&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Dieffenbachia soorten & kweekvormen

Op zoek naar een mooie kamerplant die gemakkelijk is in de verzorging en niet al teveel licht nodig heeft? Het geslacht Dieffenbachia is precies wat je zoekt! Deze klassieke plant staat al jarenlang in elke huiskamer en we hebben ‘m allemaal wel eens gezien, maar wist je ook dat er enorm veel verschillende Dieffenbachia soorten en kweekvormen zijn?

Hieronder nemen we een kijkje naar de populairste wilde Dieffenbachia soorten én een aantal van de bergen (hybride) kweekvormen die in de loop der jaren geproduceerd zijn door kwekerijen en hobbyisten. Doe inspiratie op en kies je favoriet!

Dieffenbachia soorten

Het geslacht Dieffenbachia komt van nature voor in de bossen van Centraal- en Zuid-Amerika, maar wij kennen ‘m natuurlijk vooral als een decoratieve en gemakkelijke kamerplant.

Er zijn meer dan 50 verschillende Dieffenbachia soorten, maar de meeste vind je niet in hun wilde staat in je tuincentrum. Ze worden wel veelvuldig gebruikt door kwekerijen voor allerlei kruisingen.

Er zijn twee Dieffenbachia’s die je misschien wél in hun originele vorm in je favoriete plantenwinkel tegenkomt, en die ook de voorouders zijn van de meeste kweekvormen:

Dieffenbachia seguine (syn. Dieffenbachia maculata)

Er is nogal wat te doen binnen het geslacht Dieffenbachia, en D. seguine is een goed voorbeeld van deze verwarring. In de loop der jaren heeft deze plant allerlei verschillende Latijnse benamingen gehad. Hoewel ‘seguine’ nu geaccepteerd is, wordt de soort soms nog steeds Dieffenbachia maculata of D. picta genoemd.

Dieffenbachia seguine is van nature te vinden van Mexico tot in Brazilië. Ook zonder alle selectieve kweek is dit een erg mooie plant, met een gemarmerd crèmekleurig patroon op stevige, donkergroene bladeren.

Dieffenbachia amoena

Hoewel de Latijnse naam Dieffenbachia amoena veelvuldig wordt gebruikt, is dit eigenlijk geen officieel geaccepteerde denominatie. Het is een nomen dubium, ofwel een betwijfelde naam. Aangezien er nog niemand een beter alternatief heeft voorgesteld, houden wij het in ieder geval bij “amoena”!

D. amoena is voorvader van de meeste XL Dieffenbachia soorten en kan in het wild bijna 2 meter hoogte bereiken. Ook in huis kan deze soort enorm groot worden, met brede bladeren en een dikke stam. Net als bij D. seguine is het blad mooi gemarmerd en erg decoratief.

Dieffenbachia soorten en kweekvormen

Dieffenbachia kweekvormen & hybrides

Dieffenbachia ‘Reflector’

Eén van de populairste Dieffenbachia’s van dit moment heet ‘Reflector’. Niet gek, want dit is écht een spectaculaire plant, met een prachtig camouflagepatroon in verschillende tinten, van limoengroen tot bijna geel en diep smaragd. Deze kun je niet missen in je collectie!

Zelf zijn we zo gek op Dieffenbachia ‘Reflector’ dat we een complete post over deze kamerplant hebben. Lees alles wat je moet weten in de Dieffenbachia ‘Reflector’ verzorgingsgids.

Dieffenbachia ‘Memoria Corsii’

‘Memoria Corsii’ is een wat oudere Dieffenbachia kweekvorm, waarschijnlijk uit de jaren ’70. Deze spectaculaire variant is te herkennen aan z’n uitbundige bladpatroon, met een donkergroene rand, lichtere bladnerven en gespikkeld patroon van lichtgroen en zilver. Je komt ‘m niet zo vaak tegen, maar hij is de zoektocht waard!

Volgens een studie uit 1976 is Dieffenbachia ‘Corsii’ het resultaat van een kruising tussen D. seguine (door de auteurs D. maculata genoemd) en D. wallisii óf D. weirii.

Dieffenbachia ‘Camille’

‘Camille’ is één van de klassieke Dieffenbachia soorten, en nog steeds erg populair. Deze kweekvorm is het resultaat van een mutatie in een andere variant, de ongepatenteerde Dieffenbachia ‘Perfection’. Waar ‘Perfection’ een gespikkeld bladpatroon heeft, is ‘Camille’ juist gemakkelijk te herkennen aan de solide lichte, crèmekleurige binnenkant van de bladeren.

Dieffenbachia ‘Camille’ is op haar beurt de moederplant van allerlei andere kweekvormen, zoals ‘Carina’, ‘Rebecca’ en ‘Sarah’.

