✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Philodendron ‘Birkin’ | Verzorging, stekken & meer!

Als je op zoek bent naar een ongewone kamerplant, dan hebben wij een mooie voor je: Philodendron ‘Birkin’. Deze nieuweling is natuurlijk vernoemd naar de Birkin designer-tas van Hermès, één van de duurste tassenlijnen van de wereld. Gelukkig is de plant niet zo’n aanslag op je portemonnee, en hij is ook nog gemakkelijk te verzorgen.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Philodendron ‘Birkin’ verzorgen voor een blije plant.

NaamPhilodendron ‘Birkin’, Philodendron ‘White wave’
MoeilijkheidsgraadMakkelijk
BelichtingIndirect licht
WaterLichtvochtig houden
PotgrondGrond voor aronskelken

Origines van Philodendron ‘Birkin’

Normaal zouden we het in deze paragraaf hebben over het natuurlijk habitat van een plant. Philodendron ‘Birkin’ is echter, zoals veel andere varianten van Philodendron, een soort die voortkomt uit selectieve kweek (dit wordt ook wel een kweekvorm genoemd). ‘Birkin’ is dus door kwekers gecreëerd en heeft technisch gezien geen natuurlijk habitat. Dit plantje is het resultaat van een spontane mutatie van Philodendron ‘Rojo Congo’, wat op zijn beurt ook weer een gepatenteerde kweekvorm is.

De namen van kweekvormen, vooral als ze niet gepatenteerd zijn, kunnen soms verwarrend worden. Dit is ook hier het geval: kijk er bijvoorbeeld niet van op als je een Philodendron ‘Birkin’ tegenkomt onder de naam Philodendron ‘White Wave’.

De ‘voorvaderen’ van Philodendron ‘Birkin’ die wél in de natuur voorkomen, worden gevonden in noordelijk Latijns-Amerika, tot ongeveer zo ver zuid als noord-Brazilië. De habitats van deze planten kunnen variëren, maar je vindt ze vooral in vochtige tropische gebieden zoals regenwouden en moerassen.

Wist je dat? De achtergrond van deze planten is behoorlijk ingewikkeld. Philodendron ‘Rojo Congo’, de plant die de mutatie voortbracht die later Philodendron ‘Birkin’ gedoopt werd, is ook een door kwekers gecreëerde kweekvorm. Kwekers in Florida produceerden ‘m door een mannelijke Philodendron tatei en een vrouwelijke Philodendron ‘Imperial Red’ te kruisen. Maar wacht, het wordt nog gekker – Philodendron ‘Imperial Red’ is óók een kweekvorm, gepatenteerd in 1982 in België nadat een groen-rode spontane mutatie met onbekende voorvaders was ontdekt in een kwekerij in Florida. Nogal een geschiedenis voor een kamerplant!

Google Patents: Philodendron plant named ‘Rojo Congo’ / Google Patents: Philodendron plant named Imperial Red
Philodendron 'Birkin' verzorgen | Hoe doe je dat?

Philodendron ‘Birkin’: Licht & temperatuur

Licht

Zoals andere Philodendrons geeft Philodendron ‘Birkin’ de voorkeur aan lekker veel licht, maar is geen fan van volle zon. De wilde voorvaderen van de plant zijn namelijk aangepast aan indirect licht, aangezien in de Latijns-Amerikaanse jungles de felste stralen worden geblokkeerd door hogere bomen.

Dit betekent overigens niet dat je ‘Birkin’ het goed zal doen op een donkere plek. Zelfs laag tot medium licht is niet voldoende: je plant zal misschien overleven, maar je hoeft geen goede groei te verwachten. En nog erger, als kamerplanten met bonte bladeren zoals Philodendron ‘Birkin’ niet genoeg licht krijgen, verliezen ze het mooie streepjespatroon op het blad. Zet ‘m dus bij een raam!

