&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Mammillaria cactus verzorgen | Hoe doe je dat?

Nieuwe cactus gekocht voor je verzameling? Goede kans dat het één van de 200 verschillende soorten in het geslacht Mammillaria is. Elke plantenwinkel heeft er wel eentje staan, want ze bloeien prachtig en kunnen daarnaast wel tegen een stootje.

Lees verder om erachter te komen wat je nieuwe cactus nodig heeft en hoe je ‘m het best verzorgt!

NaamMammillaria sp.
MoeilijkheidsgraadMakkelijk
LichtVolle zon
WaterWanneer potgrond droog is
PotgrondCactusgrond

Mammillaria cactus: Habitat

Zoals bijna cactussen komen de leden van het geslacht Mammillaria van origine uit Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied, vooral Mexico (al zijn een aantal soorten ook in het zuiden van de VS te vinden).

Deze clustervormende of cylindrische vetplanten gedijen vooral in woestijnachtige, droge gebieden. Ze zijn perfect aangepast om te overleven in gebieden waar andere planten het niet goed doen: rotsachtige habitats, kliffen, en struikgewas.

Licht & temperatuur voor Mammillaria cactus

Licht

Cactussen over het algemeen (behalve junglecactussen zoals de paascactus) zijn kamerplanten die veel licht nodig hebben: in hun natuurlijke habitat staan geen hoge bomen en is de zon erg fel.

Een Mammillaria die te weinig licht krijgt, zal niet binnen een paar weken omvallen. Je plant kan echter wel vatbaar worden voor ziektes en uitstrekken op zoek naar zon, dus zet de jouwe naast een lekker zonnig raam.

Als je een balkon of tuin hebt, kun je je Mammillaria in de warme zomermaanden buitenzetten. Zet ‘m op plek die wat beschutting biedt tegen de regen, maar waar de cactus wel veel zon krijgt. Geef aan het begin van het seizoen wat cactusvoeding en hij gaat als een trein! Met wat geluk kunnen er zelfs prachtige kleine bloemetjes verschijnen.

Temperatuur

De meestverkochte Mammillaria soorten zijn niet bang voor een beetje warmte of kou. Een hete zomer is geen probleem zolang je je cactus regelmatig water geeft. Hoewel ze niet tegen vorst kunnen, zijn ze winterhard tot ongeveer het vriespunt.

Net als bij veel andere cactussen vindt een Mammillaria een koelere periode zelfs fijn. De lagere temperatuur, in combinatie met minder water, kan de bloei aanmoedigen. Als het écht fris is, is het wel belangrijk om de potgrond droog te houden.

Mammillaria cactus potgrond & oppotten

Potgrond

“Ik kan zelfs nog een cactus om zeep helpen!”. Als je dit wel eens gedacht hebt, ben je niet de enige. Maar wist je dat dit vaak meer te maken heeft met de potgrond en pot dan hoevaak je water geeft?

Veel cactussen leggen het loodje omdat de drainage te wensen overlaat. Een pot zonder gat in de onderkant in combinatie met een potgrondtype dat te lang vochtig blijft zorgt ervoor dat de wortels, die niet van teveel nattigheid houden, kunnen gaan rotten.

Cactusgrond moet dus lekker luchtig zijn. Sommige cactuskwekers in nattere klimaten, zoals in Azië, kweken hun planten daarom in fijn grind zónder potgrond om staand water te voorkomen. Voor je Mammillaria werkt een mix van 50% potgrond en 50% perliet (te koop bij het tuincentrum) echter waarschijnlijk prima.

Oppotten

Cactussen houden dus echt niet van natte voeten. Daarom is het belangrijk om niet alleen voor een luchtige potgrond, maar ook voor een geschikte pot te kiezen. Vermijd potten zonder gat in de onderkant. Het kán werken, maar dan moet je echt voorzichtiger zijn met water geven.

De beste keus voor je Mammillaria is een ongeglazuurde terracotta pot met een gat erin. Het water kan dan niet alleen vanuit de onderkant wegvloeien, maar ook verdampen door de poreuze wanden van de pot zelf.

Om watervlekken op de vensterbank te voorkomen, kun je de cactus op een schoteltje zetten.

Mammillaria gracilis cactus

€2.95

Mammillaria cactus water geven

Water geven is waar het voor veel cactusliefhebbers misgaat. Als je plant goede drainage heeft, dan sta je al met één-nul voor, maar het is nog steeds belangrijk om niet te weinig en vooral niet teveel te geven.

Hoevaak je Mammillaria dorst heeft hangt af van bijvoorbeeld het seizoen (temperatuur, licht) en het soort pot en grond. Geef niet elke week op dezelfde dag water, maar check of je plant écht een slokje nodig heeft:

  • Vetplanten, waaronder cactussen, kunnen veel water opslaan. Zelfs in de zonnige zomer heeft je plant geen extra water nodig totdat de potgrond volledig is uitgedroogd.
  • Binnen betekent dit bij een zonnig raam in de zomermaanden meestal dat je om de ~2 weken water kunt geven.
  • In de winter groeien planten niet zo hard, dus hoef je waarschijnlijk maar ongeveer één keer per maand water te geven.

Tip: moeite met het vinden van de juiste balans? Je lees meer in onze gids over hoeveel water een cactus nodig heeft.

Mammillaria cactus stekken

Een cactus stekken is niet moeilijk, en al helemaal niet met deze soorten. Veel Mammillaria’s groeien van nature in clusters. Sommige vormen zoveel verschillende “koppen” dat ze soms vanzelf al afbreken.

Je kunt een “kop” afbreken of afsnijden om je Mammillaria te stekken. Laat de stek een paar dagen drogen en druk ‘m dan voorzichtig in wat cactusgrond.

Spray de potgrond de eerste paar weken elke dag lichtjes en geef daarna water zoals je bij een normale cactus zou doen. De stek maakt vanzelf wortels aan en groeit met wat geluk gewoon verder!

Mammillaria cactus kopen

Zoals gezegd zijn deze cactussen niet moeilijk te vinden. Het geslacht Mammillaria is één van de grootste onder de cactussen, dus er is voor ieder wat wils! Een standaard tuincentrum of plantenwinkel heeft er altijd wel één of twee staan.

Je kunt je cactus ook online bestellen. Zo heb je vaak wat meer keus en ook meer duidelijkheid over de soort (in het tuincentrum heten ze vaak gewoon “cactus assorti”). Bij Second Green kweken we een leuke soort voor je: Mammillaria fracilis gracilis, de vingerhoedcactus.

Zijn Mammillaria cactussen giftig voor huisdieren?

Nee, dus geen zorgen als je kat of hond een hapje uit je cactus heeft genomen. Mammillaria is ook niet giftig voor mensen.

Als je je zorgen maakt over nieuwsgierige kinderhandjes, zijn er trouwens ook Mammillaria’s zonder stekels. Je kunt de vingerhoedcactus (Mammillaria gracilis fragilis) of Mammillaria polythele ‘Toluca’ overwegen


Als je nog meer vragen hebt over Mammillaria cactussen en hun verzorging, of als je je eigen ervaringen met deze leuke kamerplantjes wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Helaas geen berichten gevonden.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results