✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Mozaïekplant verzorging & info | Fittonia

Planten uit het geslacht Fittonia staan ook bekend als mozaïekplantjes vanwege het mooie bladpatroon. Het zijn populaire kamerplanten, en dat is niet verrassend gezien de zilveren, groene of zelfs (fel)roze kleur. Maar houd in gedachten: dit is niet het gemakkelijkste plantje om in leven te houden!

Lees verder voor alles wat je moet weten over Fittonia en het verzorgen van dit leuke plantje.

NaamMozaïekplant, Fittonia
MoeilijkheidsgraadMedium
BelichtingIndirect
WaterLichtvochtig houden
PotgrondOp turfbasis met drainage

Fittonia natuurlijk habitat

Nagaan waar een kamerplant van nature voorkomt, kan behulpzaam zijn als je wilt weten hoe je ‘m verzorgt. Fittonia is een kruipende plant die op de bosgrond groeit in tropische regenwouden in Zuid Amerika.

In huis betekent dat: graag lekker hoge luchtvochtigheid, warmte en niet al te fel zonlicht.

Mozaiekplant verzorging & info | Fittonia

Fittonia licht & temperatuur

Licht

Omdat het grootste deel van de directe zonnestralen in het regenwoud worden geblokkeerd door hogere bomen en dus kruipende soorten zoals Fittonia nooit bereiken, houdt deze soort niet van felle zon. Dat betekent echter niet dat-ie in het donker kan staan: geef je mozaïekplant lekker veel indirect licht, zoals op een vensterbank op het noorden.

Een klein beetje zon in de ochtend of avond is overigens ook geen doodvonnis, vooral in een land zoals Nederland waar de stralen meestal niet al te fel zijn. Als je twijfelt, kun je een dun gordijn gebruiken om je plantje te beschermen.

Temperatuur

Zoals andere tropische kamerplanten doet Fittonia het prima op kamertemperatuur. De soort houdt niet van de kou, dus zet ‘m niet op een plek die tot onder de 15 °C kan dalen. Geen koude vensterbanken, tochtige gangen of plekjes naast de airco dus!

Vermijd ook plaatsen dichtbij de verwarming. Hier is de lucht vaak erg droog, en dat vindt een plant die uit het regenwoud komt niet fijn.

Fittonia potgrond & oppotten

Potgrond

Je Fittonia houdt van wat vocht, dus de potgrond mag niet al te snel uitdrogen. Echter is een zompige grond ook weer niet ideaal, dus je gebruikt liefst een mengsel met een element dat overtollig water laat wegvloeien (zoals perliet), maar ook een element dat een beetje vocht vasthoudt (zoals turf, kokosvezel of veenmos).

In de praktijk doet je mozaïekplantje het goed in een potgrond voor Afrikaanse viooltjes. Als je dit niet kunt vinden of liever je eigen mix maakt, kun je een potgrond op turfbasis combineren met een handje perliet, puimsteen of orchideeëngrond.

Oppotten

Gebruik voor alle kamerplanten, inclusief Fittonia, altijd een pot met een gat in de onderkant. Terracotta is niet de beste keus, aangezien dit materiaal poreus is en een beetje te snel uitdroogt voor een vochtliefhebber zoals deze soort.

Plastic kweekpotjes werken prima en kunnen in een decoratieve overpot geplaatst worden. Sommige kamerplantenliefhebbers kiezen voor een terrarium om een hogere luchtvochtigheid te bevorderen. Als dit idee je bevalt, zorg dan wel dat het terrarrium niet volledig afgesloten is: alle planten hebben verse lucht nodig.

Als je je mozaïekplant wilt verpotten, doe je dit liefst in de lente. Een veel grotere pot is meestal niet nodig, aangezien dit plantje klein blijft en de wortels niet al te veel ruimte nodig hebben.

Mozaiekplant verzorging & info | Fittonia

Fittonia water geven

Door zijn eisen als het op water geven aankomt, is Fittonia niet het gemakkelijkste kamerplantje. Laat je dan ook niet ontmoedigen als je mozaïekplant niet happy is: het ligt niet aan jou. Sommige planten passen gewoon niet bij ons, en winkels en blogs bestempelen planten soms te gemakkelijk als “geschikt voor beginners”.

Voor succes met een Fittonia is het belangrijk om de potgrond lichtvochtig te houden. Anders kan je plantje “flauwvallen” en slap gaan hangen. Echter is het ook niet de bedoeling dat de grond doorweekt is.

  • Geef water wanneer de bovenkant van de potgrond op begint te drogen. Wacht niet te lang! Teveel water kan leiden tot wortelrot, maar te weinig water wordt ook absoluut niet op prijs gesteld. Controleer de potgrond dagelijks als je nog niet zeker weet hoe vaak je Fittonia normaal gezien dorst krijgt.
  • Als je Fittonia slap hangt, is dit meestal niet fataal. Zorg echter wel dat dit niet al te vaak gebeurt, want regelmatig “flauwvallen” kan ervoor zorgen dat je plantje blaadjes begint te verliezen en vatbaar wordt voor ziekten.
  • Gebruik lauw water. Vooral in de winter kan het water dat in Nederland uit de kraan komt te koud zijn voor tropische planten zoals deze soort.
  • Houd de luchtvochtigheid op peil door je Fittonia in een terrarium te zetten, een luchtbevochtiger te gebruiken of planten bij elkaar te plaatsen als een soort mini regenwoudje.

Fittonia stekken

Een Fittonia stekken is gelukkig écht niet moeilijk. De gemakkelijkste manier om je plantje te vermeerderen is aan de hand van stengelstekjes. Zorg dat een stekje een paar centimeter lang is en een aantal blaadjes heeft voor de beste resultaten.

Je kunt de stek vervolgens in een klein vaasje (of shotglas) met water zetten of direct in een nieuwe pot met grond plaatsen. Zet de stek op een warme, lichte plek en wacht. Een stek in water kan worden opgepot wanneer de wortels een paar centimeter lang zijn.

Mozaiekplant verzorging & info | Fittonia

Plantenvoeding voor Fittonia

Als je Fittonia lekker doorgroeit (tijdens de lente en zomer), kun je regelmatig een beetje vloeibare kamerplantenvoeding gebruiken. Om de week of één keer per maand bemesten is perfect om je plantje een boost te geven.

Volg de instructies op de plantenvoeding, maar verdun ‘m wat meer dan de fles aangeeft om de wortels van je Fittonia te beschermen.

Is Fittonia giftig voor katten en honden?

Nee! Als je viervoeter een hapje neemt uit je Fittonia, dan is er geen reden tot paniek.


Als je nog meer vragen hebt over Fittonia verzorgen of als je je eigen ervaringen wilt delen met dit kleurrijke kamerplantje, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results