Temperatuur

Aangezien Philodendron van nature voorkomt in lekker warme tropische habitats, houden deze planten niet van de kou. Kamertemperatuur is perfect, dus als jij je comfortabel voelt, dan geldt dit waarschijnlijk ook voor je Philodendron ‘Birkin’.

Voor een blije ‘Birkin’ zorg je dat de temperatuur niet onder de 13 °C komt. Als maximum kun je 30 °C aanhouden, al is het geen ramp als het wat warmer wordt zolang je de plant niet laat verbranden in de volle zon.

Wist je dat? De gestreepte bonte bladeren van Philodendron ‘Birkin’ zijn redelijk stabiel wat betreft kleur, maar je kunt alsnog onverwachte kleuren en patronen tegenkomen. Soms keert een ‘Birkin’ ineens terug naar de rood-groene bladkleur van ‘Rojo Congo’ of maakt je plant bladeren aan die deels groen en deels bont zijn (dit wordt soms Philodendron ‘Birkin’ Black Cherry genoemd). Ook kun je crèmekleurig blad tegenkomen, of een hint van roze. Met deze soort weet je nooit wat te verwachten, maar dat is natuurlijk het leuke eraan!

Philodendron ‘Birkin’: Potgrond & verpotten

Philodendrons zoals ‘Birkin’ zijn leden van de aronskelkfamilie. Zoals de meeste aronskelken die als kamerplant worden gehouden, houdt deze soort van een luchtige potgrond die vocht vasthoudt maar overtollig water laat wegvloeien om wortelrot te voorkomen.

Als je je Philodendron ‘Birkin’ wilt verpotten zijn er allerlei ‘recepten’ die je kunt gebruiken. Een basisgrond voor aronskelken kan bijvoorbeeld bestaan uit 50% potgrond en een mix van veenmos (om water vast te houden) en orchideesnippers (om overtollig water af te voeren). Daarnaast kun je denken aan perliet, houtskool, kokosvezel, vermiculiet of zelfs vermicompost om wat voedingsstoffen toe te voegen.

Wat voor pot je gebruikt, hangt vooral af van je eigen voorkeur. Terracotta droogt vaak wat te snel, maar afgezien daarvan is elke pot met een gat in de onderkant prima.

Wist je dat? Je hoeft deze soort waarschijnlijk niet al te vaak te verpotten. Philodendron ‘Birkin’ lijkt namelijk nogal wat langzamer te groeien dan zijn voorvader ‘Rojo Congo’. Het is zelfs niet helemaal duidelijk hoe groot deze plant kan worden, aangezien het een nieuwere kweekvorm is. Het is echter aannemelijk dat je ‘Birkin’ door de jaren heen een aardige grootte kan bereiken.

Philodendron 'Birkin' verzorgen | Hoe doe je dat?

Philodendron ‘Birkin’ water geven

Aangezien we hier te maken hebben met een tropische plant, zal het niet als een verrassing komen dat Philodendron ‘Birkin’ gek is op water. Om je plant happy te houden, is het belangrijk om met het volgende rekening te houden:

  • Gedurende de zomermaanden groeit je Philodendron ‘Birkin’ als het goed is lekker door en zal de plant het op prijs stellen als je de potgrond lichtjes vochtig houdt. In de warmste maanden moet je waarschijnlijk meer dan één keer per week water geven.
  • In de winter gaan de zaken wat langzamer en kun je de potgrond wat meer laten uitdrogen. Je geeft dan waarschijnlijk één keer per week of zelfs minder water.
  • Het is belangrijk om te controleren of je plant echt water nodig heeft. Steek een vinger in de potgrond of til de pot op om het gewicht te voelen. Als de bovenste laag van de grond nog nat is, kun je beter nog een paar dagen wachten.
  • Vergeet niet dat hoewel Philodendron ‘Birkin’ niet al te gevoelig is, deze soort wel houdt van een goede luchtvochtigheidsgraad. Als je huis aan de droge kant is kun je overwegen planten bij elkaar te groeperen, een schaaltje met een laagje kiezels en water te gebruiken of zelfs voor een luchtbevochtiger te gaan.

