✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Witte stipjes op kamerplant door wolluis | Wat te doen?

Witte stipjes op je kamerplant: vervelend! Alle kamerplantfanaten hebben een hekel aan beestjes, en dit is mogelijk één van de naarste van ze allemaal: wolluis. Wolluis op kamerplanten komt veel voor en is helaas niet altijd makkelijk om uit te roeien.

Wat te doen? In dit artikel gaan we in op witte stipjes op kamerplant door wolluis, wat je eraan kan doen en hoe je dit kan voorkomen.

Wat is wolluis?

Wolluis zijn kleine insecten die over het algemeen worden gezien als plaag. Dit doordat ze aangetrokken zijn tot het sap van planten in huis en in de tuin.

Een paar wolluizen hier en daar vormt meestal geen al te groot gevaar. Het echte probleem ontstaat wanneer de populatie uit de hand loopt, wat kan leiden tot dode planten.

Het vervelende is dat de aanwezigheid van wolluis ook andere ongenode gasten kan aantrekken. Mieren bijvoorbeeld, die zich voeden met de zoete honingdauw die wolluizen produceren.

Om hun toegang tot deze honingdauw te verzekeren, zijn mieren vaak de beschermers van wolluis. Net wat je nodig had: beestjes die het sap uit je planten zuigen en een bijtend leger om ze te beschermen.

Honingdauw kan, naast het aantrekken van mieren, ook de vorming van schimmel bevorderen. Dit kan secundaire schade aan je kamerplanten veroorzaken.

Witte stipjes op kamerplant door wolluis | Wat te doen?

Waar komt wolluis vandaan?

Wolluis kan over de hele wereld gevonden worden, al geven ze de voorkeur aan warme en vochtige klimaten. Ze zijn niet al te specifiek over hun slachtoffers: alles van fruitbomen tot vetplanten wordt leeggezogen.

Deze beestjes vinden meestal hun weg je huis in via besmette planten die je bij het tuincentrum of een plantenwinkel gekocht hebt. Vervolgens verspreiden ze zich gemakkelijk via contact met je andere kamerplanten.

Het bovenstaande kan desastreus zijn als je veel kamerplanten hebt. Een groepje kamerplanten + een kamer met hoge luchtvochtigheid (wat voor de planten juist goed is) is helaas een paradijs voor wolluis.

Wist je dat? Wolluis kan plantenziekten verspreiden. Dit is niet echt iets waar de hobbyist zich zorgen om hoeft te maken, maar kan een groot probleem vormen voor commerciële kwekers. Wolluis in druivenplanten kan bijvoorbeeld funest zijn voor wijnproducenten.

Daane et al., 2012

Wolluis levenscyclus

De levenscyclus van de wolluis begint wanneer een volwassen vrouwtje tussen de 300 en 600 eitjes legt. Geen wonder dus dat deze beestjes zich zo snel verspreiden! De eitjes worden meestal gelegd op de onderkant van het blad.

Na 2 weken full-time eitjes leggen gaat het vrouwtje dood. De eitjes komen na 1 tot 3 weken uit, waarna de bruinig-gele nimfen de onfortuinlijke plant overnemen.

Wist je dat? De langstaartwolluis ( Pseudococcus longispinus) legt geen eieren, maar produceert levende nimfen. Getver.

Daane et al., 2008

Nadat de nimfen een plekje gevonden hebben om zich te vestigen en voeden, ontwikkelen ze een wasachtige laag en beginnen ze eruit te zien als echte wolluizen. De mannetjes ontwikkelen vleugels, terwijl de vrouwtjes doorgroeien en een aantal keer vervellen.

De vrouwtjes leven langer dan de mannetjes, aangezien het enige doel van de mannetjes is om de vrouwtjes te bevruchten. De levenscyclus is kort: een hele generatie kan binnen een maand geboren worden en sterven.

Dit is dus ook waarom het zo lastig is om wolluis uit te roeien, vooral omdat generaties ook nog kunnen overlappen.

Wist je dat? De vrouwtjes-wolluis heeft dat typische witte, wollige uiterlijk. De mannetjes zijn minder opvallend.

Witte stipjes op kamerplant door wolluis | Wat te doen?

Witte stipjes op kamerplant door wolluis: Wat te doen?

Last van een wolluis-plaag op je kamerplant(en)? Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen om de situatie onder controle te krijgen. Helaas is dit niet de gemakkelijkste taak!

