&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Avocado kweken | In 5 stappen

Wist je dat die grote ronde pit in je avocado niet alleen maar irritant is? De volgende keer dat je guacamole maakt, gooi ‘m dan eens niet in de prullenbak. Je kunt zelf een avocado kweken met de pit van een avocado uit de supermarkt!

Lees verder voor alles wat je moet weten over avocado kweken uit pit en hoe je dat doet.

Avocado kweken uit pit stap 1: Voorbereiding

Om je eigen avocadoboompje te kweken, begin je met het opsmikkelen van je avocado. Bewaar de pit en probeer ‘m niet teveel te beschadigen bij het verwijderen.

Was de pit zodat er geen restjes avocado meer op zitten; dit helpt om later schimmelvorming te voorkomen. Je kunt de pit ook pellen door het bruine schilletje te verwijderen. Dit helpt de pit sneller ontkiemen, maar het is wel een beetje lastig, dus je kunt de schil er ook gerust op laten zitten.

Je kunt een avocado kweken in water of potgrond. De pit laten ontkiemen in water gaat sneller en is ook leuker om te zien, aangezien je het groeiproces kunt volgen. Ontkiemen in potgrond is meer voor degenen onder ons die graag de pit in een pot willen gooien om ‘m vervolgens min of meer te kunnen vergeten.

Tip: Voor een succesvolle kweekpoging zul je de boven- en onderkant van je avocadopit moeten identificeren. De bovenkant is puntiger en produceert de stam en blaadjes, terwijl de onderkant plat is. Hier komen de wortels uit.

Avocado boompje | Avocado kweken uit pit

Avocado kweken uit pit stap 2: Water of potgrond?

Avocado in water

Als je een avocadoboompje wilt kweken in water, zoek dan en mooi glaasje of vaasje om de pit in te laten ontkiemen.

Prik voorzichtig drie of vier tandenstokers in de pit op het dikste punt. Vul het glas met water en hang de pit er op zo’n manier in dat de onderkant onderwater staat.

Dat is alles! Zet het glas op een lekker warme en lichte plek en laat de natuur zijn werk doen.

Avocado in een pot

Avocado kweken in potgrond is, net als kweken in water, supersimpel. Bereid een pot voor met een rijke maar goed doorlatende potgrond, zoals normale kamerplantengrond met een handje perliet.

Druk de pit met de onderkant naar beneden ongeveer half in de potgrond. Daarna kun je de pot op een lichte en warme plek zetten en de grond lichtvochtig houden.

Tip: Geen zin om een pot voor te bereiden? Hier op het Second Green hoofdkwartier drukken we ook wel eens stiekem avocadopitten bij andere kamerplanten in de pot. Het resulterende boompje kun je later apart oppotten.

Avocado boompje | Avocado kweken uit pit

Avocado kweken uit pit stap 3: Geduld

Zodra alles op z’n plek staat, hoef je alleen nog geduld te hebben. Afhankelijk van het seizoen kan het minstens één of twee maanden duren voordat je de eerste wortels en blaadjes ziet verschijnen.

Als je in water kweekt, ververs het water dan elke week en zorg dat de pit altijd half onderwater staat. Als de pit in een pot staat, houd de potgrond dan simpelweg lichtvochtig (niet nat!).

Avocado kweken uit pit stap 4: Je nieuwe avocadoboompje

Het eerste teken van succes met je avocado is als de pit van boven naar onder opensplijt. Als dit het geval is, kun je snel de eerste wortels verwachten!

De meeste pitten werken graag eerst aan hun wortels, dus het kan even duren voordat de eerste blaadjes verschijnen. Blijf geduldig en laat de wortels nooit uitdrogen. De stam komt vanzelf tevoorschijn.

Als je de stam z’n ding laat doen, is er een goede kans dat het resulterende boompje lang en dun wordt met slechts een paar blaadjes aan de bovenkant. Als dat je niet mooi lijkt, kun je regelmatig de bovenste blaadjes verwijderen om de stam korter en voller te houden.

Avocado boompje | Avocado kweken uit pit

Avocado kweken uit pit stap 5: Verpotten

Als je boompje in water staat, kun je ‘m verplaatsen naar een pot wanneer de stam wat tijd heeft gehad om te groeien. Je kunt ‘m echter ook gewoon in water laten staan, dat werkt ook prima.

Als je je avocadoboompje wilt oppotten, gebruik dan altijd een pot met een gat in de onderkant. Meng wat perliet of orchideegrond door de potgrond zodat overtollig water makkelijk weg kan vloeien.

Zet de pot op een zonnig plekje en houd de potgrond lichtvochtig. Planten vinden het niet leuk om verplaatst te worden, dus in eerste instantie kan je boompje er ietwat triest uitzien. Geen zorgen, als het goed is herstelt-ie vanzelf.

Vergeet niet…

Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden als het aankomt op avocado kweken uit pit:

  • Planten zijn niet de snelste wezens. Het kan meer dan een maand duren voordat de eerste wortels verschijnen, dus blijf geduldig!
  • Een avocadoboom produceert pas na een aantal jaar fruit, en dit zal niet snel gebeuren als je ‘m binnen hebt staan. En zelfs als er fruit aan komt, is dit misschien niet bepaald lekker: de meeste commerciële avocadobomen zijn geënt voor een betere smaak.
  • Je kunt je avocado in de zomer buiten zetten om te genieten van het zonnetje. Vergeet alleen niet om ‘m in de herfst vóór de eerste vorst weer naar binnen te halen.

Als je nog meer vragen hebt over avocado kweken uit pit of als je je ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter. ??

PS: Gek op stekken? Vergeet niet om onze andere artikels over kamerplanten stekken te bekijken.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Helaas geen berichten gevonden.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results