Dieffenbachia 'Camille'
Dieffenbachia ‘Camille’

Dieffenbachia ‘Tiki’

Nog zo’n mooie Dieffenbachia met een prachtig camouflagepatroon is een kweekvorm genaamd ‘Tiki’. Deze heeft wat langwerpigere bladeren, met donkere randen, lichtgroene bladnerven en een patroon van donkere en lichte, zilverige spikkels in het midden.

Dieffenbachia ‘Tiki’ is een gepatenteerde kweekvorm van een bedrijf genaamd Vanderlaan’s Nursery in Florida. De plant is het resultaat van een mutatie in de eerder besproken Dieffenbachia ‘Memoria Corsii’, en lijkt hier ook behoorlijk op. Echter zijn de bladeren wat smaller en hebben meer zilverige kleur. De registratie vond plaats in 1989, wat betekent dat het patent in 2009 verlopen is.

Dieffenbachia ‘Mars’

We kunnen niet echt vinden waar Dieffenbachia ‘Mars’ nou precies vandaan komt en wanneer deze kweekvorm voor het eerst geproduceerd werd, maar het is in ieder geval een beauty! Wij zijn persoonlijk gek op Dieffenbachia’s met stippelpatronen, en dat is precies wat deze variant (die wel wat weg heeft van ‘Reflector’) zo spectaculair maakt.

Dieffenbachia ‘Mars’ is zelf de ouder van een aantal andere kweekvormen. Een voorbeeld hiervan is de gespikkelde ‘Paco’, die in 1995 werd gepatenteerd maar nooit echt populair is geworden.

Dieffenbachia ‘Green Magic’

Ook bij Dieffenbachia ‘Green Magic’ is het lastig te herleiden wie nou de eerste kweker was, maar we vinden ‘m zelf een beetje lijken op de wilde Dieffenbachia oerstedii. Een aantal bronnen geven aan dat dit inderdaad de ouder van ‘Green Magic’ is, maar zeker weten we ‘t niet!

In ieder geval zijn wij fans van de donkergroene bladeren, een eigenschap die je niet vaak ziet in Dieffenbachia’s. Het blad is redelijk langwerpig en de centrale nerf is lichtgroen van kleur, wat een dramatisch effect geeft.

Dieffenbachia 'Green Magic'
Dieffenbachia ‘Green Magic’

Dieffenbachia ‘Tropic’

Yep, er is een hele club van ‘Tropic’ Dieffenbachia’s! Dit lijkt allemaal te zijn begonnen in 1967, toen een patent werd aangevraagd door een kwekerij in Florida (waar de meeste kamerplanten in de VS worden gekweekt vanwege het geschikte klimaat). Dit patent betrof een mutatie van Dieffenbachia amoena, ‘Tropic Snow’, en werd in 1969 toegekend.

Dieffenbachia ‘Tropic Snow’ werd al snel, en is nog steeds, één van de populairste Dieffenbachia’s. In 1987 kwam er ‘Tropic Sun’, een gepatenteerde mutatie van ‘Tropic Snow’ met gelere bladkleur. Ook werd er een variant genaamd ‘Tropic Alix’ geïntroduceerd, maar deze lijkt nooit gepatenteerd te zijn geweest en is niet populair.

In de jaren ’90 produceerde een kweekprogramma in Brisbane, Australië een hele berg Dieffenbachia’s met de ‘Tropic’ benaming. Deze zijn echter niet gerelateerd aan de originele ‘Tropic Snow’; het zijn kruisingen tussen allerlei andere soorten en kweekvormen.

  • Dieffenbachia ‘Tropic Marianne’: Patent toegekend in 1994. Een spectaculaire plant met ronde, bijna geheel lichtgroene bladeren, met slechts een dun randje donkergroen. Ouders waren D. ‘Marianne’ × D. hoffmanni.
  • Dieffenbachia ‘Tropic Rain’: Patent toegekend in 1996. Donkergroene bladeren met zilverige spikkels over het hele blad. Ouders waren D. amoena × D. daguensis.
  • Dieffenbachia ‘Tropic Dawn’: Patent toegekend in 1996. Een mooie variant met glanzende, donkergroene bladeren en lichte bladnerven, die helaas vandaag de dag niet meer te koop aangeboden lijkt te worden. Ouders waren D. ‘Wilson’s Delight’ × D. ‘Exotica’.
  • Dieffenbachia ‘Tropic Forest’: Patent toegekend in 1996. Een kweekvorm met extra grote bladeren en een spectaculair camouflagepatroon. Ouders waren twee ongeïdentificeerde varianten.
  • Dieffenbachia ‘Tropic Breeze’: Patent toegekend in 1997. Ouders waren D. seguine (in het patent D. picta genoemd) × D. fourneri.
Dieffenbachia 'Tropic Marianne'
Dieffenbachia ‘Tropic Marianne’

Dieffenbachia ‘Panther’

Wauw! Hier is nog zo’n prachtige Dieffenbachia waar je onmogelijk overheen kijkt. ‘Panther’ heeft langwerpige bladeren met een brede donkergroene rand. De binnenkant van het blad is een lichtere, zilverig groene tint, met gelige vlekken over het hele bladoppervlak.

