&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Syngonium podophyllum | Verzorging & info

Syngonium podophyllum is een populaire kamerplant. Deze aronskelk wordt gewaardeerd om zijn gemakkelijke verzorging en mooi blad: er zijn allerlei kweekvormen beschikbaar met verschillende tinten lichtgroen, donkergroen en zelfs roze.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Syngonium podophyllum verzorgen!

NaamSyngonium podophyllum
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
BelichtingMedium
WaterLicht laten drogen
PotgrondGrond voor aronskelken

Syngonium podophyllum natuurlijk habitat

Deze soort is van nature te vinden in Latijns-Amerika en is een kruipende epifyt (een plant die op niet-parasitaire wijze op andere planten groeit, in dit geval op bomen).

Een Syngonium podophyllum groeit meestal in eerste instantie rechtop als een soort struik, maar begint later vaak langere uitlopers te produceren en te veranderen in een hangende of kruipende plant. De plant wordt vooral gewaardeerd om zijn mooie bladeren, maar produceert zoals andere aronskelken in sommige gevallen ook leuke witte bloemen.

Wist je dat? Er bestaan nogal wat varianten (cultivars) van Syngonium podophyllum met verschillende kleuren en bladvormen. Selectieve kweek heeft bijvoorbeeld geleid tot de groen-en-roze ‘Confetti’, de lichtpaarse ‘Infra-Red’ en de bonte ‘Mojito’.

Syngonium podophyllum is een populaire kamerplant. Deze aronskelk wordt gewaardeerd om zijn gemakkelijke verzorging en mooi blad.

Syngonium podophyllum: Locatie & temperatuur

Locatie

In z’n natuurlijk habitat wordt Syngonium podophyllum beschermd tegen de felle directe zon door hogere bomen. Daarom heeft deze soort in huis geen direct zonlicht nodig.

Syngoniums doen het redelijk goed met weinig licht, maar houd in gedachten dat de bonte varianten hun mooie kleur kunnen verliezen. Als je wilt dat de jouwe mooi blijft en lekker doorgroeit, zet ‘m dan op een lichte vensterbank voor de beste resultaten.

Temperatuur

Wat betreft temperatuur is Syngonium podophyllum een echte kamerplant. Deze soort is van nature te vinden in de tropische jungle en houdt niet van temperaturen onder 15 °C. Niet de beste kandidaat om buiten te zetten dus, zelfs in de zomer.

Zorg ook dat je de temperatuur stabiel houdt. Zet je Syngonium bijvoorbeeld niet in de buurt van een verwarming, airco of tochtig raam!

Syngonium podophyllum stek

€4,95

Syngonium podophyllum potgrond & oppotten

Deze soort is wat betreft potgrond en oppotten de moeilijkste niet. Het belangrijkste is om gedachten te houden dat jungleplanten zoals deze gek zijn op vocht, maar niet tegen zompige grond kunnen.

 • Dit is een aronskelk. Deze planten houden van een licht grondmengsel dat vocht vasthoudt maar overtollig water vrij laat wegvloeien om rot te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld gelijke hoeveelheden potgrond, veenmos en orchideeëngrond gebruiken.
 • Ga voor een pot met een gat in de onderkant zodat je Syngonium niet in water blijft staan. Een hangende pot kan een goede keus zijn, aangezien dit een kruipende soort is die lange ranken kan produceren.
 • Geen zin om een hangende pot te gebruiken? Dan kun je je Syngonium podophyllum juist laten klimmen op een mosstok.
 • Verpot je plant ongeveer elke twee jaar in de lente. Als de wortels uit de onderkant van de pot beginnen te groeien, dan is het sowieso tijd voor een maatje groter!

Syngonium podophyllum water geven

De sleutel tot succes met een tropische plant zoals deze is water. Syngonium podophyllum is namelijk gek op vocht, zowel in de lucht als bij de wortels.

Syngoniums stellen lekker wat water op prijs, maar houden niet van natte voeten. In de zomermaanden houd je de potgrond liefst lichtvochtig, terwijl je de plant gedurende de winter (wanneer deze niet groeit) wat meer kunt laten uitdrogen.

Wist je dat? Lage luchtvochtigheid kan problematisch zijn voor tropische kamerplanten zoals deze. Als je huis aan de droge kant is, kun je een luchtbevochtiger overwegen.

Syngonium podophyllum is een populaire kamerplant. Deze aronskelk wordt gewaardeerd om zijn gemakkelijke verzorging en mooi blad.

