✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

9 prachtige vetplanten met bloemen

Op zoek naar een mooie kamerplant om je huis een beetje op te fleuren? Denk ook eens aan een vetplant! Er zijn allerlei prachtige soorten vetplanten met bloemen in allerlei kleuren die in verschillende jaargetijden bloeien.

Lees verder om erachter te komen op welke 9 vetplanten met bloemen wij gek zijn. Daar zit gegarandeerd een plantje voor jou tussen!

Kalanchoe blossfeldiana

We beginnen maar gelijk met één van de populairste bloeiende vetplanten die er bestaat: Kalanchoe blossfeldiana, afkomstig uit Madagaskar. De dikke, geschulpte blaadjes van dit exemplaar zijn al leuk om te zien, maar het echte vuurwerk begint in de herfst. Dan triggeren de kortere dagen en langere nachten namelijk de bloei.

Je vindt deze vetplanten vaak in supermarkten en bij de bloemist wanneer ze in de winter in bloei staan. Jammer genoeg verdwijnen de meeste tegen de lente in de prullenbak als de bloemetjes afsterven, maar dat is natuurlijk niet nodig! Je Kalanchoë kan volgend jaar prima opnieuw bloeien.

Van nature heeft Kalanchoe blossfeldiana een veelvoud aan kleine, oranje-rode, stervormige bloemetjes. Met dank aan jaren selectieve kweek is dit plantje nu echter in allerlei kleuren verkrijgbaar: roze, rood, wit, oranje, geel en meer. Ook de vorm van de bloemetjes varieert. Hieronder zie je bijvoorbeeld een Kalanchoë met extra bloemblaadjes, waardoor de bloemen op kleine roosjes lijken.

Kalanchoe blossfeldiana vetplant met bloemen

Delosperma sp. (ijsbloem)

De leden van het geslacht Delosperma zijn de ideale keus als je een grondbedekker met mooie bloemen zoekt. Deze vetplanten worden ook wel ijsbloemen genoemd en zijn enorm populair in Mediterrane landen, al komen ze van origine uit Afrika. Ze vormen dichte matten van maximaal ongeveer 10 centimeter hoog.

De populairste ijsbloem is Delosperma cooperi, die bekend staat om z’n prachtige bloei. In de zomermaanden exploderen deze planten met spectaculaire bloemen die van origine paars-roze zijn, al heeft selectieve kweek inmiddels ook geleid tot allerlei andere kleuren. Zo is er de ‘Jewel of the Desert’-serie, met gele, rode, lichtroze en zelfs tweekleurige bloemen!

Wist je dat? Zolang je je Delosperma cooperi droog houdt wanneer het koud is, en ‘m niet constant in de regen laat staan, is het mogelijk om deze het hele jaar buiten te laten. Hij is namelijk bestand tegen temperaturen tot ongeveer -10 °C!

Delosperma cooperi (ijsplant) met roze bloem

Echeveria sp.

De Echeveria’s zijn een geslacht van een stuk of 150 vetplanten uit Centraal-Amerika en Mexico. Je hebt ze vast wel eens gezien, want ze zijn aardig populair als kamerplanten. Dit komt natuurlijk vooral vanwege de mooie rosetachtige groeivorm en prachtige kleuren, maar ook de bloemen van sommige soorten maken indruk!

In de late zomer zie je eerst een nieuwe stengel verschijnen in het hart van je Echeveria. Deze stengel groeit en groeit, vaak meer dan dubbel zo hoog als de plant, en vormt een tros knoppen die uiteindelijk open gaan om de rozig-oranje bloempjes te onthullen. Bij sommige soorten is dit een waar spektakel, vooral als er meerdere bloeistengels tegelijk open gaan.

Om je Echeveria aan het bloeien te krijgen, kun je ‘m het best in de zomer buiten zetten. Binnen is het meestal wat te donker voor deze echte zonliefhebbers, wat er ook toe kan leiden dat je plant begint te strekken op zoek naar meer licht. Groeilampen kunnen ook helpen.