Philodendron ‘Birkin’: Plantenvoeding

Aangezien deze soort niet al te snel groeit, heeft je Philodendron ‘Birkin’ ook niet al te veel plantenvoeding nodig. Als je plant goed groeit en regelmatig nieuwe bladeren produceert, zal-ie een extra boost hier en daar echter wel op prijs stellen!

Wij gebruiken tijdens de zomer ongeveer één keer per maand een verdunde plantenvoeding voor kamerplanten, hoewel je ook elke twee weken zou kunnen proberen. Geef geen voeding in de winter, aangezien je ‘Birkin’ dan waarschijnlijk niet actief groeit.

Wist je dat? Philodendron ‘Birkin’ lijkt niet zo gek te zijn op klimmen als sommige andere Philodendrons. Toch stelt deze soort een mospaal of in ieder geval de steun van wat stokken op prijs, vooral tegen de tijd dat-ie wat groter begint te worden. Als je een mospaal in de pot plaatst, zul je zien hoe je ‘Birkin’ zich met behulp van luchtwortels vastklampt.

Philodendron 'Birkin' verzorgen | Hoe doe je dat?

Philodendron ‘Birkin’ stekken

Deze aronskelk is supermakkelijk te vermeerderen. Het beste moment om je Philodendron ‘Birkin’ te stekken is tijdens het groeiseizoen, vooral in de zomer. Met een normale stengelstek zit je al goed! Zo doe je het:

  • Neem een stekje en zorg ervoor dat je stek én de moederplant allebei minstens een paar bladeren hebben.
  • Verwijder de onderste bladeren van je stek zodat ze later niet in de weg zitten.
  • Zet de stek in een vaasje met water of steek ‘m in een lichtvochtig grondmengsel voor aronskelken.
  • Zet de vaas of pot op een vochtige en warme plek. Als je in potgrond stekt, houd deze dan lichtvochtig maar nooit nat.
  • Een stek op water kan opgepot worden zodra de wortels een paar centimeter lang zijn. Als je in potgrond stekt, kun je uitgaan van succes zodra je nieuwe blaadjes ziet verschijnen.

Als het lekker warm en licht is zullen de eerste wortels vaak binnen een week of twee aan je stek verschijnen. In de winter kan het een stuk langer duren: kamerplanten stekken is een project voor de geduldigen onder ons!

Wist je dat? Zelfs al zou je zaden van je Philodendron ‘Birkin’ bemachtigen, dan schiet je hier niet zoveel mee op. De resulterende zaailingen zullen namelijk meer lijken op ‘Rojo Congo’ of één van de andere voorvaderen van deze kweekvorm. Kwekerijen vermeerderen deze soort met behulp van weefselkweek. Hiermee kunnen ze in het laboratorium met behulp van slechts een paar cellen een grote hoeveelheid planten produceren.

Is Philodendron ‘Birkin’ giftig voor katten en honden?

Hoewel Philodendrons zoals ‘Birkin’ worden bestempeld als licht giftig, hoef je je niet echt zorgen te maken om de gezondheid van je huisdier.

Deze planten bevatten calciumoxalaat, wat een brandend gevoel veroorzaakt. Deze kristallen kunnen de maag van streek brengen, maar aangezien de plant zo’n onaangename sensatie in de mond veroorzaakt, is het niet aannemelijk dat je huisdier meer dan een hapje doorslikt. Mocht je je toch zorgen maken, kun je je Philodendron ‘Birkin’ altijd op een moeilijk te bereiken plek neerzetten.


Als je nog meer vragen hebt over Philodendron ‘Birkin’ of als je je eigen ervaringen met deze mooie gestreepte kweekvorm wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results