Calathea ‘Medallion’ is een kweekvorm van Calathea roseopicta, één van de kleurrijkste kamerplanten die je tegen kunt komen. Er zijn nog een stuk meer kweekvormen verkrijgbaar, zoals de zwarte ‘Dottie’ en de paarsroze ‘Crimson’, maar ‘Medallion’ is één van de populairste. Maar hoe verzorg je deze mooie plant?
Lees verder voor alles wat je moet weten om je Calathea ‘Medallion’ in leven te houden.
Naam | Calathea roseopicta ‘Medallion’ |
Moeilijkheidsgraad | Moeilijk |
Belichting | Medium |
Water | Lichtvochtig houden |
Potgrond | Met goede drainage |
Calathea medallion natuurlijk habitat
Oké, officieel heeft Calathea ‘Medallion’ natuurlijk geen natuurlijk habitat. Het is een kweekvorm van Calathea roseopicta die voortkomt uit selectieve kweek. Calathea roseopicta komt echter wél in de natuur voor: in regenwouden in Zuid-Amerika.
Dit is iets om in gedachten te houden als je wilt weten hoe je deze plant het best kunt verzorgen. Regenwouden zijn erg vochtig en Calatheas houden daarom van hoge luchtvochtigheid en vochtige grond. Ze zijn niet gewend aan volle zon, want het felste licht wordt van nature geblokkeerd door hogere bomen.
Calathea medallion: Locatie & temperatuur
Locatie
Deze kamerplant houdt niet van felle directe zon, maar wel van lekker veel licht. Omdat dit een regenwoudplant is wordt vaak beweerd dat Calathea ‘Medallion’ bijna geen licht nodig heeft, maar dit is helaas niet waar.
Hoewel je Calathea misschien overleeft op een plek in huis met minder licht, hoef je geen nieuwe bladeren en goede groei te verwachten. Zet ‘m dus op een fijne lichte vensterbank om er echt van te genieten!
Temperatuur
Aangezien dit een regenwoudplant is, houdt Calathea ‘Medallion’ niet van de kou. Kamertemperatuur is ideaal, dus als jij je lekker voelt in huis, dan geldt dit waarschijnlijk ook voor je plant. Warmte is niet zo’n probleem.
Vergeet niet om je Calathea uit de buurt van de airco, verwarming of koude/tochtige ramen te houden.
Tip: De meeste huizen zijn echt een beetje aan de droge kant voor Calathea’s. Daarom hebben de meeste kamerplantenliefhebbers geen succes met deze plant. Als je het idee hebt dat je Calathea ‘Medallion’ niet lekker gaat, kun je ‘m ook in een oud terrarium of aquarium zetten om de luchtvochtigheid binnen te houden. Zorg wel dat verse lucht nog binnen kan komen.
Calathea medallion potgrond & oppotten
Potgrond
Wanneer het op potgrond voor een Calathea aankomt, is het belangrijk om te onthouden dat deze planten van een lichtvochtige grond houden, maar absoluut niet tegen natte voeten kunnen. Het mengsel moet dus wat vocht vast houden, maar overtollig water goed laten wegvloeien.
Je kunt een potgrond op basis van kokosvezel gebruiken, bijvoorbeeld gemengd met 1/3 perliet.
Oppotten
Wat de pot betreft zou een normaal plastic exemplaar prima moeten funcioneren voor je Calathea ‘Medallion’. De gaten in de onderkant zorgen dat overtollig water niet blijft staan en het plastic materiaal droogt niet te snel uit.
Je kunt de plastic pot in een decoratieve buitenpot zetten. Dan kun je de plant gewoon eruit pakken en water geven (bijvoorbeeld in de wasbak). Daarna laat je ‘m nog even uitdruppelen en kan-ie terug naar de buitenpot.
Calathea medallion water geven
Het kan lastig zijn om de juiste balans te vinden voor Calathea ‘Medallion’ als het op water aankomt. Deze plant staat namelijk graag in lichtvochtige potgrond, maar houdt absoluut niet van teveel water.
In de late lente, zomer en vroege herfst groeit je Calathea als het goed is lekker snel. Gedurende dit groeiseizoen moet je waarschijnlijk meerdere keren per week water geven: zodra de bovenste laag van de potgrond droog is. Als je het niet zeker weet, kun je altijd even een vinger in de pot steken om te voelen of het al tijd is voor een slokje of niet.
Tijdens de winter groeit je plant waarschijnlijk niet of nauwelijks en heeft dus ook niet zoveel water nodig. Laat de potgrond ongeveer tot de helft uitdrogen. Dit komt waarschijnlijk neer op elke 1-1.5 week water geven. Laat de grond nooit kurkdroog worden!
Tip: Heb je het idee dat je Calathea ‘Medallion’ gewoon niet zo lekker gaat, ook al heb je de juiste waterbalans gevonden? Dit kan aan de kwaliteit van je kraanwater liggen: sommige kamerplanten zijn gevoelig voor de opgeloste mineralen. Je kunt regenwater gebruiken of in ieder geval regelmatig spoelen met gedestilleerd water.
Plantenvoeding voor Calathea medallion
Als je Calathea ‘Medallion’ lekker gaat, kun je tijdens het groeiseizoen om de twee weken of één keer per maand een verdunde vloeibare plantenvoeding geven.
In de winter, of als je Calathea niet goed groeit, is het beter om te stoppen met bemesten. De wortels hebben dan namelijk niets aan de voedingsstoffen en kunnen juist beschadigd raken.
Calathea medallion stekken
Hoe lekker is het dat je één plant gratis in meerdere planten kunt veranderen?! Het is niet mogelijk om Calathea ‘Medallion’ te stekken met behulp van stengelstekken, maar je kunt ‘m wel verdelen. Dit doe je het best als je toch al ging verpotten, aangezien je de plant uit de pot moet halen.
Haal je Calathea uit de pot en je zult vaak zien dat deze uit zichzelf uit elkaar valt in meerdere planten. Als dit niet het geval is, kun je ‘m verticaal verdelen met behulp van een scherp mes.
Is Calathea medallion giftig voor katten en honden?
Het gehele geslacht Calathea, inclusief Calathea roseopicta (waar Calathea ‘Medallion’ een kweekvorm van is), is niet giftig voor katten, honden en kinderen. Hoera!
Onthou wel dat het eten van planten bij huisdieren kan zorgen voor braken of diarree. Het is dus meestal handig om je kamerplanten apart te zetten als je viervoeter graag aan de bladeren knaagt.
Als je nog meer wilt weten over Calathea ‘Medallion’ verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze spectaculaire kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter.
Omslagfoto © elzloy op Adobe Stock.
de bladen van deze plant staan niet wijduit maar omhoog,zodat je weliswaar tegen mooie kleur paars aankijkt maar is dit juist?
Hoi! Deze plant is één van de zogenoemde “prayer plants”, wat betekent dat de bladeren als het goed is gedurende de nacht omhoog staan en overdag in “normale” positie. Staat de jouwe misschien te donker? Of zie je ‘m momenteel misschien alleen wanneer het donker is, zoals ‘s ochtends vroeg en na zonsondergang? In ieder geval zou ik me er niet te druk om maken zolang de bladeren er gezond uitzien 🙂