&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Cactus met bloem | 8 prachtige bloeiende soorten

Als je op zoek bent naar een mooie bloeiende kamerplant, dan denk je misschien niet zo snel aan een cactus. Maar vergis je niet! Deze stekelige planten zijn enorm spectaculaire bloeiers. Weg met die papieren nepbloemen en superlijm: een cactus met bloem kweek je gewoon lekker zelf.

Hieronder nemen we een kijkje naar 8 van onze favoriete bloeiende cactussen, de één nog spectaculairder dan de andere. Welke is jouw favoriet?

Schlumbergera sp. (lidcactus)

Je zag ‘m waarschijnlijk al aankomen, want de spectaculaire lidcactussen van het geslacht Schlumbergera zijn enorm populair als kamerplanten vanwege hun prachtige bloemen. Selectieve kweek heeft geleid tot een ware regenboog aan verschillende bloemkleuren, zoals rood, wit, geel, oranje of (zoals die van ons hieronder) knalroze.

Er zijn drie verschillende lidcactussen die veel verkocht worden rond de feestdagen:

  • Schlumbergera truncata: wordt vaak verkocht als Kerstcactus, maar die naam is al in gebruik voor de volgende soort op de lijst. Daarom wordt deze winterbloeier vaak ‘Thanksgiving cactus’ genoemd. Je herkent ‘m aan de getande bladsegmenten.
  • Schlumbergera x buckleyi: het resultaat van een kruising tussen de voorgenoemde S. truncata en een neefje genaamd S. russelliana. Dit is de ‘echte’ Kerstcactus, maar in de praktijk is-ie minder populair dan de Thanksgiving-variant.
  • Schlumbergera gaertneri: tot voor kort hoorde deze lentebloeier, beter bekend als de paascactus, nog bij het geslacht Hatiora. Nu is-ie echter heringedeeld in Schlumbergera. Je herkent ‘m aan z’n meer afgeronde bladeren.

Lidcactussen komen van nature voor in de jungle en houden dus van wat meer water dan “normale” cactussen. Ze zijn ook lekker makkelijk te stekken.

Roze bloeiende lidcactus
Schlumbergera truncata of Thanksgiving cactus.

Opuntia sp. (schijfcactus)

Het geslacht Opuntia, ook wel de schijfcactus of vijgcactus, is er eentje die we allemaal wel kennen. Er zijn tientallen verschillende soorten Opuntia’s, maar de twee bekendste zijn de Opuntia ficus-indica (die eetbaar fruit produceert, ook wel cactusvijgen genoemd) en de kleine konijnenoor cactus (Opuntia microdasys). Van nature komen deze cactussen voor over bijna het hele Amerikaanse continent, van Zuid-Argentinië tot helemaal in Canada.

De meeste Opuntia soorten bloeien prachtig, met grote gele, oranje of zelfs roze bloemen. Je zit met de meeste soorten goed voor mooie bloei, maar onze persoonlijke favoriet is Opuntia gosseliniana. Deze heeft paarsig gekleurde in plaats van groene segmenten.

Voor degenen die hun cactus graag het hele jaar buiten willen laten staan, is er de nauw gerelateerde Cylindropuntia imbricata. Raak ‘m niet aan, want hij heeft gemene stekels, maar deze “cholla”-cactus bloeit prachtig en kan tot wel -20 °C overleven zolang je de potgrond droog houdt.

Geel bloeiende Opuntia schijfcactus

Echinopsis oxygona

Hallooo, Echinopsis! Dit geslacht van bolcactussen en cylindercactussen is een echte topper wanneer het op bloemen aankomt. Je vindt ze van nature in Zuid-Amerika, maar ze zijn vandaag de dag ook enorm populair als kamerplanten. Onze persoonlijke favoriet is Echinopsis oxygona, die je op de foto’s hieronder ziet. Een andere mooie soort is Echinopsis subdenudata, ook wel de dominocactus.

Deze cactussen bloeien, mits ze genoeg licht en water krijgen, in de zomer. Eerst verschijnt er een (nogal lelijke!) harige knop op de plant, die steeds langer wordt. Dan moet je beginnen met opletten, want de bloem gaat meestal ‘s nachts open en verwelkt in veel gevallen binnen een dag.

Als je het schouwspel niet wilt missen, ga je liefst elk uur even kijken vanaf de zonsondergang. Je kunt ook een oude telefoon op de plant richten om een timelapse-video op te nemen, zoals bijvoorbeeld hier te zien is.

Tip: Je koopt een Echinopsis oxygona cactus stek voor maar €3,95 bij Second Green.

Bloemknop van Echinopsis oxygona cactus
Close-up van zachtroze bloem van Echinopsis oxygona cactus

Rebutia perplexa

Waar Echinopsis cactussen indruk maken met één immense bloem, verdeelt Rebutia perplexa z’n energie liever. Deze clustervormende bolcactus kun je echt niet missen in je verzameling als je van mooie bloemen houdt! Hij is makkelijk te verzorgen en produceert in de lente een veelvoud aan prachtige roze bloemetjes.

