&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Strelitzia reginae | Paradijsvogelbloem verzorging & meer

Op zoek naar een kamerplant die echt de show steelt? Dan is de paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae) misschien een goede keus. Zoals de naam al suggereert, bloeit deze plant prachtig en kleurrijk.

Lees verder voor alles wat je moet weten over de paradijsvogelbloem en hoe je deze kamerplant het best verzorgt!

NaamStrelitzia reginae, paradijsvogelbloem, vogelkopbloem
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
LichtVolle zon
WaterWanneer potgrond half droog is
PotgrondLichtzuur, goede drainage

Strelitzia reginae: Uiterlijk & habitat

Uiterlijk

Strelitzia reginae is een flinke kamerplant die een hoogte tot wel 2 meter kan bereiken. De zwaardvormige bladeren met lange stengels doen een beetje denken aan die van een bananenboom, maar groeien uit een centrale rizoom. Door dit groeipatroon heeft de plant een mooie waaiervorm.

Deze Strelitzia ziet er dus op zichzelf al spectaculair uit, maar waar-ie echt om bekend staat zijn natuurlijk de prachtige bloemen. De soort wordt ook wel de paradijsvogelbloem genoemd, omdat de kleurrijke kroonbladeren en stijl doen denken aan de kop en snavel van een tropische vogel. De bloemen zijn populair voor boeketten en blijven enorm lang mooi.

Natuurlijk habitat

De paradijsvogelbloem komt van nature voor in Zuid-Afrika, specifiek in de Kaapprovincies en KwaZulu-Natal. Hier groeit de plant langs zonnige rivieroevers en bosranden.

In het wild worden de bloemen van Strelitzia reginae ook echt door vogels bestoven. Geen paradijsvogels, maar honingzuigers. Met hun lange snaveltjes zuigen ze de nectar uit de bloem. Tegelijkertijd blijft er pollen aan de voetjes plakken.

Strelitzia reginae bloem met honingzuiger vogeltje.
Honingzuiger op Strelitzia reginae bloem.

Strelitzia reginae: Licht & temperatuur

Licht

Als je er eentje wilt kweken als kamerplant, is het belangrijk om in gedachten te houden dat een Strelitzia van lekker veel licht houdt: liefst minstens 6 uur per dag. Dit is binnenshuis soms lastig. Zet jouw plant in ieder geval naast een lekker zonnig raam, anders hoef je niet op bloemen of nieuwe bladeren te rekenen.

Je kunt je paradijsvogelbloem ook buiten zetten in de zomer. Zoek dan wel een beschut plekje, vooral in het begin, want kamerplanten kunnen verbranden als ze niet gewend zijn aan felle zon.

Temperatuur

Dit is een tropische plant. Strelitzia reginae groeit het best tussen 18-30 °C, dus kamertemperatuur is prima. Als je de jouwe in de zomer buiten hebt staan, zorg dan dat je ‘m aan het begin van de herfst weer naar binnen haalt.

Een paradijsvogelbloem houdt van hoge luchtvochtigheid. Normale vochtniveau’s zijn ook oké, maar je plant kan het moeilijk krijgen als de lucht in je huis echt droog is (vooral in de winter). In dit geval is het misschien een goed idee om een luchtbevochtiger te gebruiken.

Strelitzia reginae bloem met tekst: "Paradijsvogelbloem verzorgen - hoe doe je dat?"

Strelitzia reginae: Potgrond & oppotten

Potgrond

Zoals de meeste kamerplanten houdt deze Strelitzia van een potgrondmengsel met goede drainage. Je kunt hiervoor normale potgrond voor kamerplanten mengen met wat perliet of orchideesnippers. Pure potgrond is te compact voor deze plant.

Oppotten

Een Strelitzia kan enorm groot worden in een heel kleine pot, dus je hoeft de jouwe meestal maar om de 2 jaar te verpotten. Wanneer het tijd is voor een wat grotere pot, ververs je liefst ook de potgrond.

Onthou dat de pot een gat in de onderkant moet hebben. Als dit niet zo is, dan blijft er water onderin staan, wat tot wortelrot kan leiden.

Strelitzia reginae en Strelitzia nicolai kamerplanten
Strelitzia reginae (voor) en S. nicolai (achter)

Strelitzia reginae water geven

Zoals de meeste tropische kamerplanten houdt een paradijsvogelbloem van lekker veel water, maar niet van natte voeten. Houd de potgrond lichtvochtig, maar nooit nat. Laat de grond half uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Dit is vooral in de winter belangrijk, want dan groeien onze kamerplanten minder hard en hebben ze niet zoveel water nodig.

Als je hard water hebt, is het handig om elk halfjaar je plant in de badkuip te zetten en de grond goed door te spoelen met gedestilleerd water. Strelitzia’s kunnen namelijk gevoelig zijn voor de mineralen en zouten in kraanwater. Geef je plant ook meteen even een goede douche om stof van de bladeren te wassen!

