&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Dieffenbachia ‘Reflector’ | Verzorging & info

Ohh, wat zijn wij gek op Dieffenbachia’s! Deze tropische kamerplant is gemakkelijk te verzorgen en heeft prachtige patronen op z’n bladeren. Er zijn honderden verschillende kweekvormen, maar onze persoonlijke favoriet is een variant die recent enorm populair is geworden: Dieffenbachia ‘Reflector’, met z’n dramatische camouflageprintje.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Dieffenbachia ‘Reflector’ en hoe je deze prachtige kamerplant in leven houdt!

NaamDieffenbachia ‘Reflector’
MoeilijkheidsgraadMakkelijk
LichtMedium
WaterLichtvochtig houden
PotgrondGrond voor aronskelken

Dieffenbachia: Natuurlijk habitat

Het geslacht Dieffenbachia komt van nature voor in tropische habitats in Centraal en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De ongeveer 60 verschillende soorten zijn te vinden in regenwouden.

Dieffenbachia ‘Reflector’ komt niet voor in de natuur. Deze plant is één van de honderden kweekvormen die voortkomen uit kruisingen tussen de verschillende soorten Dieffenbachia’s. Helaas kunnen we niet vinden wie deze beauty voor het eerst heeft geproduceerd.

Dieffenbachia ‘Reflector’ verzorgen: Licht & temperatuur

Licht

In hun natuurlijke habitat worden Dieffenbachia’s beschermd tegen de tropische zon door de hogere bomen van het regenwoud. In huis houden ze dan ook niet van al te felle zon, al is het wel belangrijk om je plant naast een raam te zetten.

Als je je Dieffenbachia ‘Reflector’ niet genoeg licht geeft, dan kan de plant er al snel wat sip uit gaan zien. Ook kunnen nieuwe bladeren het mooie camouflagepatroon verliezen. Mocht je geen lekker licht plekje op de vensterbank in de aanbieding hebben, dan werkt kunstlicht overigens ook prima!

Temperatuur

Zoals vermeld komen Dieffenbachia’s uit de tropen, en je ‘Reflector’ stelt kou daarom niet op prijs. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 °C valt. Je plant zal niet meteen dood neervallen als het wat frisser wordt, maar stopt wel met groeien, en da’s natuurlijk ideaal. Vorst is overigens wel direct dodelijk.

Kamertemperatuur is perfect voor deze soort, dus als jij je comfortabel voelt in huis, dan geldt dat ook voor je plant. Hogere temperaturen zijn ook geen probleem, zolang de bladeren niet verbrand worden door felle zon.

Dieffenbachia 'Reflector' verzorgen | Hoe doe je dat?

Dieffenbachia ‘Reflector’ verzorgen: Potgrond & oppotten

Potgrond

Zoals veel van onze favoriete tropische kamerplanten maakt het geslacht Dieffenbachia deel uit van de familie van de aronskelken (Araceae). Deze planten houden van een grondmengsel dat overtollig water goed laat wegvloeien, maar ook wat vocht vasthoudt en niet meteen helemaal uitdroogt.

Een standaard potgrond is wat te zwaar voor je Dieffenbachia ‘Reflector’. Het kan om de wortels klonteren en te compact worden, waardoor het teveel water vasthoudt en geen zuurstof meer doorlaat. Wortelrot ligt dan op de loer.

Gelukkig is het niet moeilijk om je eigen potgrond voor Dieffenbachia’s en andere aronskelken in elkaar te draaien. Er zijn verschillende opties, maar de gemakkelijkste mengsels zijn bijvoorbeeld veenmos + perliet of potgrond voor kamerplanten + perliet.

In deze mengsels houdt het mos of de potgrond genoeg water vast om de plant in stand te houden, terwijl de perliet ervoor zorgt dat overtollig vocht goed afgevoerd kan worden door ruimte te geven aan luchtbelletjes.

Oppotten

Er bestaat geen ideale pot voor een Dieffenbachia ‘Reflector’, zolang er maar een gat in de onderkant zit zodat water eruit kan stromen. Anders heeft het mixen van een speciale potgrond met goede drainage ook weinig zin!

Als je plant goed doorgroeit en de pot een beetje te klein begint te worden, kun je wachten tot de aankomende lente om ‘m te verpotten. Je hebt dan twee opties: óf je haalt uitlopers weg (en pot ze apart op) om de moederplant wat meer ruimte te geven, óf je kan mama plus baby’s samen verhuizen naar een grotere pot.

Als je gaat verpotten, vergeet dan niet om verse potgrond te gebruiken, vooral als het al even geleden is.

Tip: Het is misschien een goed idee om handschoenen te dragen bij het verpotten van een Dieffenbachia. Zie de laatste paragraaf voor meer details.

Dieffenbachia ‘Reflector’ verzorgen: Water geven

Zoals de meeste tropische planten uit het regenwoud, houdt een Dieffenbachia van vochtige potgrond. De grond moet echter niet nat zijn, want dat kan voor wortelrot zorgen. Ideaal is om ‘m voor ongeveer de helft uit te laten drogen voordat je opnieuw water geeft.