Van nature komen Rebutia cactussen voor in bergachtige gebieden in Bolivië en Argentinië. Zoals de meeste cactussoorten houden ze van lekker veel licht en is het belangrijk om de potgrond uit te laten drogen voordat je opnieuw water geeft.

Als je gek bent op Rebutia perplexa, overweeg dan ook eens andere soorten in dit geslacht. Voor witte bloemetjes ga je bijvoorbeeld voor Rebutia albiflora, en als je van oranje houdt, dan is Rebutia albopectinata een goede keus.

Cluster Rebutia perplexa cactus met roze bloemknoppen
Cluster Rebutia perplexa cactus met roze bloemen

Epiphyllum sp.

Het geslacht Epiphyllum is, net als de eerder besproken lidcactus, een junglecactus. Deze aparte cactussen zijn te herkennen aan hun platte bladsegmenten: heel anders dan de vaak bol- of pilaarvormige woestijncactussen. Ze houden van wat meer water en hoge luchtvochtigheid. Oh, en ze bloeien ongelooflijk mooi! Dit geslacht staat niet voor niks bekend als de “orchideecactussen”. Daarnaast ruiken de bloemen ook nog eens enorm lekker.

De bekendste soort is Epiphyllum oxypetalum, die je ook in de foto hieronder ziet. Deze cactus komt uit bosachtige omgevingen in Mexico en Guatemala, en bloeit van de lente tot in de late zomer. Zoals bij veel andere soorten, vindt ook de bloei van Epiphyllums ‘s nachts plaats. Zorg dus dat je de knoppen van jouw exemplaar in de gaten houdt zodat je het spektakel niet mist.

PS: sommige cactussen die eerst tot het geslacht Epiphyllum werden gerekend, zijn nu verplaatst naar Disocactus. Hier zitten ook mooie bloeiers tussen, zoals de populaire zaagcactus.

Epiphyllum oxypetalum cactus bloem

Selenicereus sp.

Nee, je ziet niet dubbel. De gigantische, crèmekleurige en verrukkelijk ruikende bloemen van het geslacht Selenicereus lijken enorm veel op die van de voorgenoemde Epiphyllums. Ook Selenicereus zijn junglecactussen, die meestal als epifyten of lithofyten op bomen of stenen groeien.

De meest bekende Selenicereus soorten behoorden eerst tot het geslacht Hylocereus. Je hebt ze waarschijnlijk wel eens in de supermarkt gezien: pitahaya of dragon fruit! Yep, dit eetbare fruit is afkomstig van een cactus, die overigens ook prachtige bloemen produceert. Een ideale toevoeging aan elke cactusverzameling, als je het ons vraagt. De meest bekende pitahaya, waarvan de schil roze is en het vruchtvlees wit, heet Selenicereus undatus.

Het geslacht Selenicereus heeft echter veel meer te bieden dan alleen de drie fruitdragende pitahaya soorten. Er zijn in totaal een stuk of 30 soorten. Selenicereus anthonyanus lijkt bijvoorbeeld enorm op de eerdergenoemde zaagcactus en wordt vaak verkocht onder dezelfde naam, maar heeft langere stengels en fantastische roze bloemen.

Wist je dat? De naam ‘Selenicereus’ is afgeleid van de Griekse maangodin Selene. Je ziet ‘m dus al aankomen: deze cactus bloeit ‘s nachts.

Selenicereus cactus bloem

Astrophytum sp.

Terug naar de woestijncactussen! Het geslacht Astrophytum heb je vast wel eens te koop gezien in het tuincentrum, want het is enorm populair. De meeste van deze bolcactussen komen voor in Mexico, al zijn ze in hun natuurlijke habitat redelijk zeldzaam.

De meest populaire Astrophytum onder verzamelaars is A. asterias, die naast de mooie bloemen vooral gewaardeerd wordt om z’n mooie kleurenpatroon. Deze soort is zelfs verkrijgbaar in gemarmerde vorm, met kleuren zoals geel, rood en oranje, waar liefhebbers soms veel geld voor neerleggen. Ook Astrophytum myriostigma wordt veel verkocht.

Deze cactussen bloeien in de zomer, vaak één bloem precies bovenop de bol. De bloemen zijn van nature meestal crèmekleurig of geel, maar er zijn ook kweekvormen die een veelvoud aan rozige exemplaren produceren. Het kan even duren voordat je Astrophytum bloeit, want dit is een langzaam groeiende cactus waar je een beetje geduld voor nodig hebt.

Astrophytum kamerplant bloei close-up

Mammillaria sp.