Echeveria laui met bloemstengel

Aloe sp.

Yep, de leden van het geslacht Aloe, zoals de bekende Aloë vera, zijn niet alleen maar goed voor de huid. Veel soorten, die van nature in Afrika voorkomen, zijn ook enorm uitbundige bloeiers! De lange bloemstengel met trossen rood tot oranje bloemen verschijnt meestal in de zomer of herfst, en het spektakel gaat gewoonlijk minstens een maand door.

Omdat Aloe’s meestal met wat minder licht toe kunnen dan andere vetplanten (hoewel ze nog steeds van lekker veel zon houden), doen ze het binnen op de vensterbank meestal prima. Met de juiste verzorging kun je meestal na een jaar of twee al de eerste bloemen verwachten.

Er zijn meer dan 500 soorten Aloe’s, maar een paar van onze favorieten zijn bijvoorbeeld de boomaloë (Aloe arborescens), de koraalaloë (Aloe striata) en de spectaculaire spiraalaloë (Aloe polyphylla).

Aloe vetplant bloem close-up

Pachyphytum sp. (Mentosplantje)

Oké, dit is misschien niet de allerspectaculairste bloeier – en zeker niet de grootste – maar zo’n klein plantje met een in verhouding gigantische bloemstengel is gewoon gaaf om te zien. De trossen beginnen zich in de lente te ontwikkelen. De bloemetjes van Pachyphytum zijn neutraal gekleurd aan de buitenkant, maar felrood aan de binnenkant!

Het populairste lid van het geslacht Pachyphytum is P. oviferum, ook wel het mentosplantje genoemd vanwege de ronde vorm van de blaadjes. Dit leuke rosetplantje uit Mexico blijft klein, en is niet al te veeleisend mits je ‘m genoeg zon geeft. Van origine is deze soort grijzig blauw van kleur met geel-groene bloemen, maar er is ook een pastelroze variant met bijpassende roze bloemetjes.

Wist je dat? Kwekerijen selecteren vetplanten niet alleen op kleur, maar kruisen ook verschillende soorten met elkaar om nieuwe planten te creëren. Zo bestaat er bijvoorbeeld een “Pachyveria”, een hybride tussen het mentosplantje en één van de voorgenoemde Echeveria soorten.

Pachyphytum oviferum (mentosplantje) met bloeistengel

Euphorbia milii (doornenkroon)

Je zou het misschien niet denken vanwege de houtachtige stengels en niet al te dikke blaadjes, maar de doornenkroon (Euphorbia milii) is toch echt een vetplant. Dit is al jarenlang een bekende kamerplant; niet alleen vanwege de mooie bloempjes, maar ook omdat het volgens de legende de soort is die gebruikt werd voor de doornenkroon van Jezus.

Stekels of niet, wij vinden deze plant uit Madagascar een perfecte toevoeging aan een verzameling van vetplanten met bloemen. De bloei kan het hele jaar door plaatsvinden en de doornenkroon is makkelijk in de verzorging zolang je ‘m genoeg licht geeft. Zoals veel andere vetplanten, staat deze soort in de zomer het liefst buiten.

De bloemen van Euphorbia milii zijn van nature lichtrood. Maar zoals bij de meeste planten op deze lijst, bestaan er ook van deze soort verschillende kweekvormen die bloeien in bijvoorbeeld wit, roze of oranje.

Euphorbia milii of doornenkroon, een populaire vetplant met bloemen.

Huernia sp. (aasbloem)

Als je gek bent op ongewone vetplanten met bloemen, dan is een aasbloem van het Afrikaanse geslacht Huernia de perfecte toevoeging aan je verzameling. De naam van deze plant is ontleend aan het feit dat deze bestuifd wordt door vliegen. Deze vliegen worden aangetrokken door de geur en kleur van vlees, met als resultaat gekke bloemen die niet altijd even lekker ruiken.

