✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Philodendron tortum | Verzorging & info

Als je nog op zoek bent naar een ongewone kamerplant, overweeg dan eens het geslacht Philodendron. Eén van onze persoonlijke recente favorieten is Philodendron tortum, een lekker gekke plant die eigenlijk meer op een kleine palm lijkt dan op een aronskelk.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Philodendron tortum!

NaamPhilodendron tortum
MoeilijkheidsgraadMedium
BelichtingIndirect
WaterLichtvochtig houden
PotgrondGrond voor aronskelken

Philodendron tortum: Natuurlijk habitat

Deze aronskelk is een nieuwkomer in de (kamer)plantenwereld, maar is in korte tijd erg populair geworden. Je ziet ‘m nu al in de meeste gespecialiseerde plantenwinkels!

Philodendron tortum werd in 2012 voor het eerst beschreven door auteurs Soares & Mayo. Zij leggen uit dat deze plant te vinden is in een natuurreservaat in Manaus, in de Amazonas regio in Brazilië. In dit regenwoud groeit de soort door hogere bomen als anker te gebruiken om zo naar boven te klimmen op zoek naar meer licht. Dit is typisch voor Philodendrons.

In z’n natuurlijke habitat, het regenwoud, is te verwachten dat Philodendron tortum niet al te veel licht ontvangt, maar wel geniet van hoge luchtvochtigheid. Het is handig om dit in gedachten te houden als je ‘m als kamerplant wilt.

What’s in a name?

We hebben gezien dat deze soort soms Philodendon bipinnatifidum ‘Tortum’ of Philodendron ‘Polypodioides Tortum’ wordt genoemd. Echter wordt de plant in het bovengenoemde artikel nooit aangeduid als een ondersoort van Philodendron bipinnatifidum of polypodioides, dus het lijkt ons dat deze namen niet correct zijn. Het is Philodendron tortum, niks meer en niks minder!

Er zijn een aantal Philodendrons, zoals inderdaad binnatifidum en polypodioides (maar ook mayoi, distantilobum etc.) die nogal lijken op tortum, dus de verwarring over de naam komt niet als een verrassing.

Philodedron tortum verzorging & info

Philodendron tortum: Licht, temperatuur & luchtvochtigheid

Licht

De brandende Braziliaanse zon wordt in het regenwoud geblokkeerd door hogere bomen, dus Philodendron tortum is niet gewend aan intens licht. Dat betekent echter niet dat je plant het waardeert om in het halfdonker te staan!

Zoek een plekje waar de plant lekker veel direct licht ontvangt. Een klein beetje zon, zoals ‘s morgens of in de avond, is ook geen probleem. Als je geen ruimte hebt op de vensterbank kun je ook altijd kunstlicht overwegen.

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur in Manaus in Brazilië (waar Philodendron tortum vandaan komt) duikt nooit onder de 24 °C. In Nederland is dit dus absoluut een plant voor binnen.

Wat betreft temperatuur zijn de zaken niet al te ingewikkeld: als jij je comfortabel voelt in huis, dan geldt dat ook voor jouw Philodendron. Kamertemperatuur is prima. Zorg wel dat je je plant weg houdt van tochtige ramen en airco’s, want onder de 15 °C wordt het toch echt wat te fris.

Luchtvochtigheid

Jungleplanten zijn gek op hoge luchtvochtigheid. Onze huizen kunnen nogal droog worden, vooral in de winter, dus het kan handig zijn om een luchtbevochtiger te gebruiken als je het idee hebt dat je tropische planten het niet goed doen.

Als een luchtbevochtiger niet de gewenste resultaten geeft, is een Philodendron ook geschikt voor een glazen kast. Dit helpt de luchtvochtigheid binnen te houden.

Philodendron tortum: Potgrond & oppotten

Potgrond

Als je denkt aan potgrond voor een klimmende plant die bijna als epifiet beschouwd kan worden, moet je denken aan iets luchtigs en lichts. Deze planten houden er niet van om in compacte potgrond geduwd te worden! Een speciale mix voor aronskelken is perfect. Je kunt deze mix voor allerlei tropische planten gebruiken, niet alleen voor Philodendron tortum.

