&noscript=1" />

✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Alocasia verzorging | Voor een blije plant!

Als je van groen houdt, is de kans groot dat je fan bent van Alocasia. Dit geslacht van planten bevat een aantal van de meest populaire kamerplanten, van de kleine Alocasia ‘Polly’ tot de gigantische Alocasia macrorrhizos.

Alocasia’s worden soms gezien als ‘diva-planten’ die moeilijk in leven te houden zijn. Is dat echt zo? Lees verder voor alles wat je moet weten over Alocasia verzorging!

NaamOlifantsoor, (reuzen)taro, skelettenplant, Alocasia
MoeilijkheidsgraadMedium
BelichtingIndirect
WaterLichtvochtig houden
PotgrondOp basis van turf met perliet

Alocasia: Natuurlijk habitat

Het geslacht Alocasia bevat 79 planten, waarvan er een flink aantal als kamerplanten gehouden wordt. Niet verrassend, met die mooie bladeren en kleuren! Er zijn ook verschillende selectief gekweekte cultivars beschikbaar, zoals de veel voorkomende Alocasia x Amazonica.

In het wild komt Alocasia vooral voor in Zuid-Oost Azië, waar je ze vindt in (sub)tropische gebieden. In deze bossen worden ze nogal wat groter dan bij ons in huis: sommige soorten zijn gigantisch in het wild.

Alocasia kamerplant | Hoe verzorg je een Alocasia?

Alocasia verzorging: Licht en temperatuur

Licht

Aangezien Alocasia van nature voorkomt in bossige gebieden, houden ze van helder maar indirect licht. In het natuurlijke habitat wordt de soort namelijk afgeschermd van directe zon door hogere bomen.

Een raam op het oosten zou ideaal zijn voor je Alocasia. Zet ‘m op de vensterbank of in ieder geval lekker dichtbij zodat de plant genoeg licht krijgt om goed te groeien.

Temperatuur

Alocasia’s vinden het niet fijn om het koud te hebben. Vermijd tochtige gangen en vensterbanken naast ramen met enkel glas, want als je Alocasia het te koud krijgt, kan de plant in ‘winterslaap’ gaan en zijn bladeren laten vallen.

Kamertemperatuur is prima voor deze soort. Zolang de temperatuur boven de 15 °C blijft zit je goed.

Tip: Als je je Alocasia per ongeluk in winterslaap hebt laten gaan, is er nog geen reden voor paniek. Wacht tot de lente en zet de plant dan op een lekker warm plekje met veel licht en water. Met wat geluk wordt-ie zo vanzelf wakker!

Alocasia verzorging: Potgrond en verpotten

Potgrond

Deze soort is niet al te moeilijk wat betreft potgrond, zolang het medium maar lekker vochtig blijft.

Je kunt een potgrond op basis van turf gebruiken en deze mengen met perliet en/of orchideesnippers. Dit zorgt voor een luchtig mengsel dat overtollig water goed afvoert. Als je niet van turf houdt (het is niet de meest hernieuwbare grondstof), kun je het ook met kokosvezel proberen.

Verpotten

Alle kamerplanten, inclusief Alocasia, hebben het liefst in een pot met een gat in de onderkant. De soort houdt namelijk van veel vocht, maar overtollig water kan problemen veroorzaken.

Alocasia’s vinden het niet erg om in een wat kleinere pot te staan, dus meestal hoef je ze niet elk jaar te verpotten. Als de zaken een beetje al te krap worden, verpot dan in de lente.

Alocasia kamerplant | Hoe verzorg je een Alocasia?

Alocasia verzorging: Water geven

Hoe vaak een plant water nodig heeft hangt altijd af van verschillende factoren, zoals de luchtvochtigheid en de hoeveelheid licht. In de zomer, als het warm is, moet je je Alocasia waarschijnlijk 1-2 keer per week water geven. Houd ‘m in ieder geval lichtvochtig.

In de winter kun je de potgrond wat meer laten uitdrogen, ongeveer voor de helft. Dit omdat tropische planten zoals Alocasia gedurende de donkere maanden meestal niet of nauwelijks groeien en dus minder water nodig hebben.

