&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Anthurium verzorging | Alles over de flamingoplant

Anthurium scherzerianum en Anthurium andraeanum ontlenen hun naam, flamingoplant, aan hun prachtige, felgekleurde bloemen. Deze kamerplanten worden gewaardeerd om hun exotische uiterlijk en kunnen met de juiste verzorging het hele jaar lang bloeien. Perfect als je en beetje kleur in huis nodig hebt!

Lees verder voor alles wat je moet weten over Anthurium verzorging.

NaamFlamingoplant, Anthurium, Anthurium scherzerianum & Anthurium andraeanum
MoeilijkheidsgraadMedium
LichtIndirect
WaterLichtvochtig houden
PotgrondMet goede drainage

Anthurium natuurlijk habitat

Het geslacht Anthurium, waar de flamingoplant deel van uitmaakt, komt van nature voor in Centraal- en Zuid-Amerika en de Britse Antillen. Zoals veel andere kamerplanten, is de Anthurium hier te vinden in tropische regenwouden.

Als je er een in huis wilt, kan het helpen om het natuurlijke habitat van de soort in gedachten te houden voor optimale Anthurium verzorging. Als je erin slaagt om het regenwoud een beetje te imiteren, doet je flamingoplant het gegarandeerd goed!

Wist je dat? Hoeweel de flamingoplant van nature voorkomt in Zuid-Amerika, wordt de soort vooral geassocieerd met Hawaï. De eilanden zijn de grootste exporteurs van deze aronskelk.

Anthurium verzorging | Alles over de flamingoplant

Anthurium verzorging: Licht, locatie & temperatuur

Licht. In het regenwoud wordt het grootste deel van het zonlicht geblokkeerd door hogere bomen. Hoewel Anthuriums dus gek zijn op lekker veel licht, kan felle directe zon een beetje te heftig zijn en de plant verbranden. Zet je Anthurium daarom voor een raam dat veel licht krijgt, maar geen volle zon.

Locatie. Wat betreft de ideale locatie in huis voor een flamingoplant, is het belangrijk om de licht- en luchtvochtigheidsvoorkeuren van de soort in gedachten te houden. Je kunt ‘m bijvoorbeeld in de keuken of badkamer zetten als daar voldoende licht binnenkomt, aangezien deze ruimtes vaak iets vochtiger zijn dan de rest van je huis.

Als dit geen optie is, kun je ook andere maatregelen nemen om te zorgen dat je Anthurium zich thuis voelt. De luchtvochtigheid krijg je omhoog door bijvoorbeeld meerdere planten bij elkaar te zetten om een soort mini regenwoud te vormen, of door een luchtbevochtiger te gebruiken. Een lage luchtvochtigheid in huis is namelijk ook voor mensen niet ideaal!

Temperatuur. Zorg ervoor dat de plek waar je Anthurium staat ook ‘s nachts niet kouder dan 15°C wordt. Vermijd tocht, ramen met enkel glas (in de winter) en airco’s, daar krijgt de soort het gewoonweg te koud door. Zet ‘m ook niet te dichtbij de verwarming, aangezien je Anthurium dan te snel uitdroogt.

Anthurium verzorging: Potgrond & verpotten

Flamingoplanten houden van een potgrond op turfbasis met goede drainage, maar je kunt ook kokosvezel gebruiken. Mix turfgrond of kokosvezel met wat normale potgrond en een materiaal om de drainage te verbeteren, zoals perliet of orchideesnippers.

Een Anthurium hoef je niet al te vaak te verpotten, meestal maar één keer per twee jaar. Je kunt dan voor een grotere pot gaan, of ervoor kiezen om de plant te verdelen (zie hieronder voor informatie over Anthurium stekken).

Anthurium verzorging: Water geven

Het kan een beetje lastig zijn om uit te vogelen wanneer het tijd is om je Anthurium water te geven. Deze soort houdt van een lichtvochtige grond, vooral in de zomer, maar vindt het niet fijn om in overtollig water te staan. Natte voeten kunnen leiden tot rottende wortels.

In de winter kun je je flamingoplant wat meer laten uitdrogen, aangezien deze dan niet zo actief groeit.

Anthurium verzorging | Alles over de flamingoplant

Anthurium verzorging: Bemesting

Als je Anthurium lekker doorgroeit (meestal tijdens de lente en zomer), kun je elke twee weken een klein beetje verdunde plantenvoeding geven.

Stop met bemesten tijdens de inactieve maanden of als de plant het niet goed doet, aangezien de plantenvoeding dan niet opgenomen kan worden en juist de wortels kan verbranden.

Anthurium stekken

Als je je Anthuriumverzameling wilt uitbreiden, kan dit helemaal gratis! Een Anthurium stekken is supermakkelijk en er zijn twee verschillende methoden (plus een derde “bonus”methode voor de toegewijde hobbyist die graag wilt proberen om zelf flamingoplanten te zaaien).

Zo doe je het:

  • Anthurium stekken met stengelstek: Bij een wat grotere flamingoplant zou je de stam goed moeten kunnen zien. Neem een stekje met een schoon mes of snoeischaar. Zorg ervoor dat er een paar knopen en idealiter ook wat blaadjes aan je stek zitten.

    Je kunt stengelstekken in water laten wortelen, of je kunt ze direct oppotten.
  • Anthurium verdelen: Dit is het gemakkelijkst als je je Anthurium toch al wilde verpotten. Als je de plant uit de pot haalt, zie je meestal dat deze eigenlijk uit meerdere aparte planten bestaat, aangezien de soort uitlopers produceert.

    Haal zoveel uitlopers als je wilt los en pot ze op. De nieuwe planten zouden als het goed is vrolijk verder moeten groeien, aangezien ze al hun eigen wortelsysteem hebben.
  • Anthurium zaaien: Aangezien Anthuriums zo uitbundig bloeien, is het mogelijk om zaadjes te oogsten, vooral als er meer dan één hebt. Je moet binnenshuis wel zelf de bloemen bevruchten, dus laat je innerlijke bij de vrije loop en verspreid de pollen over de bloemkolven met een zacht penseel.

    Met wat geluk verschijnen er over een paar maanden besjes aan de bloemkolf. Deze kun je oogsten wanneer ze oranje van kleur zijn en makkelijk loskomen. Verwijder het vruchtvlees en zaai de zaadjes in vochtig vermiculiet. De kweekpotjes kun je in een kweekkasje zetten voor goede luchtvochtigheid.
Anthurium verzorging | Alles over de flamingoplant

Het verschil tussen Anthurium scherzerianum en Anthurium andraeanum

Hoewel Anthurium scherzerianum de “officiële” flamingoplant is, wordt deze naam gebruikt voor scherzerianum én andraeanum. Een beetje verwarrend, want technisch gezien zijn de planten niet hetzelfde.

Anthurium andraeanum is veel populairder, wordt groter en kan iets lastiger te verzorgen zijn dan Anthurium scherzerianum. In alle foto’s in dit artikel is andraeanum te zien. Deze soort heeft een rechte bloemkolf, terwijl scherzerianum normaal gezien een krullende kolf heeft.

Is Anthurium giftig voor katten en honden?

Hoewel je huisdier niet dood neer zal vallen na een hapje van een Anthurium, bevat deze soort calciumoxalaat, wat een sterke brandende sensatie kan veroorzaken.

Je houdt je Anthurium dus beter weg van huisdieren en kinderen. Het kan ook handig zijn om zelf handschoenen te dragen bij het verpotten, om irritatie van de huid op je handen te voorkomen.


Als je nog meer vragen hebt over Anthurium verzorging of als je je eigen ervaringen met deze exotische kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results