Naast de stervormige bloemen in tinten rood, geel en groenig, is de plant zelf ook apart om te zien. Huernia’s hebben geen bladeren, alleen maar stengels met een veelvoud aan zachte puntjes. De meest populaire soort in het geslacht is Huernia zebrina, hoewel je soms ook H. schneideriana (donkerrode bloemen) tegenkomt.

Trouwens: als je Huernia’s gaaf vindt, overweeg dan ook eens een Stapelia. Visueel lijken de twee geslachten enorm op elkaar, totdat de bloemen tevoorschijn komen. Dan wordt duidelijk dat de bloemen van Stapelia net zo spectaculair zijn, en zo mogelijk nog groter.

Close-up van aasbloem (Huernia)

Lithops sp. (levend steentje)

Nog zo’n gek geslacht van vetplanten uit zuidelijk Afrika is Lithops, beter bekend als de levende steentjes. Deze kleine plantjes lijken echt net op kleine stenen en zijn gecamoufleerd om hongerige planteneters te ontlopen. Daarnaast zijn ze ook perfect aangepast aan de droge omgevingen waar ze van nature voorkomen.

Levende steentjes zijn niet de makkelijkste vetplantjes, vooral omdat ze een omgedraaid ritme hebben. In hun natuurlijke habitat is het in de zomer veel te warm. De winter is ook niet ideaal voor goede groei. Als oplossing groeien Lithops plantjes alleen in de herfst en lente! Buiten deze periodes, vooral in de winter, kun je ze beter niet teveel water geven. Anders ligt rot op de loer.

Gelukkig is een levend steentje de moeite waard. Afhankelijk van de soort Lithops, splijt je plantje in de lente of herfst open en komt er een klein bloemknopje tevoorschijn. Daaruit komt vervolgens één prachtig klein margrietachtig bloempje, meestal geel of wit.

Geel bloeiend Lithops vetplantje

Adenium obesum (woestijnroos)

Hier is nog zo’n plant met een houtachtige stam en normale bladeren die niet echt lijkt op een vetplant, maar dat toch wel echt is. Als je van bonsaiboompjes houdt, of als je oma vroeger kamerplanten verzamelde, dan ken je ‘m waarschijnlijk al: Adenium obesum.

Deze plant staat natuurlijk bekend als de woestijnroos vanwege z’n grote, kleurrijke bloemen (en het feit dat hij van nature voorkomt in droge gebieden in Afrika). In het wild kan deze langzame groeier enorm groot worden, terwijl woestijnrozen voor in huis vaak juist met opzet klein worden gehouden.

Er zijn enorm veel verschillende kleuren woestijnrozen: rood, wit, donkerpaars, geel, roze en meer. De bloei vindt plaats in de lente of zomer en duurt ongeveer een week. Eén van de voordelen is dat je niet hoeft te wachten tot je plant volwassen is, want een goed verzorgde woestijnroos bloeit soms al in het eerste jaar.

Woestijnroos vetplant met bloemen (rood)

Vetplantjes online kopen

Kamerplanten in het algemeen, en vetplanten in het bijzonder, maken de laatste jaren een enorme boom door. Welverdiend, vinden wij! Er zijn ongelooflijk veel verschillende vetplanten met bloemen, en het kan zelfs nogal verslavend worden om te proberen ze allemaal te verzamelen.

Bijna alle plantenwinkels en tuincentra hebben wel wat vetplantjes op voorraad. Let er bij het kopen van wel op dat de potgrond niet kurkdroog en verhard óf kletsnat mag zijn, om problemen te voorkomen. Je kunt ook je vetplantjes online kopen. Hier bij Second Green hebben we verschillende zelfgekweekte soorten op voorrraad!

Tip: Ook veel cactussen bloeien enorm mooi. Als je nog een beetje natuurlijk spektakel mist in huis, neem dan ook even een kijkje naar het artikel over cactussen met bloemen! Hier vind je bijvoorbeeld klassiekers zoals de kerstcactus en de orchideecactus.


Als je nog meer wilt weten of je eigen ervaringen met deze prachtige vetplanten met bloemen wilt delen, laat dan heironder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results