✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Aglaonema | Verzorging, stekken & meer

De mooiste kamerplanten zijn vaak ook de lastigste om in leven te houden. Maar gelukkig niet altijd! Het geslacht Aglaonema is één van onze favoriete gemakkelijke eye-catchers. Geen groene vingers nodig en er zijn tientallen verschillende, prachtige kweekvormen om te verzamelen.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Aglaonema en het verzorgen van deze kamerplanten.

Naam Aglaonema sp.
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk
Licht Indirect
Water Lightvochtig houden
Potgrond Licht & luchtig

Aglaonema natuurlijk habitat

Het geslacht Aglaonema maakt deel uit van de familie Aracaea, de aronskelken.

Het geslacht bestaat uit meer dan 20 verschillende soorten en komt van nature voor in Azië en Nieuw-Guinea. Hier groeien deze Aglaonema’s graag in de halfschaduw van (sub)tropische regenwouden.

Aglaonema | Verzorging, stekken & meer

Aglaonema licht & temperatuur

Licht

Je vindt Aglaonema’s vaak in kantoren en winkelcentra. De reden hiervoor is dat de soort vrij tolerant is wanneer het op licht aankomt. In het natuurlijke habitat wordt het meeste licht namelijk door hogere bomen geblokkeerd.

Je Aglaonema geeft dus de voorkeur aan lekker veel licht, maar dan wel indirect. Een beetje zon in de ochtend en avond is geen probleem, maar de sterke zomerse middagzon kan problemen geven. Als de bladeren van je plant vervagen en licht van kleur worden, kan dit een teken zijn van verbranding.

Bij een plant waarvan kweekvormen in verschillende kleuren beschikbaar zijn, is het belangrijk om het volgende in gedachten te houden: hoe lichter de bladeren, hoe meer licht de plant nodig heeft. Als je ‘m namelijk te donker zet, dan verliezen de bladeren hun mooie lichte patroon in een poging om betere fotosynthese plaats te laten vinden. Ze worden dan donkerder van kleur.

Temperatuur

Aglaonema’s zijn absoluut geen fan van de kou. Ze houden van ongeveer dezelfde temperaturen als wij mensen: kamertemperatuur is perfect. Zorg in ieder geval dat het niet kouder dan 15 °C wordt.

Houd je plant weg van bronnen van kou (of juist extreme warmte en droge lucht), zoals tochtige ramen, de airco en verwarmingen.

Wist je dat? Tropische planten zoals Aglaonema houden van een hoge luchtvochtigheid, terwijl onze huizen vrij droog kunnen zijn. Als je luchtvochtigheidsmeter minder dan 40% aangeeft, kun je denken aan een luchtbevochtiger.

Aglaonema stek

€6,45

Shop nu!

Aglaonema potgrond & oppotten

Potgrond

Zoals eerder vermeld, is het geslacht Aglaonema een aronskelk. Planten in deze familie houden van een lichte en luchtige potgrond, en dat geldt ook voor deze soort. Een speciale mix voor aronskelken zou goed moeten werken voor je Aglaonema, maar is geen must.

Je kunt je Aglaonema ook oppotten in een mengsel dat bestaat uit potgrond en minstens 25% korrelig materiaal zoals perliet, orchideegrond of puimsteen. Dit zorgt ervoor dat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien. Voor een lagere pH (zuurgraad) kun je wat turf toevoegen, maar dit hoeft niet.

Oppotten

Ondanks het feit dat een blije Aglaonema behoorlijk snel kan groeien, hoef je ze meestal niet al te vaak te verpotten. Ze vinden het namelijk niet erg om een beetje krap in de pot te zitten, dus eens per 2-3 jaar is meestal al genoeg. Gebruik trouwens altijd een pot met een gat in de onderkant.

Verpot tijdens het groeiseizoen (lente en zomer), wanneer je Aglaonema actief groeit. Gebruik een pot waarvan de diameter een centimeter of 5 groter is dan de vorige.

Wist je dat? Aglaonema’s worden in China en andere landen in Azië traditioneel beschouwd als geluksbrengers. Vanaf de jaren ’30 werden ze voor het eerst commercieel geproduceerd in Amerika.