Syngonium podophyllum stekken

Als je graag je Syngonium podophyllum wilt vermeerderen, dan hebben we goed nieuws. Dit is namelijk supermakkelijk! Van volwassen planten kun je gemakkelijk stengelstekken nemen.

Om je plant te stekken kun je een schoon mes of een snoeischaar gebruiken om zoveel stengelstekken als je wilt af te knippen. Zorg dat elke stek wat blaadjes, of in ieder geval meerdere ogen heeft. Zet de stekken in water of stek direct in potgrond. Hiervoor kun je hetzelfde grondmengsel als voor de moederplant gebruiken.

Als je je plant toevallig al ging verpotten, kun je ‘m ook verdelen. Als je ze uit de pot haalt, zul je namelijk vaak zien dat het eigenlijk meerdere planten zijn, vooral bij oudere exemplaren die uitlopers hebben geproduceerd. Je kunt de verschillende planten scheiden en apart oppotten. Het fijne hieraan is dat ze al hun eigen wortelsysteem hebben en in de meeste gevallen dus vrolijk doorgroeien.

Plantenvoeding voor Syngonium podophyllum

Zoals met bijna alle kamerplanten hoef je een Syngonium podophyllum alleen in de zomer te bemesten. Dit is namelijk wanneer de plant actief groeit. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met één keer per maand plantenvoeding te gebruiken; als dit goed gaat, kun je één keer per twee weken overwegen.

Een verdunde normale plantenvoeding voor kamerplanten werkt prima. Zie je geen effect? Ga dan niet meer bemesten ter compensatie! Dit kan de wortels van je plant beschadigen.

Syngonium podophyllum is een populaire kamerplant. Deze aronskelk wordt gewaardeerd om zijn gemakkelijke verzorging en mooi blad.

Syngonium podophyllum in het aquarium

Het is ons opgevallen dat sommige dierenwinkels deze soort verkopen als aquariumplant, onderwater dus. Hoewel dit natuurlijk erg mooi staat met die spectaculaire bladeren, is het helaas gedoemd om te falen. Dit is gewoon geen waterplant, dus als je ‘m in je aquarium zet, resulteert dat alleen maar in een versnotterde Syngonium en problemen.

Wat je wél kunt doen, is een Syngonium podophyllum alleen met de onderkant in het water zetten. Dit doe je bijvoorbeeld door de plant zonder potgrond in een mandje met gaten te zetten en dit in het aquarium te hangen, op zo’n manier dat de bladeren uitsteken. De nitraten en andere voedingsstoffen die je vissen produceren worden op prijs gesteld, en in ruil daarvoor helpt de plant de waterkwaliteit hoog te houden.

Syngonium podophyllum kopen

Zoals gezegd zijn er enorm veel kweekvormen van Syngonium podophyllum, hoewel ‘White Butterfly’ het populairst is. Deze variant vind je bij de meeste tuincentra en plantenwinkels.

Op zoek naar een mooi exemplaar voor je kamerplantenverzameling? Bij Second Green koop je een huisgekweekte en gewortelde Syngonium podophyllum stek voor maar €4,95.

Is Syngonium podophyllum giftig voor katten en honden?

Syngonium podophyllum wordt beschouwd als giftig voor katten en honden in verband met de aanwezigheid van calciumoxalaat in alle onderdelen van de plant.

Calciumoxalaat in hoge concentraties veroorzaakt flinke irritatie in de mond van een nieuwsgierig huisdier, en trouwens ook aan jouw handen, als je de plant bijvoorbeeld aan het verpotten bent. Het kan daarom handig zijn om handschoenen te dragen, vooral als je een gevoelige huid hebt.


Als je nog meer vragen hebt over Syngonium verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze fijne kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Helaas geen berichten gevonden.

2 gedachten over “Syngonium podophyllum | Verzorging & info”

  • Hallo! Dat is helaas lastig te zeggen, bruine plekjes zijn een vrij vaag symptoom. Als het op de onderste bladeren is, dan kan het zijn dat je Syngonium gewoon z’n oude blad aan het afwerpen is om plaats te maken voor nieuw loof. Zo niet, zou ik even alles nalopen: te weinig licht, teveel water of geen afvoer kan zorgen voor wortelrot. Te weinig water of samengeklonterde potgrond kan ervoor zorgen dat de plant geen water krijgt. Als je plant al jaren staat en je hem nooit plantenvoeding hebt gegeven of verpot, kan dit ook zorgen voor plekjes op het blad.

   Sorry dat ik geen duidelijker antwoord kan geven! Succes 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results