Alocasia verzorging: Luchtvochtigheid

Hier gaat het vaak mis. Alocasia’s houden niet alleen van vochtige grond, maar ook van een hoge luchtvochtigheid. Ze doen het echt niet goed als de lucht te droog is, wat vaak het geval is in onze huizen, vooral in de winter.

De ideale plek voor een Alocasia is een kas, maar met wat hulp kun je ‘m natuurlijk ook gewoon in huis zetten. Als je keuken of badkamer een raam heeft dan kan dit een goed plekje zijn, aangezien deze ruimtes vaak wat vochtiger zijn dan de woon- of slaapkamer.

Je kunt de luchtvochtigheid ook bevorderen door meerdere kamerplanten bij elkaar te zetten. Planten transpireren namelijk van nature vocht, waardoor je een soort mini jungle-effect creëert! Je kunt ze ook op een schaaltje met kiezels en een laagje water zetten. Het effect van sprayen is verwaarloosbaar, maar je kunt dit natuurlijk altijd proberen.

Tip: Is de lucht nog steeds te droog voor je Alocasia? Je kunt ook een luchtbevochtiger proberen. Als je huis echt droog is kan dit voor jezelf ook fijn zijn, aangezien droge lucht onze luchtwegen kan irriteren, vooral in de winter.

Alocasia kamerplant | Hoe verzorg je een Alocasia?

Alocasia verzorging: Voeding

Alocasia is niet al te moeilijk wat betreft bemesting. Je kunt gedurende de lente en zomer één of twee keer per maand een normale plantenvoeding gebruiken. Het is wel handig om de voeding te verdunnen met water zodat deze niet te sterk is.

In de winter kun je je plant beter met rust laten. Als een plant niet actief groeit, kan het gebruik van plantenvoeding de wortels beschadigen.

Alocasia stekken

Een Alocasia stekken is supermakkelijk! Het handigst is om dit te doen bij het verpotten. Verdeel de plant of snij de rizoom in stukken en pot deze apart op.

Problemen met Alocasia

Eén van de meest voorkomende problemen met Alocasia is wanneer de plant zijn bladeren laat hangen. Dit is helaas een beetje een vaag symptoom, dat veroorzaakt kan worden door vanalles: teveel water, te weinig water, lage luchtvochtigheid, teveel of te weinig licht of te lage temperatuur. Check of je alle instructies in dit artikel volgt en pas de verzorging van je Alocasia zo nodig aan.

Spint is een beestje dat helaas gek lijkt te zijn op de mooie bladeren van de Alocasia. Check de onderkant van de bladeren regelmatig, houd de luchtvochtigheid hoog (dit vindt spint vreselijk) en maak de plant om de zoveel tijd schoon met een nat doekje.

Is Alocasia giftig?

Volgens de Amerikaanse ASPCA helaas wel. De soort is niet héél giftig, maar bevat calciumoxalaat. De microscopische kristallen van deze chemische verbinding zijn scherp en kunnen extreme irritatie veroorzaken aan de mond, lippen en tong als je huisdier of kind probeert een hapje te nemen van de plant. Als de bladeren doorgeslikt worden kan hier ook moeilijkheid met slikken, kwijlen en overgeven bij komen kijken.

Houd je Alocasia dus ver weg van kinderen en huisdieren! Het is zelfs aan te raden om handschoenen te dragen bij het verpotten, aangezien de calciumoxalaat ook je handen kan irriteren.


Als je meer vragen hebt over Alocasia verzorging of je ervaringen met deze prachtige tropische kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter. ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

2 gedachten over “Alocasia verzorging | Voor een blije plant!”

  1. Dat spint en ook trips niet van hoge luchtvochtigheid houden, is echt niet juist, ik heb ‘n clima luchtbevochtiger, en spint en trips zijn er zeker met warmte maar ook in de winter, kijk ook buitenop je planten pot, daar zie ik ze netjes op de rand en over het zwart paraderen…

    Beantwoorden
    • Hey! Dat is balen zeg. Spint houdt absoluut van droge lucht, zie bijvoorbeeld deze studie. Tripsen zijn een ander verhaal, daarom wordt ook niet vermeld in het artikel dat ze van lage luchtvochtigheid houden! Het lijkt erop, zoals bijvoorbeeld te zien in deze studie, dat trips juist van vochtige lucht houden. ‘T is altijd wat!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results