Cultural Guidelines for Commercial Production of Interiorscape Aglaonema
Aglaonema | Verzorging, stekken & meer
Fun fact: de groene plant links is géén Aglaonema, maar een Dieffenbachia. Rechts wel, namelijk een Aglaonema ‘Prestige’. Verwarrend, want soms lijken de twee zo erg op elkaar dat het verschil pas zichtbaar is wanneer ze bloeien.

Aglaonema water geven

Zoals de meeste tropische kamerplanten heeft je Aglaonema z’n potgrond graag lichtvochtig, maar niet nat. Hoe vaak je uiteindelijk water moet geven hangt af van verschillende factoren. Voor beginners een beetje lastig uit te vogelen, maar gelukkig is Aglaonema de lastigste niet.

In het groeiseizoen, en als je Aglaonema op een lekker lichte plek staat, moet je misschien wel twee keer per week water geven. Als je plant niet zoveel licht krijgt of als het winter is, kan het zijn dat-ie bijvoorbeeld pas na twee weken dorst heeft.

Tip: Weet je niet zeker of je plant water nodig heeft? Steek je vinger in de potgrond. Voelt deze nog vochtig? Dan kun je nog een wachten. Als de grond nat is, dan heb je teveel water gegeven. Je kunt ook de pot optillen om het gewicht te controleren: een lichte pot betekent droge grond en dus een dorstige Aglaonema.

Aglaonema stekken

Je kunt een Aglaonema gemakkelijk stekken om van één plant meerdere exemplaren te maken. De wat oudere exemplaren hebben een duidelijke stam, wat het makkelijk maakt om stengelstekken te nemen. Ook produceren ze soms uitlopers die je kunt verdelen.

Een paar manieren om Aglaonema te stekken zijn:

 • Stengelstekken in water: Onthoofd je plant met een schone snoeischaar*. Zet de stek in een glas met water op een lichte, warme plek. Wanneer de wortels een paar centimeter gegroeid zijn, kun je je nieuwe plant oppotten.
 • Stengelstekken in potgrond: Onthoofd je plant en verdeel eventueel de stengel in meerdere stukken van minstens 5 centimeter. Je kunt de top oppotten en de stengelstukken in een kweekkasje met vochtig veenmos plaatsen. Zolang er een oog op elke stam zit, kan deze namelijk wortelen en opnieuw uitlopen.
 • Verdelen: Dit werkt als je plant uit meerdere stammen bestaat. Haal je Aglaonema uit z’n pot (bijvoorbeeld als je toch al ging verpotten). Scheid de verschillende stammen, eventueel met behulp van een schone snoeischaar of mes. Zorg dat elke stam wat wortels heeft. Zet elk exemplaar in een nieuwe pot met verse grond.

*Dit klinkt alarmerend, maar de onthoofde stam is niet ten dode opgeschreven. Uit één van de ogen op de stam zullen vanzelf nieuwe ‘hoofden’ groeien. Laat de moederstam dus op een lichte plek staan en houd de potgrond lichtvochtig zoals normaal.

Aglaonema 'Crete' kamerplant.
Deze kweekvorm heet Aglaonema ‘Crete’.

Plantenvoeding voor Aglaonema

Een Aglaonema heeft niet veel plantenvoeding nodig. Je kunt een verdunde normale voeding voor kamerplanten gebruiken gedurende het groeiseizoen, bijvoorbeeld één keer per maand.

Als je plant niet veel licht krijgt, niet goed groeit of als het winter is, doe dan liever nog wat rustiger aan met bemesten of stop helemaal.

Problemen met Aglaonema

Hoewel je hopelijk al geconcludeerd hebt dat een Aglaonema echt niet al te lastig is, kun je altijd tegen bepaalde problemen aanlopen met je kamerplanten.

Een paar veel voorkomende obstakels zijn:

 • Bladeren van Aglaonema worden geel of zwart, mogelijk met zwarte stam: Je hebt je plant teveel water gegeven en deze is gaan rotten. Alle aangetaste onderdelen moeten verwijderd worden, dus scrol even terug naar de paragraaf over stekken.
 • Bladeren van Aglaonema worden geel en dor: Je hebt ‘m waarschijnlijk te weinig water gegeven. Onthoud dat planten in de zomer eerder dorst krijgen!
 • Droge puntjes aan de bladeren van Aglaonema: Heb je de luchtvochtigheid gecontroleerd? Het kan zijn dat deze te laag is.
 • Patroon van Aglaonema vervaagt: Is het misschien winter? Schade door de kou kan een tropische plant zoals deze flink aantasten. Of is je plant misschien blootgesteld aan plotselinge felle zon?
 • Beestjes op Aglaonema: Alle normale ‘verdachten’ kunnen je Aglaonema aantasten. Dit zijn bijvoorbeeld wolluis, spint, luizen of thrips. Check je plant regelmatig, vooral de onderkant van de bladeren, om een plaag op tijd te ontdekken.