Als je een doorgewinterde cactusliefhebber bent, dan zat je je waarschijnlijk al af te vragen wanneer we het eindelijk over Mammillaria gingen hebben. Nou, hier is-ie! Dit is het grootste geslacht in de cactusfamilie, met meer dan 200 soorten, dus het is niet gek dat daar een aantal uitbundige bloeiers tussen zitten. De kleine bloempjes groeien vaak in een ring om het bovenste deel van de cactus, als een soort kroontje.

Mammillaria cactussen zijn erg populair. Je vindt er in elk tuincentrum of elke plantenwinkel wel een paar, vaak met neppe strobloempjes eraan vast gelijmd (jammer!). Ze zijn bol- tot cylindervormig en clustervormend. De meeste soorten zijn lekker makkelijk te verzorgen.

We kunnen natuurlijk niet alle Mammillaria’s bespreken, maar hier zijn een paar van de mooiste bloeiers:

  • Mammillaria blossfeldiana: een cactusje met haakvormige stekeltjes en een veelvoud aan prachtige, stervormige bloempjes in roze en wit.
  • Mammillaria baumii: met redelijk grote, gele bloemen.
  • Mammillaria bocasana: een harig exemplaar met haakjes en kleine roze bloemetjes.
  • Mammillaria spinosissima: Héél veel stekeltjes en een mooie dieproze bloemenkroon. Ook wel speldenkussencactus genoemd.

Je leest meer in onze Mammillaria cactus verzorgingsgids.

Mammillaria cactus bloem close-up

Gymnocalycium sp.

De soorten in het geslacht Gymnocalycium behoren tot de mooiste cactussen. De meest bekende is Gymnocalycium mihanovichii, die knalrood, oranje of geel kan zijn. Je hebt ‘m gegarandeerd wel eens gezien: het is de gekleurde bovenkant op de bekende geënte ‘maancactus‘!

Dit geslacht heeft echter nog véél meer te bieden dan alleen publieksfavoriet G. mihanovichii. Het bestaat uit ongeveer 70 soorten, waarvan het meerendeel best makkelijk te verzorgen is en prachtig bloeit. Het examplaar in de foto hieronder heet bijvoorbeeld Gymnocalycium bruchii.

Andere populaire soorten zijn oa.:

  • Gymnocalycium saglionis: grote stekels en kroontje van witte tot roze bloemen.
  • Gymnocalycium horstii: één of twee grote, pastelroze bloemen.
  • Gymnocalycium chacoense: kroontje van leuke wit-roze bloempjes.
  • Gymnocalycium baldianum: uitbundige bloeier in tinten paars en roze.
Gymnocalycium cactus bloei

Hoe zorg ik dat mijn cactus bloeit?

Heb je al jaren een paar cactussen staan en vraag je je na het lezen van dit artikel af waarom je nog geen enkele bloem gezien hebt? Dat is niet gek, want cactussen bloeien binnen in een potje vaak niet zo snel als wanneer ze in de volle grond staan in een warm klimaat. Maar betekent dat dat je pech hebt als je een cactus met bloem wilt? Nee!

Er zijn absoluut een paar dingen die je kunt doen als je wilt dat je cactus bloeit. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om ‘m goed te verzorgen. Woestijncactussen (de meeste soorten) houden bijvoorbeeld van een lekker grove potgrond. Ze kunnen niet tegen overmatig water, maar als de grond helemaal droog is, houden ze absoluut van een slokje. Er moet wel een gat in de pot zitten zodat overtollig vocht kan wegvloeien.

Daarnaast is licht extreem belangrijk. Cactussen hebben veel volle zon nodig, en zelfs op een vensterbank op het zuiden krijgen ze niet altijd genoeg. Het beste wat je kunt doen als je wilt dat jouw exemplaren bloeien, is dan ook om ze in de zomer buiten te zetten.

Rond begin mei zet je je cactus op een beschut maar zonnig plekje (uit de regen) in de tuin of op het balkon, en zodra de nachttemperaturen in de herfst rond de 10 °C liggen, verplaats je ze weer naar binnen. Wij hebben zelf ervaren dat je zo het tweede jaar (of soms al het eerste!) een prachtige show te zien krijgt. Houd er rekening mee dat een cactus die buiten staat meer water nodig heeft, soms meer dan één keer per week.

Succes!

Cactus online kopen

Cactussen, zoals alle kamerplanten, zijn een echte revival aan het beleven. Natuurlijk zijn ze nooit echt weggeweest, maar tegenwoordig kun je alle cactussoorten die je je kunt bedenken gewoon online bestellen! Kijk uit, want voor je het weet staat de vensterbank vol.

Bij Second Green verkopen we allerlei vetplantjes, waaronder cactussen, plus andere kamerplanten. Neem een kijkje naar ons kamerplanten assortiment en vind jouw nieuwe favoriet!


Als je nog meer vragen hebt over het vinden of verzorgen van een cactus met bloem, of als je je ervaringen met één van de prachtige soorten op deze lijst wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results