&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Zoete aardappel kweken | Met behulp van stekjes!

We hebben allemaal wel eens een zoete aardappel met uitlopers aangetroffen in de voorraadkast. En als een zoete aardappel kan uitlopen, kun je ‘m dan eigenlijk ook stekken? Yep, net zoals bij normale aardappels kun je zoete aardappel kweken met behulp van een gewoon exemplaar uit de supermarkt. En een zoete aardappelplant doet het ook nog eens prima als kamerplant!

Lees verder voor alles wat je moet weten over zoete aardappel kweken voor in de groententuin of als kamerplant.

Uitlopers aan je aardappel

Als een (zoete) aardappel uitlopers produceert, worden deze in het Engels ‘slips’ genoemd. Dit kan prima een gewone aardappel van de supermarkt zijn, zolang deze maar ogen heeft (kleine bobbeltjes waar wortels of stengels uit kunnen groeien).

Als je een uitlopende zoete aardappel in de voorraadkast vindt, gooi ‘m dan niet weg. Je kunt de uitlopers verder laten groeien en daarna van de aardappel afbreken om ze in een mooie pot of in de groententuin te zetten. Perfect als leuke kamerplant of om een flinke oogst mee te bemachtigen – een enkele zoete aardappel kan heel wat ‘nakomelingen’ produceren!

Wist je dat? Een organische zoete aardappel werkt vaak het best. Niet-organische aardappels zijn vaak behandeld met een middel dat de vorming van uitlopers tegengaat. Handig als je ze lang wilt bewaren, niet zo handig als je nieuwe zoete aardappels wilt kweken.

Zoete aardappel kweken: Hoe doe je dat?

Zoete aardappel kweken | Wat heb je nodig?

Om zoete aardappel te kweken (voor een kamerplant of in de groententuin) heb je niet veel nodig:

  • Zoete aardappel: liefst twee of drie, aangezien niet alle aardappels altijd goed aanslaan.
  • Vaas of glas.
  • Tandenstokers (optioneel).

Zoete aardappel kweken doe je vervolgens door de aardappels doormidden te snijden. Vul het glas of de vaas met water en zet of hang de helften op zo’n manier erin dat ze ongeveer halverwege onderwater staan, met de ronde kant naar boven.

Als het glas te groot is, kun je een paar tandenstokers gebruiken om te zorgen dat de aardappel niet in zijn geheel in het water valt.

Wist je dat? Als je het kweken van zoete aardappels wat professioneler wilt aanpakken, kun je pootgoed kopen. Dat zijn kleine aardappeltjes die je rechtstreeks de grond in steekt. De techniek in dit artikel is beter geschikt als je gewoon een keer wilt proberen zoete aardappels te kweken met een normale supermarktaardappel.

Zoete aardappel kweken | Hoe doe je dat?

Als je zoete aardappelhelften in water staan, kun je niet veel meer doen dan wachten. Zet het glas met de aardappelen op een lekker lichte plek zoals een vensterbank en ververs het water regelmatig.

Zoals hierboven vermeld, produceert helaas niet elke aardappel met succes uitlopers. Maar met een beetje geluk zie je al snel wortels aan de onderkant van de zoete aardappelstukken verschijnen, en daarna kleine stengels en blaadjes aan de bovenkant. In beide gevallen komt de groei uit de eerder beschreven ‘ogen’ op de aardappel.

Afhankelijk van wanneer je je kweekproject uitvoert (liefst in de lente of zomer), kan het langer of korter duren voordat de wortels en stengels goed beginnen te groeien. In de meeste gevallen zie je na een paar weken de eerste tekenen van activiteit. Als er niks gebeurt, wacht dan gewoon af, tenzij het water troebel wordt en/of vies begint te ruiken. Dat betekent namelijk dat het aardappelstuk is gaan rotten en niet meer kan uitlopen.

Geen rot en goede wortel/stengelgroei? Yes! Geef je aardappel de tijd, tot de stengels goed gegroeid zijn en een paar blaadjes elk hebben.

Zoete aardappel kweken: Hoe doe je dat?

Zoete aardappel kweken als een kamerplant

Proficiat! Je hebt het beginsel van een goede oogst of een leuke kamerplant gekweekt. De uitlopers op je zoete aardappel kunnen namelijk opgepot worden of rechtstreeks de groententuin in. De plant lijkt boven de grond een beetje op klimop, met groen-paarsige bladeren, en zal onder de grond meer knollen (=zoete aardappels) produceren.

Zoete aardappels kweken in de tuin is niet al te lastig. Zorg dat je de aardappels in de vroege lente stekt en plant de resulterende uitlopers rond mei op ongeveer 40 cm afstand van elkaar, liefst op een warme en zonnige plek of in een grote kuip. Geef gedurende de zomer lekker veel water en vergeet ook niet om regelmatig te bemesten. Voor de eerste vorst (oktober-november) is het tijd om de opbrengst binnen te halen!

Om een zoete aardappel als kamerplant te gebruiken, kun je de uitlopers voorzichtig van de ‘moederaardappel’ af draaien. Zorg dat je ze niet teveel beschadigt! Hierna kun je ze op water zetten en oppotten zodra ze wat wortels hebben, maar je kunt de uitlopers ook gewoon rechtstreeks in potgrond plaatsen.

Een zoete aardappelplant houdt van goede drainage, dus gebruik een potgrond met wat toegevoegde perliet. Zorg dat de pot die je gebruikt altijd een gat in de onderkant heeft om staand water te voorkomen. Zoek een lekker zonnig plekje in huis en houd de potgrond lichtvochtig. Als je zoete aardappelplant lekker doorgroeit, kun je regelmatig een kamerplantenvoeding gebruiken.


Als je nog meer vragen hebt over zoete aardappel kweken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter. ?

PS: Als je gek bent op stekken, vraag de groentenboer dan ook eens om mango (leer mango stekken) of avocado (leer avocado stekken).

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Neem ook eens een kijkje naar:

Helaas geen berichten gevonden.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results