✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Ananas plant stekken | In 4 stappen

Etensrestjes gebruiken om een kamerplant te kweken? Yep, het kan! Een ananas plant stekken is supermakkelijk met behulp van de kroon van een ananas van de supermarkt.

Lees verder voor alles wat je moet weten over ananas plant stekken en het kweken van je eigen ananasplant!

Ananas plant stekken stap 1: Kies je ananas

Het is belangrijk om een ananas met een mooie kroon uit te zoeken om te stekken. Een exemplaar met gezonde groene blaadjes en misschien zelfs al wat nieuwe bladvorming is ideaal.

Als er een paar dode blaadjes onderaan de kroon zitten is dat geen probleem, zolang de rest van de kroon maar gezond is.

Het nadeel is dat de beste kronen vaak bevestigd zijn aan een ananas die nog niet helemaal ideaal is om te eten. Als ananas een tijdlang bij de groenteboer ligt te rijpen, begint de kroon vaak een beetje te verpieteren. We willen onze ananas natuurlijk wel kunnen opeten, dus probeer een compromis te maken. Als het fruit uiteindelijk niet zo zoet is, kun je het altijd nog verwerken in een smoothie.

Kijk ook even of de kroon van je ananas geen beestjes heeft. Soms kan er wolluis of schildluis op zitten en dat is natuurlijk geen ideale start voor je nieuwe ananasplant.

Tip: Soms kun je mini ananassen vinden in de supermarkt. We hebben gemerkt dat deze vaak een gezondere kroon hebben dan de normale variant. En geen zorgen, de uiteindelijke plant groeit vanzelf tot een normale grootte!

Ananas plant stekken | Hoe doe je dat?

Ananas plant stekken stap 2: Voorbereiding

Nu je je ananas gevonden hebt, is het tijd om het eetbare deel te scheiden van het stekbare deel.

De makkelijkste manier om de kroon los te halen van het fruit is om ‘m er voorzichtig af te draaien. Met een mes loop je het risico de kroon te beschadigen. Sommige ananassen hebben harde, stekelige bladeren, dus het kan handig zijn om handschoenen bij de hand te hebben.

Draai voorzichtig aan de kroon totdat deze loskomt en probeer niet teveel blaadjes te pletten. Daarna is het tijd om alle fruitrestjes te verwijderen, alsmede een paar van de blaadjes aan de onderkant. Dit legt de stam bloot zodat de wortels goed kunnen groeien en er minder kans is dat de kroon gaat rotten.

Laat de kroon een dag of twee liggen om te drogen. Dit helpt ook om later rot te voorkomen.

Wist je dat? Aan de onderkant van de kroon kun je kleine puntjes zien. Dat is waar we naar op zoek zijn: uit deze puntjes groeien de wortels.

Ananas plant op water | Hoe stek je een ananas?

Ananas plant stekken stap 3: Stekken maar!

Een ananas plant stekken kan in water of in potgrond. Kies de methode die jou het makkelijkst lijkt!

Wij zijn gek op stekjes in mooie vazen, dus op het Second Green hoofdkwartier stekken we het liefst in water.

Stekken in water

Nadat je de kroon voorbereid hebt, hoef je ‘m eigenlijk alleen in een glas water te zetten. Zet het glas op een lekker warme en lichte plek en laat de kroon met rust (behalve om één keer per week het water te verversen).

Met een beetje geluk zul je, afhankelijk van het seizoen, binnen 2-5 weken de eerste tekenen van leven zien. Het fijne aan stekken in water is dat je de wortels kan zien groeien.

Als de wortels goed groeien en de kroon geen tekenen van rot of schimmel vertoont, proficiat! Zo niet, geen zorgen. Aangezien ananassen nogal een lange weg afleggen naar onze supermarkt, zijn sommige kronen helaas gewoon te ver heen om te stekken. Koop een nieuwe ananas en probeer het opnieuw.

Wanneer de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je je ananasplant oppotten. Het maakt echter ook niet uit als je ‘m wat langer op water wilt laten staan.

Stekken in potgrond

Je kunt je ananaskroon eerst in water stekken, maar het is ook prima om ‘m direct op te potten. In ieder geval is het belangrijk om een pot te gebruiken met gaatjes in de bodem zodat overtollig water weg kan vloeien.

Ga voor een luchtige potgrond: je kunt wat perliet of schors (orchideegrond) toevoegen, of gebruik een potgrond voor cactussen en vetplanten.