Plantenvoeding voor Strelitzia reginae

Strelitzia’s zijn grote planten en snelle groeiers, dus het is niet verrassend dat ze wel van een regelmatige portie plantenvoeding houden.

In de lente en zomer (het groeiseizoen) kun je elke maand een normale vloeibare voeding voor kamerplanten gebruiken. Geef geen plantenvoeding als je paradijsvogelbloem kwakkelt: dit maakt het probleem meestal alleen maar erger.

Strelitzia reginae

€12.95

Strelitzia reginae stekken

We willen allemaal méér planten! Gelukkig is het makkelijk om een Strelitzia reginae te stekken, vooral als de jouwe een beetje te groot en onhandelbaar begint te worden. De stekjes zijn leuk om weg te geven.

De paradijsvogelbloem groeit in clusters, dus je kunt een stek maken door een stuk van de rizoom van de moederplant af te breken of snijden. Dit doe je liefst in de lente of zomer, vooral als je je plant toch al ging verpotten:

  • Haal de plant uit z’n pot en veeg de grond van de rizoom (basis) af.
  • Soms komen stukken plant vanzelf los. Zo niet, gebruik je een schoon mes of snoeischaar om verticaal door de rizoom te snijden of knippen. Zorg dat elke stek een paar stengels heeft.
  • Meestal komen er bij elke stek vanzelf wat wortels mee. Is dit niet het geval, dan kun je er wat stekpoeder op doen.
  • Zet de stek in een pot met lichtvochtige grond en plaats het geheel op een lekker warme en lichte plek.

Klaar! Nu is het alleen nog een kwestie van geduld hebben. Zodra er nieuwe bladeren aan de stek komen, weet je dat je goed zit.

Strelitzia reginae: Bloei & bloemen

Van alle soorten Strelitzia’s heb je de beste kans op bloemen met Strelitzia reginae. Toch is het vaak lastig om je plant zover te krijgen dat-ie z’n typische paradijsvogelbloemen laat zien.

Meestal bloeien deze planten binnen niet. Dit komt waarschijnlijk doordat ze in onze huizen gewoon niet genoeg zon krijgen. Nog een reden om de jouwe in de zomer lekker naar buiten te gooien!

Hou wel ook in gedachten dat Strelitzia’s niet bloeien totdat ze een aantal (3 tot 5) jaar oud zijn. Ook een recent gestekte plant steekt z’n energie liever in nieuwe bladeren dan in bloemen.

Strelitzia reginae zaaddoos close-up
Als de bloemen bevrucht zijn, komen er na de bloei zaaddozen tevoorschijn. Hiermee kun je zelf baby Strelitzia’s kweken!

Problemen met Strelitzia’s

Hoewel Strelitzia reginae geen al te lastige kamerplant is, kun je altijd tegen problemen aanlopen. Zorg vooral dat je niet teveel water geeft: dit kan leiden tot wortelrot en gele bladeren.

Andere veel voorkomende problemen met deze soort zijn oa.:

  • Gespleten bladeren: meestal niet jouw schuld. Het kan lastig zijn om de bladeren van een Strelitzia heel te houden, vooral als hij in de wind staat of je ‘m moet verplaatsen.
  • Slappe bladeren: ook meestal niet jouw schuld. Soms zijn de bladeren gewoon zo zwaar dat de stengels knakken, dus kan het handig zijn om ze samen te binden. Check wel ook of je niet teveel water geeft.
  • Bladen krullen om: dit kan een teken zijn dat je Strelitzia dorst heeft. In de zomer, vooral als hij buiten in de zon staat, kan je plant soms bijna elke dag water nodig hebben. Teveel hitte of kou kan ook bladkrul veroorzaken.

Strelitzia reginae kopen

Wat betreft populariteit in de handel gaat het min of meer gelijk op tussen Strelitzia reginae en z’n broertje, Strelitzia nicolai. Een nicolai wordt véél hoger dan een reginae en heeft gigantische bladeren, maar bloeit echt bijna nooit in huis.

Als je bloemen wilt, moet je dus voor een reginae gaan. Deze soort is in de meeste tuincentra en plantenwinkels wel te vinden. Je kunt soms zelfs kiezen uit verschillende bloemkleuren!

Je kunt je paradijsvogelbloem ook online bestellen. Bij Second Green koop je een biologisch gekweekte Strelitzia reginae zaailing met oranje bloei voor €12.95.

Zijn Strelitzia’s giftig voor katten en honden?

Helaas zijn planten in het geslacht Strelitzia giftig voor katten, honden, en paarden. Ze bevatten blauwzuurglycosiden om zich te beschermen tegen herbivoren die graag een hapje uit de bladeren willen nemen. Dit veroorzaakt soms braken en misselijkheid.

Je viervoeter valt overigens niet dood neer als-ie een hapje uit je paradijsvogelbloem neemt. Hetzelfde geldt voor mensen: buikpijn en misselijkheid kunnen voorkomen, maar je hoeft je geen zorgen te maken.


Als je nog meer vragen hebt over Strelitzia reginae verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze prachtige kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Helaas geen berichten gevonden.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results