Niet zeker of het al tijd is om je Dieffenbachia ‘Reflector’ een slokje te geven? Als je een vinger in de pot steekt en de grond droog aanvoelt, dan kun je de gieter erbij pakken. Als de bladeren slap hangen, dan heb je een beetje te lang gewacht. Als de grond zompig is, geef het dan wat meer tijd en geef de volgende keer ook wat minder water.

Onthou dat hoe vaak een plant water nodig heeft afhangt van allerlei factoren, zoals het seizoen en de locatie in huis. Minder licht en lagere temperaturen zorgen voor een minder dorstigere Dieffenbachia dan zomerzon en warmte.

Plantenvoeding voor Dieffenbachia ‘Reflector’

Een gezonde Dieffenbachia ‘Reflector’ groeit als het goed is tussen de lente en vroege herfst lekker door. Daarbij zuigt de plant al snel de voedingsstoffen uit de potgrond, dus kan het handig zijn om tijdens het groeiseizoen 1-2x per maand een beetje normale vloeibare kamerplantenvoeding te geven.

Dieffenbachia 'Reflector', een populaire kamerplant.

Dieffenbachia ‘Reflector’ stekken

Deze kamerplant is lekker makkelijk te vermeerderen. De gemakkelijkste manier om je Dieffenbachia ‘Reflector’ te stekken is door uitlopers, die een gezonde moederplant meestal vanzelf aanmaakt, te scheiden en apart op te potten. De uitlopers hebben meestal al eigen wortels, en groeien als het goed is dus vrolijk verder na deze ingreep.

Als je Dieffenbachia nog geen uitlopers heeft, kun je ook voor een minder bekende stekmethode gaan: luchtafleggen. Dit houdt eigenlijk in dat je de plant voor de gek houdt, waardoor hij op de stam wortels aanmaakt. Zo werkt het:

  • Lokaliseer een oog (groeipunt) op de stam van je plant.
  • Schraap met een mes rond dit gebied om de stam te beschadigen.
  • Bedek de wond met vochtig veenmos en dek het geheel af met plasticfolie.
  • Je Dieffenbachia gaat nu op deze plek wortels aanmaken.
  • Na een paar weken, als de wortels goed gegroeid zijn, kun je de plant op dit punt afsnijden en heb je een gloednieuwe Dieffenbachia ‘Reflector’ mét wortels om op te potten.
  • De onthoofde moederplant ziet er nu een beetje zielig uit, maar geen zorgen: zij produceert vanzelf een nieuwe ‘kop’ vanuit een ander groeiount.

Naast uitlopers en luchtafleggen werkt ook de normale stengelstekmethode prima voor deze plant. Onthoofd ‘m en zet de kop in een nieuwe pot: wortels groeien vanzelf. Je kunt zelfs de stengel in meerdere stukken snijden, die elk nieuwe planten kunnen produceren.

Blad van Dieffenbachia kamerplant.

Is Dieffenbachia ‘Reflector’ giftig voor katten en honden?

Veel kamerplanten, waaronder de meeste aronskelken, bevaten calciumoxalaat. Deze microscopische kristallen zijn erg scherp, waardoor het sap irritatie kan veroorzaken aan de handen, mond en keel.

Dieffenbachia’s bevatten een veel hogere concentratie calciumoxalaat dan de meeste andere planten. Als je huisdier een hapje neemt, kan dit heftige irritatie en gevaarlijke zwelling veroorzaken. Dit kan in uitzonderlijke gevallen fataal zijn. Een studie uit 2003 haalt het voorbeeld aan van een poedel die een aanvaring met een Dieffenbachia niet overleefde.

Al in 1707 was het gevaar van deze plant bekend. Sir Hans Sloane schreef (vertaald): “Als men deze stengel met een mes doorsnijdt en de punt van de tong erop legt, geeft dat een zeer pijnlijk gevoel, en veroorzaakt zo’n grote irritatie aan de speekselkanalen, dat deze spoedig opzwellen, zodat de persoon niet kan spreken, en enige tijd niets anders kan doen dan in grote mate speeksel uitspuwen, of kwijlen, hetgeen na enige tijd verdwijnt.”

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat je deze plant dus absoluut uit de buurt van huisdieren of kinderen moet houden. Het is ook handig om zelf handschoenen te dragen als je ‘m verpot, vooral als je huid gevoelig is.


Als je meer wilt weten over Dieffenbachia ‘Reflector’ of als je je eigen ervaringen met deze spectaculaire kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Fochtman, F. W., Manno, J. E., Winek, C. L., & Cooper, J. A. (1969). Toxicity of the genus Dieffenbachia. Toxicology and applied pharmacology15(1), 38-45.

Loretti, A. P., da Silva Ilha, M. R., & Ribeiro, R. E. (2003). Accidental fatal poisoning of a dog by Dieffenbachia picta (dumb cane). Veterinary and human toxicology45(5), 233-239.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

2 gedachten over “Dieffenbachia ‘Reflector’ | Verzorging & info”

    • Hallo! Hoeveel licht krijgt je Dieffenbachia? Het klinkt alsof er iets misgaat. Hoe ver laat je de potgrond opdrogen alvorens weer water te geven? Ik zou de plant verplaatsen naar een lekker lichte plek naast een raam als dit nog niet het geval is, en eventueel zou ik de wortels controleren op rot als het mogelijk is dat je teveel water hebt gegeven. Kijk ook even of er geen beestjes op zitten. Succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results