Soorten Aglaonema

Zoals eerder besproken, zijn er enorm veel kweekvormen van Aglaonema. Hier zitten écht spectaculaire planten tussen, al zijn de zeldzamere varianten wel aardig duur. De ‘heilige graal’, Aglaonema ‘Pictum Tricolor’, kost momenteel bijvoorbeeld nog ruim meer dan €100 voor een kleine plant.

Een aantal van onze favorieten (die geen honderen Euro’s kosten) zijn:

 • Voor liefhebbers van groen: De klassieke Aglaonema ‘Silver Queen’, ‘Silver Bay’, ‘Stripes’ of ‘Maria’ zijn misschien wat voor jou.
 • Voor liefhebbers van wit: Aglaonema ‘Snow White’, ‘Osaka’ en zelfs de extreem lichte ‘Super White’ zijn goede keuzes.
 • Voor liefhebbers van roze: De populairste optie lijkt Aglaonema ‘Crete’ te zijn, maar er zijn ook ‘Pink Valentine’, ‘Pink Dalmatian’, ‘Prestige’, ‘Pink Butterfly’ en nog meer.
 • Voor liefhebbers van een subtieler blad: Probeer de elegante ‘Red Vein’, ‘Pink Moon’ of ‘Chocolate’.

Aglaonema kopen

Dit is een populaire kamerplant die de laatste jaren alleen maar meer in de spotlight lijkt te komen. De meeste tuincentra en kamerplantenwinkels hebben over het algemeen daarom wel één of twee kweekvormen op voorraad.

Op zoek naar een mooie Aglaonema voor je kamerplantenverzameling? Bij Second Green koop je huisgekweekte Aglaonema ‘Silver Queen’ stekken voor maar €6,45.

Is Aglaonema giftig voor katten en honden?

Aglaonema is niet per definitie giftig voor katten en honden (en kinderen), maar kan wel pijn veroorzaken.

De plant bevat namelijk calciumoxalaat en kan daardoor een brandende sensatie in de mond of keel geven. Ook kan het sap uitslag veroorzaken als je het op je of bijvoorbeeld lippen huid krijgt.


Als je nog meer vragen hebt over Aglaonema verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze spectaculaire kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

close

Wij ♥ jullie

Laat je email adres achter om kans te maken op een droogboeket naar keuze t.w.v. €17,95.

Ook ontvang je 10% korting op je volgende bestelling en blijf je op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

4 gedachten over “Aglaonema | Verzorging, stekken & meer”

 1. Geachte heer en mevrouw,
  Ik heb idd zo^ n plant, waar gespint is,ik hou dat goed in de gaten. Ik doe af en toe wel me deur open om in me balkon te zitten. Wat ik nu paar keer heb gezien dat water aan de punt van mijn blad zit. Ik vroeg me af wat dat zou kunnen zijn.
  Ik hoor het graag van u.

  Gr Rosita

  Beantwoorden
  • Hallo! Goede vraag.

   Druppels water aan de punt van een blad zijn het resultaat van een natuurlijk proces dat guttatie heet. Soms neemt een plant simpelweg teveel water op, en scheiden de bladeren dit uit om de balans te herstellen. Geen reden tot zorgen dus!

   Beantwoorden
 2. Hi! De bovenkant van mijn prachtige Agleonema is afgebroken omdat de plant viel door een windvlaag. Ik dacht wellicht kan ik hier een soort kopstek van maken. Na drie weken in water zie ik nog steeds geen wortels komen. Kan ik nog iets doen?
  Groet Ella

  Beantwoorden
  • Oh nee! Gelukkig is stekken de oplossing, dus goed gedacht. Je kunt verder niets doen als je stekt in water, maar het kan best even duren en na drie weken hoef je je nog geen zorgen te maken. Als de stek er nog goed uitziet, kan-ie gewoon nog wortels aanmaken. Ik moest zelf met een Monstera stek een keer meer dan drie maanden wachten. Succes 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results