zoals katten en honden. Hetzelfde geldt voor mensen.


Als je nog meer vragen hebt over Crassula perforata of als je je eigen ervaringen met de verzorging van deze leuke vetplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results