Het “5:1:1 mengsel” is een perfecte kandidaat. Deze grondmix bevat het volgende:

  • 5 delen orchideesnippers
  • 1 deel perliet
  • 1 deel veenmos

Snippers en perliet zorgen ervoor dat overtollig water kan wegvloeien en dat de mix lekker licht blijft. Zo kan zuurstof de wortels bereiken. Veenmos houdt juist water vast en zorgt dat de grond niet te snel uitdroogt.

Oppotten

Zorg dat je altijd een pot met een gat in de onderkant gebruikt voor je kamerplanten. Bijna geen enkele plant kan tegen natte voeten: overtollig water kan voor rot zorgen.

Philodendron tortum is in onze ervaring een lekker snelle groeier, dus je moet ‘m waarschijnlijk jaarlijks of om het jaar verpotten. Als de wortels uit de gaten voor drainage beginnen te kruipen, is het waarschijnlijk tijd om je plant aankomende lente meer ruimte te geven.

Philodendron tortum water geven

Zoals de meeste planten uit het regenwoud, houdt Philodendron tortum wel van een slokje water. Houd de grondmix lichtvochtig. Als je grond voor aronskelken gebruikt, kan het zijn dat je in de zomer misschien wel om de dag water moet geven.

Als je plant in een compacter mengsel staat, ga dan eerst na hoe nat de grond nog is. Het beste is om de grond ongeveer half uit te laten drogen alvorens opnieuw water te geven. In de zomer duurt dit misschien een paar dagen, in de winter waarschijnlijk meer dan een week.

Bladeren van Philodendron tortum kamerplant.

Plantenvoeding voor Philodendron tortum

Zoals gezegd groeien onze Philodendron tortums meestal prima door, wat betekent dat ze tijdens het groeiseizoen een beetje plantenvoeding op prijs stellen.

Gebruik één of twee keer per maand een verdunde vloeibare plantenvoeding. Stop met bemesten in de winter of als je plant niet goed groeit, anders kun je de wortels beschadigen.

Philodendron tortum stekken

Philodendrons zijn lekker makkelijk als het op stekken aankomt en deze soort is geen uitzondering. Een volwassen exemplaar van Philodendron tortum heeft een duidelijk zichtbare stam waar je stekjes van kunt nemen. Zolang elk stekje minstens één oog heeft, zit je goed!

Je kunt de stekken in potgrond of water zetten, maar wat ook goed werkt voor dit soort planten is een beetje groeihormoon en een mini kasje. Voor de eenvoudigste versie hiervan heb je niet veel meer nodig dan een plastic beker en wat veenmos. Zo doe je het:

  • Week het mos in wat water totdat het vochtig is, maar niet doorweekt.
  • Dip het stekje in groeihormoon en steek het in het mos.
  • Plaats de beker met het mos en de stek in een doorzichtige plastic zak om warmte en luchtvochtigheid binnen te houden.
  • Wacht!

Stekjes wortelen meestal erg goed op deze manier. Zodra je Philodendron tortum een goed wortelsysteem heeft, kun je ‘m verplaatsen naar een pot met normale grond voor aronskelken.

Is Philodendron tortum giftig voor katten en honden?

Philodendrons zoals deze worden als giftig voor katten, honden en mensen beschouwd omdat ze calciumoxalaat bevatten.

Dit betekent echter niet dat je viervoeter onderdoor gaat aan een hapje tortum. Het probleem is vooral dat de plant irritatie veroorzaakt en een brandend gevoel in de mond en keel geeft.


Als je nog meer vragen hebt over Philodendron tortum verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze fascinerende kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Bronnen

Soares, M. L., & Mayo, S. J. (2001). Three new species of Philodendron (Araceae) from the ducke forest reserve, central Amazonas, Brazil. Feddes Repertorium112(1), 37-45.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results