De oorsprong van Dieffenbachia ‘Panther’ lijkt een mysterie. Studies uit 1976 en 2008 geven aan dat er niets bekend is over waar deze plant vandaan komt; de auteurs uit 2008 vermelden dat het mogelijk geen kweekvorm is, maar een in het wild gevonden mutatie of soort.

Dieffenbachia ‘Compacta’

Zoals de naam al suggereert, is Dieffenbachia ‘Compacta’ een variant die specifiek gekweekt is voor een compacter groeipatroon. De relatief kleine bladeren groeien dichter bij elkaar dan bij ‘normale’ Dieffenbachia’s, en de plant produceert ook meer zijscheuten. Lekker wild!

‘Compacta’ is ongepatenteerd, maar bestaat al lang en is door de jaren heen veel gebruikt voor het produceren van andere kweekvormen. De eerder besproken studie uit 1976 noemt Dieffenbachia seguine als de ouderplant voor deze variant.

Dieffenbachia 'Compacta'
Dieffenbachia ‘Compacta’

Dieffenbachia ‘Maroba’

Hier is nog een mutatie van de eerder besproken Dieffenbachia ‘Tropic Snow’: een mooie kweekvorm met grote, ronde bladeren en een typisch patroon van licht- en donkergroene strepen en stippels. Een variant waar je echt de oerouder, Dieffenbachia amoena, in kunt herkennen!

Het patent voor ‘Maroba’ werd in 1995 toegekend aan een Nederlandse kweker in Bleiswijk en verliep in 2014.

Dieffenbachia ‘Camouflage’

‘Camouflage’ is een spontante mutatie van de eerdergenoemde Dieffenbachia ‘Panther’, gepatenteerd in 2000 in Florida (patent verlopen in 2020). De naam zegt het al: deze kweekvorm heeft een prachtig camouflagepatroon!

Dieffenbachia ‘Camouflage’ lijkt eigenlijk nauwelijks op ‘Panther’. De langwerpige bladeren zijn limoengroen met een dunne donkere rand en donkergroene spikkels over het hele blad, bijna alsof iemand er met een kwast verf op gespetterd heeft.

Dieffenbachia 'Camouflage'
Dieffenbachia ‘Camouflage’

Dieffenbachia ‘Sterling’

Hier is nog zo’n Dieffenbachia kweekvorm die het resultaat is van een kruising tussen twee andere kweekvormen. In het patent voor Dieffenbachia ‘Sterling’ (uit 2002, verlopen in 2022) wordt de eerder besproken Dieffenbachia ‘Tropic Marianne’ als ouder genoemd. De andere ouder is D. ‘Victory’, een relatief onbekende variant waar niet veel over te vinden is.

Met z’n diepgroene bladeren heeft Dieffenbachia ‘Sterling’ in ieder geval eigenlijk vooral veel weg van ‘Green Magic’. Het verschil zit ‘m in de bladnerven: ‘Green Magic’ heeft alleen een lichtgekleurde hoofdnerf, terwijl bij ‘Sterling’ de zijnerven ook een mooie zilverige kleur vertonen.

Dieffenbachia ‘Crocodile’

We sluiten de lijst af met de opvallende Dieffenbachia ‘Crocodile’. Deze kweekvorm is te herkennen aan z’n relatief langwerpige, donkergroene bladeren met een centraal zilverig spikkelpatroon. Wat ‘m echter écht uniek maakt, is de onderkant van het blad.

Dankzij een mutatie hebben de bladeren langs de centrale nerf namelijk een ongewone textuur die doet denken aan de huid van een krokodil. Dit is niet bepaald een veel voorkomende Dieffenbachia soort, en ook niet goedkoop, maar het is er zeker eentje voor op je verlanglijst!


Als je nog meer vragen hebt over deze verschillende Dieffenbachia soorten of als je ons wilt vertellen welke jouw favoriet is, laat dan hieronder een comment achter!

Chen, J., Henny, R. J., Norman, D. J., Devanand, P. S., & Chao, C. C. T. (2004). Analysis of genetic relatedness of Dieffenbachia cultivars using AFLP markers. Journal of the American Society for Horticultural Science, 129(1), 81-87.

Li, Q., Chen, J., Stamps, R. H., & Parsons, L. R. (2008). Variation in chilling sensitivity among eight Dieffenbachia cultivars. HortScience, 43(6), 1742-1745.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results