✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Lepelplant stekken | Hoe doe je dat?

Wij zijn zo gek op een mooie bloeiende lepelplant (ook wel vredeslelie genoemd)! Deze kamerplant is niet voor niets al jarenlang een echte klassieker. En wist je dat een lepelplant stekken ook nog supermakkelijk is? Hoe meer hoe beter: hou de stekjes zelf of geef ze weg.

Lees verder voor alles wat je moet weten over een lepelplant stekken en de verschillende methoden die je kunt uitproberen.

Lepelplant verdelen

Het is in de meeste gevallen niet mogelijk, of in ieder geval niet handig, om een lepelplant te stekken met behulp van de gangbare stengelstekmethode. Het is makkelijker om te kiezen voor verdeling.

Het verdelen van een lepelplant is eenvoudig en vooral snel: als je het goed aanpakt, hebben de verschillende stukjes plant allemaal al hun eigen wortels. Zo hoef je niet te wachten tot ze geworteld zijn om ze op te kunnen potten, zoals met stengelstekken wel nodig is.

Oké, dus: je hebt een mooie vredeslelie, maar je wilt er graag nog wat meer. Hoe pak je dat aan? Als je naar de basis van je plant kijkt, dan zie je dat deze aronskelk in een soort clusters groeit. Een gezonde Spathiphyllum verdeelt zichzelf namelijk horizontaal, waarbij nieuwe scheuten naast de moederplant groeien.

Deze scheuten kun je loshalen en apart oppotten om (een) gloednieuwe plant(en) te bemachtigen. Zo doe je dat:

  • Haal je lepelplant uit z’n pot en schud voorzichtig de overtollige grond van de wortels.
  • Vaak beginnen de scheuten op dit moment al los te komen. Perfect! Zo hoef je geen mes of schaar te gebruiken en is het risico op rot of infectie kleiner.
  • Als de scheuten stevig vast zitten, dan kun je een scherp mes schoonmaken met een beetje ontsmettingsalcohol. Vervolgens verdeel je de plant door verticaal door de wortels en basis te snijden.
  • Zorg dat elke scheut een paar wortels heeft. Het is niet rampzalig als dit niet het geval is, maar het proces kan dan wel een stukje langer duren.

In de rest van dit artikel gaan we kijken hoe je de stekjes die je nu bemachtigd hebt kunt gebruiken om een gloednieuwe plant te kweken.

Tip: Het stekken van kamerplanten doe je het best in de lente of zomer. In de winter kan het ook, maar dan slaan stekjes wel veel minder snel aan als gevolg van de lagere temperaturen en lichtniveau’s.

Lepelplant stekken | Hoe doe je dat?

Lepelplant stekken in water

Is er een scheut van je moederplant losgekomen die geen eigen wortels heeft? Dan kun je overwegen om te stekken in water. Zo wortelt de lepelplantstek namelijk sneller en kun je de vooruitgang in de gaten houden.

Een lepelplant stekken in water is makkelijk: je hebt alleen een scheut van de plant nodig en een glas of mooi vaasje met water. Zet het stekje er op zo’n manier in dat alleen de onderkant (het deel dat eerst onder de grond zat) onderwater staat. Zet het geheel in een lichte (maar niet zonnige locatie) en bereid je voor om even geduld te hebben.

Zolang de stek een groeipunt (ook wel een oog) heeft, kan-ie wortels aanmaken. In de zomer gebeurt dit soms al binnen twee weken, terwijl het in de winter een stuk langer kan duren. Je kunt je nieuwe plant oppotten als de wortels ongeveer 10 cm lang zijn.

Lepelplant in decoratieve vaas met water

Lepelplant stekken in potgrond

Als je lepelplantstekjes al eigen wortels hebben, wat meestal het geval is als je de moederplant verdeelt, dan is het stekken in potgrond meestal makkelijker dan stekken in water. Als je een scheut oppot, dan groeit deze namelijk meestal vrolijk verder.

Ga altijd voor een pot met een gat in de onderkant. Voor het stekken van een vredeslelie gebruiken wij het liefst plastic kweekpotjes, aangezien deze overtollig water goed laten wegvloeien maar niet zo snel uitdrogen als een terracotta pot.

Wat betreft potgrond heb je niks ingewikkelds nodig. Meng bijvoorbeeld een normale potgrond met 25% perliet of orchideeëngrond om een luchtige mix met goede drainage te creëren. Ben je bang dat de grond te snel uitdroogt, dan kun je wat kokosvezel of turf toevoegen om het vocht langer vast te houden.

Pot de stekken voorzichtig op en maak de grond lichtjes nat. Je hoeft echt niet veel water te geven, aangezien de wortels net een flinke schok hebben gekregen en een paar weken nodig hebben om te herstellen. In de tussentijd kunnen ze niet zo goed water opnemen, wat ook kan betekenen dat de blaadjes van je nieuwe lepelplant in het begin soms een beetje slap kunnen hangen. Geen zorgen!

Begint je lepelplantstek een nieuw blad te produceren? Proficiat, dat is een goed teken dat je stekpoging succesvol is geweest. Veel plezier met je nieuwe plant.

Lepelplant wordt uit pot gehaald met wortels zichtbaar

Lepelplant stekken in perliet, LECA of veenmos

Kamerplanten stekken in pure perliet, LECA (gebakken kleibolletjes) of veenmos met water wordt vaak gedaan met duurdere planten. Dit omdat deze materialen de stek beter ondersteunen dan alleen water, maar minder risico geven op rot dan normale potgrond. LECA en perliet kunnen namelijk gesteriliseerd worden, terwijl veenmos licht zuur is en daarom geen ideale omgeving vormt voor bacteriegroei.

Hoewel deze technieken normaal niet toegepast worden op lepelplanten omdat ze zo makkelijk te stekken zijn in potgrond, kan het technisch gezien wel. We kunnen een heel eBook schrijven over hoe je dit precies doet, maar hier is een korte omschrijving:

  • Lepelplant stekken in LECA: vul een beker, pot of glas zonder gat in de onderkant met gesteriliseerde LECA-balletjes. Plaats de stek voorzichtig in de LECA zodat-ie rechtop blijft staan en vul de beker tot ongeveer 1/3 met een mengsel van water en speciale voedingsstoffen voor LECA.
  • Lepelplant stekken in perliet: Ongeveer hetzelfde als bovenstaande.
  • Lepelplant stekken in veenmos: Maak het mos lichtvochtig. Plaats het in een pot en zet de plant er op zo’n manier in dat-ie niet omvalt. Houd het mos altijd lichtjes vochtig.

Deze methoden werken voor stekken mét en zonder wortels. Vooral LECA is een populaire permanente manier om kamerplanten te kweken, en is dus niet alleen geschikt om te stekken.

Lepelplant verzorgen

Klaar met stekken? Top! Zodra je nieuwe plantjes hersteld zijn van de schok (wat een aantal weken kan duren) kun je ze behandelen als normale lepelplanten. Mocht je niet weten hoe je dat doet, geen zorgen: neem een kijkje naar de lepelplant verzorgingsgids.

Het komt erop neer dat dit tropische planten zijn die houden van indirect licht, hoge luchtvochtigheid en een lekker warme omgeving. Ze zijn ook gek op water en kunnen erg dramatisch gaan hangen als ze dorst hebben. Geef echter ook niet teveel: je houdt de potgrond het liefst lichtvochtig. In de zomer geef je wat meer dan in de winter.


Als je nog meer vragen hebt over een lepelplant stekken of als je je eigen ervaringen met deze populaire kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
1 item - 2,95
All search results