  • Isoleer de besmette kamerplant(en) om de rest van je verzameling te beschermen.
  • Snoei de besmette delen van de plant om verspreiding af te remmen.
  • Geef de plant een goede douche om zichtbare wolluizen weg te spelen.
  • Dip wattenstaafjes in alcohol en stip zichtbare wolluizen aan om ze dood te maken.
  • Gebruik neemolie op de bladeren. Deze olie zorgt ervoor dat de wolluis zich niet kan voortplanten en werkt ook als een afweermiddel.
  • Gebruik Cryptolaemus montrouzieri. Deze lieveheersbeestjessoort is gek op wolluizen en hun eitjes, wat ‘m een goede oplossing maakt voor de serieuzere plantenkweker. Als er sprake is van mieren, moet je deze wel eerst uitroeien.
  • Gebruik een pesticide. Niet de beste optie, vooral binnenshuis, maar wel effectief.

Als je alles hebt geprobeerd en de plaag nog steeds niet onder controle is, is het vaak het beste om het op te geven en de geïnfecteerde plant weg te gooien. Op die manier bescherm je in ieder geval de rest van je kamerplanten.

Tip: Ook op het Second Green hoofdkwartier hebben we wel eens last van wolluis in onze privécollectie. In de zomer zetten we geïnfecteerde planten meestal buiten. De plant overleeft dit vaak wel, terwijl de wolluis de plotselinge blootstelling aan de elementen niet altijd leuk vindt.

Witte stipjes op kamerplant door wolluis | Wat te doen?

Witte stipjes op kamerplant door wolluis: Preventie

Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dan genezen. Hier zijn een aantal dingen die je in gedachten kunt houden:

  • Inspecteer kamerplanten grondig voordat je ze koopt. Dit is echter wel lastiger als je online bestelt.
  • Quarantaine voor nieuwe planten. Zelfs de meest betrouwbare plantenwinkels kunnen soms problemen hebben met wolluis: het is gewoon erg lastig te voorkomen. Zet nieuwe planten apart van de rest van je collectie en hou ze een paar weken goed in de gaten.
  • Inspecteer je planten wanneer je water geeft, vooral de onderkant van de bladeren.
  • Maak de bladeren regelmatig schoon met een nat doekje. Dit helpt beestjes te voorkomen en houdt de bladeren vrij van stof, wat helpt bij de fotosynthese.
  • Zorg dat je niet teveel water geeft. Dit kan niet alleen zorgen voor wortelrot, maar creëert ook het soort omgeving waar wolluis gek op is.

Is wolluis schadelijk voor mens en (huis)dier?

Gelukkig lijkt het er niet op dat wolluis ziektes kan verspreiden onder mensen en dieren. Sommige mensen rapporteren wel huidirritatie bij contact met wolluis.

De echte schade is natuurlijk emotioneel: het is erg vervelend om een mooie of dure plant te verliezen.

Witte stipjes op kamerplant: Andere verklaringen

Hoewel wolluis een veel voorkomende verklaring is voor witte stipjes op kamerplanten, zijn er ook andere redenen.

Sommige zijn bijna net zo vervelend, zoals andere soorten beestjes of ziektes. Andere verklaringen zijn gelukkig een stuk onschuldiger.

  • Meeldauw: Een poederige schimmelinfectie op de bladeren van je plant.
  • Spint: Deze mini beestjes zuigen het sap uit je kamerplant en laten daarbij kleine witte stipjes achter op de bladeren.
  • Transpiratie: Als je hard water gebruikt voor je planten, transpireren ze soms het teveel aan mineralen uit door de bladeren. Dit zorgt voor kleine witte stipjes. Dit komt veel voor bij bijvoorbeeld de pannenkoekplant en de jadeplant.

Als je nog meer vragen hebt over witte stipjes op je kamerplant of als je je eigen ervaringen met de gevreesde wolluis wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Bronnen

Daane, K., Cooper, M., Triapitsyn, S., Walton, V., Yokota, G., Haviland, D., … & Wunderlich, L. (2008). Vineyard managers and researchers seek sustainable solutions for mealybugs, a changing pest complex. California Agriculture62(4), 167-176.

Daane, K. M., Almeida, R. P., Bell, V. A., Walker, J. T., Botton, M., Fallahzadeh, M., … & Zaviezo, T. (2012). Biology and management of mealybugs in vineyards. In Arthropod Management in Vineyards: (pp. 271-307). Springer, Dordrecht.

Foto’s: © praphab144 en LuciaR op Adobe Stock.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results