✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Pannenkoekplant stekken | Op 3 manieren!

De populaire pannenkoekplant (Pilea peperomioides) heet in het Engels ook wel ‘pass-it-on plant’. Een pannenkoekplant stekken is namelijk supermakkelijk! Breid je eigen Pilea-leger uit of geef stekjes weg aan vrienden en familie.

Lees verder voor alles dat je moet weten over pannenkoekplant stekken.

Pannenkoekplant stekjes

De reden dat het zo makkelijk is om een pannenkoekplant te vermeerderen is omdat de plant zelf de stekjes produceert, in de vorm van uitlopers.

Een pannenkoekplant stekken met behulp van stengelstekken (onthoofden) is goed te doen. Echter moet je dan wachten tot de stek wortels aanmaakt, wat vooral in de winter best even kan duren.

Gelukkig produceert een gezonde Pilea moederplant vanzelf uitlopers. Bij elke gezonde, volwassen plant zul je vanzelf baby pannenkoekplantjes zien verschijnen. Deze kunnen via de wortels of via de stam groeien. Met een beetje geduld en goede verzorging stekt je pannenkoekenplant dus bijna zichzelf.

Wist je dat? Pilea peperomioides, de pannenkoekplant, werd voor het eerst geïntroduceerd in Europa vanuit China. Een Noorse missionaris nam pannenkoekplanten mee in 1946, waarna de soort zich snel verspreidde over het continent met behulp van stekjes.

“A Chinese puzzle solved”
Pannenkoekplant | Pilea stekken, hoe doe je dat?

Pannenkoekplant stekken: 3 methoden

Pannenkoekplant stekken met worteluitlopers

De gemakkelijkste manier om een pannenkoekplant te stekken is met behulp van de uitlopers die uit de wortels van de moederplant groeien.

Een gezonde pannenkoekplant met genoeg ruimte produceert gedurende de groeimaanden (lente en zomer) vanzelf uitlopers. Je ziet deze vanzelf verschijnen in de pot naast de moederplant!

Omdat deze uitlopers al hun eigen wortelsysteem hebben, hoef je alleen maar hun verbinding met de moederplant te verbreken. Hiervoor kun je een schoon en scherp mesje gebruiken. Maak potjes klaar voor de baby’s en houd de potgrond lichtvochtig. Tadaa! Nieuwe pannenkoekplantjes.

De uitlopers kunnen er de eerste paar weken een beetje sip uitzien, aangezien planten het nooit leuk vinden om verplaatst te worden. Omdat ze al hun eigen wortels hebben slaan ze echter bijna altijd prima aan.

Wist je dat? In Azië worden pannenkoekplanten cadeau gedaan om geluk te brengen.

Pannenkoekplant met uitlopers | Pilea stekken, hoe doe je dat?
Aan de basis van deze Pilea moederplant kun je de uitlopers goed zien.

Pannenkoekplant stekken met stamuitlopers

Naast worteluitlopers produceren pannenkoekplanten ook stamuitlopers. Deze hebben geen eigen wortelsysteem en hebben daarom een beetje meer aandacht nodig dan worteluitlopers, maar vormen nog steeds een prima manier om een pannenkoekplant te stekken.

  • Gebruik een schoon en scherp mes om de babyplantjes voorzichtig los te maken van de stam van de moederplant.
  • Je hebt nu twee opties: je kunt de uitlopers in een vaasje met water zetten of direct in een pot met potgrond.
  • De eerste optie geeft je de mogelijkheid om te zien of je baby pannenkoekplantje al wortels heeft. En een leger mini Pilea’s in kleine vaasjes of borrelglaasjes ziet er ook gewoon erg leuk uit!
  • Wanneer de wortels een paar centimeter lang zijn kun je de nieuwe pannenkoekplantjes oppotten, maar je kunt ze ook zolang je wilt in water laten staan.

Of je de uitlopers nu in water of potgrond zet: geduld is een schone zaak. Het kan een tijdje duren voor de eerste wortels verschijnen, vooral in de wintermaanden wanneer kamerplanten niet zo hard groeien.

Tip: Zie je de eerste nieuwe blaadjes verschijnen aan de uitloper? Dat is een prima indicatie dat je nieuwe plant goed aanslaat.

Mini Pilea kemerplant | Pannenkoekplant | Pilea stekken, hoe doe je dat?
Een baby pannenkoekplant na het oppotten.

Pannenkoekplant stekken met stengelstek

Hoewel een pannenkoekplant stekken met behulp van de uitlopers het gemakkelijkst is, kan stengelstekken soms ook handig zijn. Het betekent echter wel dat je moet wachten tot het wortelsysteem ontwikkeld is, wat langer kan duren dan bij uitlopers.

Stengelstekken is vooral een goed idee als je pannenkoekplant een beetje te groot is geworden. Hak de top van de moederplant af en nu heb je twee kleinere pannenkoekplanten!

Als dit een beetje gewelddadig klinkt, geen zorgen. De moederplant groeit na een onthoofding als het goed is vrolijk verder, net als de top die je eraf hebt gehaald.

Het stekproces met een stengelstek is hetzelfde als met een uitloper zonder wortels, zoals beschreven in de vorige paragraaf. Zet de top in water of in een nieuwe pot en verwen ‘m goed totdat je de eerste nieuwe blaadjes ziet verschijnen. Een lekker warm plekje (maar zonder felle zon) kan helpen.

Pannenkoekplant verzorgen

Zoals vermeld, moet een pannenkoekplant eerst zelf goed groeien voordat de eerste uitlopers verschijnen. Goede verzorging is daarbij natuurlijk belangrijk!

Als je meer wilt weten over hoe je je pannenkoekplant gezond en happy kunt houden, neem dan een kijkje naar het artikel over pannenkoekplant verzorging.


Als je nog meer vragen hebt over pannenkoekplant stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results