✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Opuntia microdasys | Konijnenoor cactus verzorgen

Hoe leuk is deze kleine cactus?! Opuntia microdasys staat ook wel bekend als de konijnenoor. Een logische naam, aangezien de segmenten wel wat weg hebben van oortjes en de glochiden lijken op een vachtje.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Opuntia microdasys en de verzorging van deze populaire cactus!

NaamKonijnenoor, konijnencactus, schijfcactus, Opuntia microdasys
MoeilijkheidsgraadMedium
BelichtingVolle zon
WaterWanneer de potgrond droog is
PotgrondCactusgrond

Opuntia microdasys: Natuurlijk habitat

Zoals bij alle kamerplanten helpt het om te kijken naar het natuurlijke habitat van de soort om uit te helpen vogelen hoe je ‘m verzorgt. Als je dit habitat een beetje kunt imiteren in huis, zit je meestal goed!

Opuntia microdasys komt van nature voor in droge gebieden in Mexico, waar weinig water en veel zon beschikbaar is. Deze cactus kan door de jaren heen flinke struiken vormen.

Opuntia microdasys | Konijnenoor cactus verzorgen

Opuntia microdasys: Licht en temperatuur

Zoals de meeste cactussen, geeft Opuntia microdasys de voorkeur aan de lichtste plek die je ‘m kan geven in huis. Volle zon is ideaal. In de zomer zit je met de normale temperatuur in huis meestal goed.

In de winter houden cactussen zoals deze een soort mini winterslaap. Gedurende deze periode vinden ze het fijn om verplaatst te worden naar een wat koelere plek met minder directe zon. Dit is niet absoluut noodzakelijk, maar kan helpen om de bloei te stimuleren. Opuntia microdasys geeft mooie kleine gele bloemetjes.

Als je een tuin of balkon tot je beschikking hebt, kun je je Opuntia microdasys in de warme zomermaanden buiten zetten. De extra zon zorgt ervoor dat je cactus buiten veel sneller groeit dan binnen! In de herfst kun je ‘m weer naar binnen halen om te overwinteren.

Opuntia microdasys: Potgrond en verpotten

Potgrond

Aangezien cactussen zoals Opuntia microdasys geëvolueerd zijn om te overleven in superdroge habitats, reageren ze niet goed op een teveel aan vocht bij de wortels. Het is dus belangrijk om een luchtige potgrond te gebruiken die overtollig water helpt afvoeren.

Standaard potgrond of mengsels op basis van turf of kokosvezel zijn te dicht. Ga voor een voorverpakte cactusgrond of maak je eigen mengsel van 50% potgrond en 50% perliet.

Verpotten

Ook wat betreft de pot is de waterafvoer belangrijk om in gedachten te houden. Gebruik altijd een pot met een gat in de onderkant om te voorkomen dat de wortels te nat blijven.

Ongeglazuurd terracotta is perfect, aangezien het poreuze materiaal verdamping toestaat.

Tip: Voorzichtig met het verpotten van deze cactus! De soort heeft geen lange of scherpe stekels maar glochiden. Deze kleine, haarachtige stekeltjes blijven gemakkelijk vastzitten in je vingers en veroorzaken nare irritatie. Als je de handschoenen overslaat krijg je er gegarandeerd spijt van!

Opuntia microdasys | Konijnenoor cactus verzorgen

Opuntia microdasys water geven

Water geven is waar het vaak mis gaat: het is gemakkelijk om óf te veel óf te weinig te geven.

  • In tegenstelling tot wat veel beginnende cactusliefhebbers denken, hebben deze planten regelmatig water nodig, in ieder geval in de zomer. Wanneer de potgrond volledig is uitgedroogd kun je ‘m goed nat maken en dan weer laten uitdrogen.
  • Teveel water geven is erger dan te weinig, maar beiden kunnen een negatief effect hebben op je plant, dus zorg dat je de status van de potgrond in de gaten houdt.
  • In de winter is Opuntia microdasys niet actief en heeft daarom veel minder water nodig. Eén keer per maand water geven zou voldoende moeten zijn.
  • Wanneer het tijd is om water te geven, doe het dan goed. Het helpt niet om hier en daar een paar drupjes te geven: maak de grond goed nat totdat het water uit het gat aan de onderkant van de pot loopt.
  • Na het water geven kun je de cactus terug op z’n plek zetten en laten staan tot de grond weer volledig uitgedroogd is. In de zomer kun je elke paar weken een beetje cactusvoeding geven om de groei te stimuleren.

Opuntia microdasys stekken

Als je een Opuntia microdasys hebt en deze wilt vermeerderen, kun je dit doen door één van de ‘oren’ van de cactus af te breken. Deze kun je vervolgens in een pot met een luchtig grondmengsel zetten.

Zorg dat je de schijf droog houdt totdat deze wortels heeft gecreëerd. Als je teveel en te vroeg water geeft, kan dit rot veroorzaken: zonder wortels kan het water niet worden opgenomen en blijft het in de pot staan. De stek bevat voldoende water om een behoorlijke tijd te kunnen overleven zonder dat je water hoeft te geven.

Weet je niet zeker of je stek al geworteld is? Wiebel ‘m eens voorzichtig heen en weer (met een pincet, niet met je vingers!). Als je weerstand voelt, betekent dit dat je stekpoging succesvol is en je kunt beginnen met water geven.

Opuntia microdasys | Konijnenoor cactus verzorgen

Is Opuntia microdasys giftig voor huisdieren?

Of-ie nou giftig is of niet maakt eigenlijk niet uit. Deze cactus moet weggehouden worden van katten, honden, kinderen en ook jouw eigen handen als je geen handschoenen aan hebt.

Zelfs één enkele glochide in je vinger kan dagenlang irriteren, dus het laatste wat je wilt is dat je huisdier een hapje van deze plant probeert te nemen. Zet ‘m op een hoge plek waar niemand bij kan!


Als je meer wilt weten over Opuntia microdasys of als je je eigen ervaringen met deze leuke cactus wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

4 gedachten over “Opuntia microdasys | Konijnenoor cactus verzorgen”

    • Oh nee! Het is wel een goed idee om ze weg te proberen te halen, anders kunnen ze infectie en irritatie veroorzaken. Toen een vriend van mij er afgelopen zomer met zijn arm in hing, werkte het erg goed om een stukje tape of zelfs een harsstrip op de stekels te plakken en dit er in één beweging af te trekken. Je kunt het ook met een pincet proberen, maar dit is echt een priegelwerkje omdat de stekels de neiging hebben om af te breken.

      Hoop dat je ervan af komt! Succes.

      Beantwoorden
  1. Bij ons vallen er de laatste weken spontaan schijven af. De Opuntia staat op een zeer lichte plek voor het raam en krijgt iedere 3-4 weken een beetje water. We hebben vloerverwarming en de Opuntia staat vrij van de grond op een onderzetter met 4 pootjes.
    Ik kan niets vinden over mogelijke oorzaken. Wellicht heb jij nog tips of aanwijzingen.

    Beantwoorden
    • Hi! Hmm, zijn de schijven zacht of meer krokant? Het klinkt niet alsof je teveel water geeft, eerder misschien te weinig, maar dat is lastig te zeggen zonder de plant te zien. Misschien toch binnenkort even uit z’n pot halen om te kijken of alles goed is met de wortels? Is de grond nog lekker los en niet te compact?

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results