Zet de pot in eerste instantie op een plek waar je nieuwe ananasplant lekker veel licht krijgt, maar geen volle zon. Dat is in het begin een beetje te heftig. Als de plant goed aangeslagen is, kun je ‘m verplaatsen naar een zonniger plekje. Ananasplanten zijn namelijk gek op licht en willen alle zon die ze kunnen krijgen om goed te groeien.

Tip: Als je je ananaskroon direct oppot, kun je natuurlijk niet zien of de wortels goed groeien. Om dit te controleren kun je een voorzichtig rukje aan de plant geven: tegenstand betekent dat de wortels zich ontwikkeld hebben. Zodra je nieuw bladeren ziet, kun je jezelf echt feliciteren. Je hebt gratis je eigen ananasplantje gekweekt!

Ananas plant stekken | In water of potgrond
Deze ananasplant op het Second Green hoofdkwartier is ongeveer een jaar geleden gestekt.

Ananas plant stekken stap 4: Ananas plant verzorgen

Nu je een gloednieuwe ananasplant hebt, is het natuurlijk belangrijk om deze goed te verzorgen. Hoe doe je dat? Gelukkig zijn ananassen geen lastige planten.

De ananas is een tropische plant die gek is op lekker veel licht en water. Zet je plantje op de zonnigste vensterbank van het huis en zorg dat de potgrond altijd lichtvochtig is (maar nooit doorweekt!).

Luchtvochtigheid is belangrijk voor een ananas. Als je huis aan de droge kant is, is het misschien handig om de plant op een vochtigere plek te zetten, zoals de badkamer. Je kunt de luchtvochtigheid ook omhoog brengen door meerdere planten bij elkaar te zetten of een luchtbevochtiger gebruiken.

In de zomermaanden kun je de ananasplant buiten zetten, al is het belangrijk om ‘m in de herfst naar binnen te halen. Ze kunnen namelijk niet tegen vorst. Tijdens het groeiseizoen kun je wekelijks een beetje bemesten.

Als alles in orde is, zul je versteld staan van hoe snel deze planten groeien. Een kleine ananaskroon kan binnen een jaar al een flink struikje zijn en een grotere pot nodig hebben!

Wist je dat? Yep, je ananasplant kan bloeien en fruit geven. Na een jaar of twee zal een gezonde ananas een bloem aanmaken, waarna na ongeveer 6 maanden het fruit ontwikkeld is. Zorg dat je dit fruit ook weer stekt, want de moederplant zal helaas langzaam afsterven. Dit is normaal voor Bromelia’s zoals de ananas.


Als je nog meer vragen hebt over ananas plant stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter. Succes! ?

PS: Gek op stekken? We hebben nog veel meer stekgidsen.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

5 gedachten over “Ananas plant stekken | In 4 stappen”

  1. Beste!

    Oefening baart kunst toch? Ik ben reeds aan mijn 5e ananas stekje begonnen. Hopelijk dat het deze keer lukt. Ik ga het nogmaals proberen door de kroon eerst in het water te stekken.

    Kunnen jullie aangeven hoe je de kroon precies schoonmaakt. Ik heb de kroon van de ananas afgedraaid, de onderste blaadjes eraf gehaald. Moet ik het stukje waar de vliesjes van het fruit aan zitten eraf snijden of enkel goed spoelen onder water? Wellicht een duidelijke foto zou helpen? Misschien dat ik op deze stap toch steeds weer de fout in ga….

    Alvast bedankt!

    Liefs Saskia

    Beantwoorden
    • Hey Saskia! Wat een pech, ik hoop dat het dit keer wel lukt. Hier is een foto van blogger Ohio Tropics die misschien behulpzaam is. Mocht dit niet voldoende zijn, dan laat het even weten. Dan ga ik naar de supermarkt en maak ik er zelf even een instructievideo van!

      Succes!

      Beantwoorden
      • Dankjewel voor je vlugge reactie. Het lijkt erop dat je de volledige onderkant eraf gesneden hebben. Dat zal ik ook doen en vervolgen het stekje een paar dagen laten drogen. Ik ben benieuwd! Dankje!

        Beantwoorden
    • Hallo! Dat ligt eraan waar de kroon is afgesneden. Als er alleen bladeren over zijn, dan gaat het helaas niet lukken. Als er in het midden nog een stuk “hart” zit, dan kunnen er mogelijk nog wortels uit groeien. Hoop dat het lukt, succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results